Årets Göran Bredinger-stipendiat: Henning Gillberg från Repamera

För femte året i rad delas Göran Bredinger-stipendiet ut till en ung samhällsentreprenör som på ett innovativt sätt bidrar till att lösa en samhällsutmaning. Årets prisutdelning sker i samband med Social Innovation Summit och går i år till Henning Gillberg och Repamera – som lagar kläder online – över hela Sverige.

Göran Bredinger-stipendiet på 50 000 kronor delas i år ut till Henning Gillberg för hans initiativ Repamera som Repamera lagar kläder online – över hela Sverige. De gör även lagningar åt företagskunder. Henning Gillberg drog igång sin verksamhet för mindre än två år sedan efter att ha gjort en marknadsundersökning på Facebook om hur många som har trasiga kläder i garderoben som de vill använda. 500 personer svarade snabbt och resultatet blev att 78 procent svarade just ja på den frågan. Därefter drog verksamheten snabbt igång och idag samarbetar Henning med både företag, privatpersoner och samarbetar bland annat med Myrornas.

– Repamera är mer än bara ett aktiebolag. Det är en folkrörelse som verkar i alla samhällsklasser. En folkrörelse som hjälper Sverige att ta tillbaka reparationskulturen. Och på tal om kulturer, varför inte nyttja hantverkarkunskaper från andra kulturer och inkludera den kunskapen i det svenska samhället? Tack vare Göran Bredinger stipendiet kommer vår folkrörelse kunna rusta upp med symaskiner – så att vi kan hantera större kunder, snabbare.

 

Juryns motiveringen till årets stipendiat
”Årets Göran Bredinger stipendiat har en affärsmodell som innebär möjlighet till integrerande hantverkskultur. Repamera möter behovet av att snabbt och enkelt skapa medvetenhet att reparera våra kläder med skickliga och nyanlända skräddare samt effektiv logistik. Henning Gillberg och Repamera vill bidra med positiva effekter för samhället genom en hållbar affär med stor potential”

Stipendiet delas ut under tio år
Ett stort antal personer har sökt till stipendiet, som i år delas ut för femte gången. Tidigare årsstipendiater har varit Hanne Pålsson med trygghetslarmet Vevios, Joel Holmberg med Resledaren, Kristoffer Persson med Studentvikarie och Sara Magnusson med Experimentfabriken.

Stipendiet initierades 2014 av Göran Bredinger och kommer delas ut under tio år framåt (2014-2024). Läs mer om Göran Bredinger och varför han vill stötta unga samhällsentreprenörer i vår tidigare intervju här.

Juryn består av:
Anders Norman, styrelseordförande Innovation Skåne
Eva Engquist, Ordförande Form/Design Center
Göran Bredinger, Stipendiets grundare, VD Dieden Invest AB
Hanna Sigsjö, Verksamhetsledare Mötesplats Social Innovation
Mikaela Färnqvist, Outreach Manager Minc
Yasemin Arhan Modéer, VD Altitude Meetings
Åsa Skogström Feldt, Leading the Inter Ikea Social Entrepreneurship Initiative

Läs mer om Göran Bredinger och stipendiet här.

 

 

 

 

 

Relaterade inlägg

Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan


Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.