Forskning om
social innovation
Ett av Mötesplats Social Innovations uppdrag är att främja kunskapsutveckling om social innovation. Som nationell kunskaps- och samverkansplattform arbetar vi för att forskningsbaserad kunskap ska spela en central roll i tvärsektoriellt samskapande för nytänkande lösningar på samhällsutmaningar. Det gör vi genom att utveckla, samla och dela kunskap men också genom att samla forskare och andra aktörer, från olika organisationer och alla sektorer i samhället.
På denna sida delar vi exempel på forskning om social innovation i Sverige. Vi listar publikationer, till exempel avhandlingar, böcker och rapporter, skrivna av forskare. Vi ger också exempel på utbildningar i social innovation, och vi tipsar om evenemang, nyheter, filmer och poddar, med forskare och om forskning om social innovation.
Publikationer
Här listar vi ett urval av publikationer, till exempel avhandlingar, böcker och rapporter skrivna av forskare om social innovation.
Avhandlingar
Social innovation and environmental sustainability: towards strongly sustainable social innovation, Lucas Haskell, Umeå universitet
Maps for the layered gaps: Tools for affording situational awareness towards human inclusive place design, Minna Eronen, Luleå tekniska universitet
Contextualising a South African social innovation for maternal and child health to mothers with experiences of migration in Sweden (Mentormammor), Per Kåks, Uppsala universitet
Turning Work Inside Out: Exploring Outdoor Office Work (Utomhuskontor), Charlotte Petersson Troije, Mälardalens universitet
Patient and public involvement with forced migrants: Exploring communication, ethics and public contributor experiences, Elin Inge, Uppsala universitet
Active school transportation: Understanding the parental decision-making process (Aktiva skoltransporter), Hanna Forsberg, Luleå tekniska universitet
Nature-based interventions to promote health in people with stress-related illness, (Grön rehabilitering), Gunilla Johansson, Luleå tekniska universitet
Böcker
Social innovation för hållbar utveckling, Studentlitteratur
Forskningsantologin Social innovation för hållbar utveckling ger en aktuell bild av forskningen om social innovation i Sverige i relation till hållbar utveckling och Agenda 2030. Medverkande kapitelförfattare är forskare från olika lärosäten och discipliner, samt andra samhällsaktörer. Antologin lanserades våren 2022 av Studentlitteratur i samarbete med Mötesplats Social Innovation.
MSI:s publikationer
Mötesplats Social Innovation tar fram olika slags publikationer, alltifrån kartläggningar, översikter och analysrapporter till handböcker, utblickar och framtidsspaningar om social innovation.
Exempel på utbildningar
Doktorandkurs om social innovation
Våren 2025 ges doktorandkursen ”Social innovation – in theory and practice” (5 hp) vid Uppsala universitet. Kursen är öppen för alla som är antagna till en forskarutbildning vid ett svenskt eller internationellt lärosäte. Den genomförs i samarbete med Social Innovation in Health Initiative (SIHI) och Mötesplats Social Innovation (MSI). Läs mer om kursen.
Doktorandkurs om forskningens genomslag i samhället
Doktorandkursen ”Societal Impact of Research” vid Malmö universitet, ska ge doktorander både kritiska och praktiska ingångar till hur man kan tänka och jobba med forskningens samhällsnytta. Läs mer om kursen.
Current topics in Design Research and the Public Sector
Under våren 2025 ges en doktorandkurs om aktuell designforskning i relation till offentlig sektor. Kursen omfattar 3 hp och ges av Linköpings universitet i samarbete med Experio Lab. Den omfattar fyra digitala träffar med föreläsningar av Ramia Mazé, Marie Louise Juul Søndergaard, Per Kristensson and Johan Redström. Kursledare är Stefan Holmlid, professor vid Linköpings universitet. Läs mer om kursen.
Evenemang
Vetenskaplig seminarieserie
Våren 2025 startade Mötesplats Social Innovations digitala vetenskapliga seminarieserie om social innovation. Syftet är att stärka den akademiska gemenskapen genom att presentera och diskutera aktuell forskning om nytänkande sätt att möta aktuella samhällsutmaningar. Intresserade forskare och doktorander från alla discipliner och lärosäten är välkomna att delta.
Seminarierna genomförs digitalt på lunchtid, på svenska eller engelska.
Forskningskonferenser
Nationell forskningskonferens om samskapande 18 nov 2025
Den 18 november 2025 arrangerar MSI en nationell forskningskonferens i Stockholm, med fokus på samskapande forskning för att möta samhällsutmaningar. Call for papers skickas ut innan sommaren.
