Skip to content

Obruten mark – samtal om social innovation

I podcastenObruten mark” vänder och vrider vi varannan vecka  vår tids komplexa samhällsutmaningar. Vi vill fokusera och lyfta fram nya och etablerade lösningar olika problem men också tänkbara vägar framåt. Olika personer, aktörer, frågor och perspektiv får utrymme under våra samtal, såväl gräsrotssom systemnivå. ”Obruten mark” kommer att ge exempel från hela Sverige.

Lyssna och prenumerera på ”Obruten mark” via Spotify, Apple Podcasts eller Google Podcasts och andra kanaler där poddar finns.  

Avsnitt #23 / ”Skäggbyrån – en plats för de vingklippta” med Jesper Frilund & Gustav Gyllensten

I avsnitt #23 får du hänga med i ett samtal med Jesper Frilund och Gustav Gyllensten från det sociala företaget Skäggbyrån. Här är ett socialt företag som fascinerar, av flera olika anledningar. Till att börja med – nej, det här är ingen barberare, utan en cool mediabyrå som grundades i stadsdelen Skäggetorp i Linköping, därav namnet. Vad menar vi med att den är cool? Ja, inte på det sätt du först tror. Det här är en byrå, som förvisso producerar högkvalitativa tjänster – både inom media och traditionellt hantverk – men de gör det med syftet att ge fler möjlighet att närma sig arbetsmarknaden.

Som ett arbetsintegrerande socialt företag har de skapat ett sammanhang där även de lite vingklippa får plats – som den som kommer från ett drogberoende, utbrändhet eller annan psykisk ohälsa. Det här är en arbetsplats som utgår från vad de här individerna kan, snarare än vad de inte kan. 

Avsnitt #22 / ”Samordningsförbund är en social innovation” med Mattias Bergström & Anna Lexelius

I avsnitt #22 får vi lära oss mer om intresseorganiationen NNS (Nationella nätverket för samordningsförbund). NNS övergripande syfte är att få fler inkluderade på arbetsmarknaden, vilket man gör genom att underlätta samverkan mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, region och kommun.

För att samtala om detta gästas podden av Mattias Bergström och Anna Lexelius, båda två förbundschef  för NNS. Det här avsnittet är för dig som går och klurar på systematiska utmaningar i välfärdssystemet, som tror att vi, med alla våra resurser, skulle kunna göra bättre, så att fler får en plats på arbetsmarknaden och i samhället. Våra myndigheter har tjänat oss bra, men de har också lett till en hög grad av specialisering, vilket vi ofta pratar om som silos. En genomgående konsekvens av specialiseringen är att många av oss tappar förmågan att se våra system som en helhet. Och hur påverkar det den som hamnat utanför arbetsmarknaden?

Avsnitt #21 / ”Om att göra rätt…på riktigt” med Annika Nordgren & Danilo Espinoza

I avsnitt  #21 får vi träffa Annika Nordgren och Danilo Espinoza från Etableringslyftet. Etableringslyftet är ett kommunövergripande samarbete mellan Upplands Väsby, Sollentuna och Sigtuna kommuner med stöd av Europeiska socialfonden och i nära samarbete med Arbetsförmedlingen och regionens arbetsgivare. De arbetar med utrikesfödda långtidsarbetslösa och nyanlända och deras inträde på arbetsmarknaden och i samhället, och tar vid när andra insatser inte fungerat eller är aktuella på grund av bristande arbetslivserfarenhet, utbildning och språkkunskaper.

Annika och Danilo menar att Etableringslyftet har hittat en ”genväg” för nya svenskar att snabbare ta en plats på arbetsmarknaden – något som får deras projekt att ge bättre resultat än vad de samverkande kommunerna kan åstadkomma var för sig. Vilken genväg, kanske du undrar? En genväg genom en myriad av välmenande myndigheter och organisationer som alla på något sätt ska underlätta för etablering på arbetsmarknaden, men som ofta inte når hela vägen själva, och som dessutom (som regel) är ganska dåliga med att kommunicera, och samarbeta, med varandra. 

Avsnitt #20/ ”Den stora samhällsomvandlingen i norr” med Ylva Löwenborg

Prognosen säger att Norrbotten och Västerbotten kommer att behöva ca 100 000 nya invånare i sina län fram till 2035, för att klara av kompetensförsörjningen av de stora satsningarna inom den fossilfria industrin. För att sätta det i perspektiv så är det alltså en 20 procentig befolkningsökning vi pratar om. Hur går en sådan omvandling till? Vilka är möjligheterna? Vilka är utmaningarna? Detta är några av frågorna som diskuteras i avsnitt #20 tillsammans med gästen Ylva Löwenborg.

Ylva är ordförande i Samforma – en organisation som kraftsamlar idéburna organisationer i Norrbotten och Västerbotten. Under vårt samtal fokuserar vi på vilken roll civilsamhället kan spela i en sådan stor samhällsomvandling.

Här finns mycket att gräva i, allt från det kanske lite mer självklara i att vi alla vill ha en lustfylld fritid, och därför behöver en levande idéburen sektor. Vi behöver civilsamhället för att samhället ska hålla ihop, inte minst i tider av snabba förändringar.

Avsnitt #19 / ”Barnvänliga städer för alla” med Sara Stiber

I avsnittet #19 pratar vi om en av de viktigaste frågorna vi har – nämligen hur vi kan skapa mer barnvänliga städer?

Stadsutveckling innebär ofta långsamma processer – det kan ta årtionden från planering till genomförande när det kommer till att bygga nya stadsdelar, broar eller vad det nu kan vara. De som är barn idag är helt enkelt dem som kommer påverkas mest av besluten som tas idag.