Nationell forskningskonferens om social innovation 22 nov 2023
Den 22 november 2023 arrangerade MSI en nationell forskningskonferens i Malmö, med fokus på social innovation i välfärd, hälsa och arbetsliv. Där samlades 40 forskare och lika många samhällsaktörer för att utbyta kunskaper om nytänkande lösningar på ohälsa, arbetslöshet, miljöförstöring, med mera.
Nyheter
Här är ett urval av nyheter om forskning om social innovation.
LinkedIn-grupp
LinkedIn-gruppen “Forskningsaktuellt social innovation” samlar forskare och andra intresserade som vill följa vad som händer inom forskningen om social innovation, dvs nytänkande sätt att möta samhällsutmaningar.
Lärprocess ska öka kunskaperna om samskapande i forskning
I januari samlades forskare som driver Forte-finansierade forskningsprojekt tillsammans med samhällsaktörer. Syftet var att utbyta kunskaper om samskapande. Träffen är en del i en lärprocess som drivs av Forte i samarbete med Mötesplats Social Innovation, vid Malmö universitet.
Medel till forskning om hur akademin kan stötta social innovation för hållbar omställning
Mötesplats Social Innovation har tilldelats 1,5 miljoner kronor av Vinnova för ett forskningsprojekt om akademiskt policystöd till social innovation för omställning till hållbara samhällen.
Hur sociala innovationer hjälper till att rädda miljön
De flesta sociala innovationer utvecklas för att hantera sociala ojämlikheter eller för att inkludera marginaliserade grupper på arbetsmarknaden. Mer sällan hör vi talas om sociala initiativ som är utformade för att rädda miljön och klimatet. Vad kännetecknar dem?
Läs artikel och intervju med Lucas Haskell vid Umeå universitet i Esbri.
Hennes forskning vänder upp och ner på synen på arbete
Varför jobbar vi inte mer utomhus? Fördelarna med att flytta ut kontorsarbetet utomhus är många; särskilt de som är kopplade till hälsa, välbefinnande, lärande och kreativitet. Trots detta förblir de flesta som jobbar på kontor stillasittande inomhus framför skärm. Detta vill Charlotte Peterson Troije ändra på.
Kallt klimat hindrar inte naturens positiva hälsoeffekter
Att vara i naturen påverkar personer med stressrelaterad ohälsa positivt. En ny avhandling i omvårdnad visar att naturbaserade interventioner även fungerar i kallt klimat, och att åtgärderna inte behöver vara omfattande för att ha positiv inverkan.
Läs artikel och intervju med Gunilla Johansson vid Luleå tekniska universitet.
Samskapande forskning om vad som krävs för att känna sig som en människa
Ljudkonstnären Anna Haglund har i samarbete med forskargruppen Child Health and Parenting vid Uppsala universitet skapat en elektroakustisk komposition.
Ny avhandling: Platser med plats för människors upplevelser
I en ny avhandling i design sammanförs de platsorienterade och de människoorienterade perspektiven med hjälp av verktyg som siktar på att skapa medvetenhet om hur olika aktörer kan samverka i den kreativa processen.
Läs artikel och intervju med Minna Eronen vid Luleå tekniska universitet.
Film och podcast
Forskning i samverkan
Forskare i Sverige samverkar med aktörer från alla samhällssektorer för att bidra till att lösa komplexa samhällsutmaningar, möjliggöra genomförandet av Agenda 2030 och uppnå FN:s globala mål för hållbar utveckling. Genom filmer och artiklar vill vi visa hur forskning i samverkan för samhällsnytta bidrar till utvecklingen av sociala innovationer och att bemöta vår tids största samhällsutmaningar. Forskning i samverkan som förändrar.
Podden Obruten mark
I podcasten ”Obruten mark” vänder och vrider Mötesplats Social Innovation tillsammans med inbjudna gäster på vår tids komplexa samhällsutmaningar. Vi fokuserar på och lyfter fram nya och etablerade lösningar på olika problem men också tänkbara vägar framåt. Olika personer, aktörer, frågor och perspektiv får utrymme under våra samtal, på såväl gräsrots– som systemnivå. Flera samtal är med forskare.
Kontakt
Vill du veta mer eller tipsa om forskning om social innovation?

Gloria-Karin López
gloria-karin.lopez@mau.se
040-665 79 08