”Städer som är bra för barn är bra för alla”, så säger dagens gäst, Sara Stiber, verksamhetsledare vid föreningen Växtvärket i Malmö. Växtvärket har sedan 2014 drivit projekt och verksamhet för att öka delaktigheten för barn i stadsutvecklingen.

Du får höra oss prata om vad som egentligen är en barnvänlig stad, men också om hur processerna för att nå dit är minst lika viktiga – där vi kombinerar professionell kunskap, så som landskapsarkitektur och design, med barns levda erfarenheter, visioner och drömmar. 

Avsnitt #18 / ”Bortom projektfinansiering?” med Andréa Råsberg

Hur kan samhällsentreprenörer bidra till bättre förutsättningar för barn och unga? Hur kan vi stötta dem? Hur kan vi skapa långsiktiga förutsättningar för dem, så att de kan göra ännu större skillnad för barn och unga? Detta är några av frågorna som diskuteras i avsnitt #18  tillsammans med gästen Andréa Råsberg.

Andréa är Sverigechef för organisationen Reach for Change – som i korthet har som syfte att stötta samhällsentreprenörer i deras strävan att skapa bättre förutsättningar för barn och unga. Eller som de säger själva, “We unleash the power of local social entrepreneurs for children and youth”.

Vi pratar också om vem som egentligen har ansvar för vår gemensamma välfärd, hur vi behöver samarbeta mer över sektorerna för barn och ungas bästa, hur projekt både är en möjlighet och en försvårande omständighet, vad finansiärer av social innovation borde tänka på – och mycket, mycket mer. . 

Avsnitt #17 / ”Hur fungerar pengar egentligen? ” med Ester Barinaga

I avsnitt #17 får ni följa med i ett samtal om inget mindre än pengar. Vet du vad pengar är? Vet du hur de fungerar, vem/vilka som introducerar dem in i vårt samhälle? Har du någon gång funderat över hur de påverkar våra relationer till varandra?

För att lära oss mer om detta har vi bjudit in Ester Barinaga. Ester är professor i entreprenörskap vid Lunds universitet och professor vid Institutionen för management, politik och filosofi vid Copenhagen Business School. Hon menar att pengar kan vara ett redskap för en mer hållbar värld, men att det då närmast behövs en folkbildningsrörelse kring hur pengar funkar. Detta var en av anledningarna till att Ester skrev boken ”Re-making money for a sustainable future”, där hon bland annat fördjupar sig i hur lokala valutor kan vara en del i att skapa en mer motståndskraftig ekonomi.

Avsnitt #16 / ”En kris är också en möjlighet” med Joakim Netz

I avsnitt #16 får ni följa med i ett samtal om hur kriser påverkar samhället vi lever i. Vi tycks leva i en tid fylld av kriser som avlöser varandra – från pandemier till krig till flyktingströmmar. Vi står också inför en klimatkris, på sätt och vis lågintensiv, men helt avgörande för mänsklighetens vara eller icke-vara på den här planeten.

Det är lätt att bli dystopisk och känna hopplöshet inför framtiden – MEN är kriser bara negativa? Vad händer egentligen med oss människor vid en kris? Just detta har vår gäst, Joakim Netz – till vardags lektor vid Jönköping university och gästforskare vid Chalmers, under lång tid forskat på. Joakim har bland annat kommit fram till att en kris också är en möjlighet, eller en vändpunkt och att kriser driver fram innovationer.

I samtalet reflekterar vi också kring vår förmåga att samarbeta under en kris – då vi ofta inser att många utmaningar är för komplexa för att kunna lösa på egen hand.

Avsnitt #15 / ”Så får äldre döva sina rättigheter tillgodoseddar” Åsa Gustavsson och Sofi Fristedt

I avsnitt #15 får ni följa med i ett samtal med Sofi Fristedt, docent vid institutet för gerontologi (ja, du kommer att få veta vad det betyder under avsnittets gång!), vid Jönköping University, och Åsa Gustavsson, projektledare vid Jönköpings Läns Döva och Teckenspråkigas förbund.

Det här samtalet handlar om att tillgodose äldre dövas rättigheter – viktiga frågor för en specifik grupp av människor, samtidigt som det ger oss anledning att fundera över hur väl vårt samhälle är rustat för att ta vara på olikheter generellt.

Du får höra oss prata om Movadot, en förkortning för ”Mobilt hem- och vårdteam för äldre döva och teckenspråkiga i Jönköpings län”. Movadot är ett arvsfondsprojekt som utvecklar en ny lösning för att skapa bättre förutsättningar för en god vård för äldre döva. 

Avsnittet från tal till text, se här.

Tom Roodro, MSI, Malmö universitet

Samtalsledare: Tom Roodro

Samtalen i Obruten mark hålls samman av Tom Roodro, projektledare vid Mötesplats Social Innovation. Tom har som ambition att använda frågor som en hävstång för att förstå, fördjupa och ge nya perspektiv på hur vi kan ta oss an gemensamma samhällsutmaningar. Han har erfarenhet av att arbeta i idéburen sektor, offentlig sektor och akademin – allt som oftast i mellanrummen mellan dessa. Tom har tidigare drivit podcasten ”Engagemanget”, där han bjöd in gäster som genom sitt samhällsengagemang bidrar till en bättre värld, i det lilla som det stora.

Har du som lyssnar idéer på teman, personer, organisationer som du vill höra här? Hör gärna av dig till tom.roodro@mau.se.