Skip to content

Obruten mark
– samtal om social innovation

I podcastenObruten mark” vänder och vrider vi varannan vecka  vår tids komplexa samhällsutmaningar. Vi vill fokusera och lyfta fram nya och etablerade lösningar olika problem men också tänkbara vägar framåt. Olika personer, aktörer, frågor och perspektiv får utrymme under våra samtal, såväl gräsrotssom systemnivå. ”Obruten mark” kommer att ge exempel från hela Sverige.

Lyssna och prenumerera på ”Obruten mark” via Spotify, Apple Podcasts eller Google Podcasts och andra kanaler där poddar finns.  

Avsnitt #30 / ”Mänsklighet som budskap, mål och medel” med Hilda Ahlstrand och Anna Lindeberg

Psykisk ohälsa bland barn och unga utgör en komplex och svårhanterlig utmaning, utan enkla lösningar och utan en enskild aktör som kan lösa allt med ett magiskt trollspö. Det är nödvändigt att förstå de bakomliggande orsakerna och samarbeta över sektorsgränserna. Dessutom, som dagens gäster starkt förespråkar, måste barn och unga involveras  som medskapare i både förståelsen av orsakerna och utvecklingen av lösningar.

Hur görs detta i praktiken? Hur kan psykisk hälsa diskuteras utan att fastna i symptomhantering? Kan ett främjande perspektiv användas, där fokus ligger på positiva hälsofrämjande aspekter som får växa och spridas? Kan arbete på olika nivåer samtidigt adressera problemet – det vill säga hjälpa individer samtidigt som förändringar skapas i systemen som omger barn och unga?

Dessa frågor diskuteras i avsnitt #30, där vi gästas av Hilda Ahlstrand, och Anna Lindeberg från projektet ”Psykisk hälsa i skolan med social systeminnovation” – ett projekt finansierat av Europeiska socialfonden i samarbete mellan Karlskrona kommun, Region Blekinge, RF Sisu och Rädda Barnen.

Avsnitt #29 / ”Yalla Trappan forever!” med Filippa Morfiadakis

I avsnitt #29 får du hänga med i ett samtal med Filippa Morfiadakis, ordförande i det sociala företaget Yalla Trappan. Yalla Trappan, med bas i Malmö, Rosengård, är en förebild för alla som när en dröm om ett samhälle där allas våra kompetenser tas till vara. Här har man de senaste 15 åren möjliggjort för utrikesfödda kvinnor som står långt från arbetsmarknaden att växa, få samhörighet och ta steg mot självförsörjning. Med en tydlig vision, en enorm uthållighet och kreativitet har de lyckats skapa en verksamhet som idag omsätter drygt 20 miljoner kronor, med mer än 50 anställda, fördelade på sömnad, catering och lokalvård.

Vi nystar i vilka förutsättningar som skapat en framgångsrik, hållbar och långsiktig verksamhet. Vilka centrala värden ligger till grund för Yalla Trappan? Hur tar man ett projekt till att bli en långvarig verksamhet som står på egna ben? Vad betyder delaktighet och medbestämmande för dem? Hur tänker de om samarbeten på tvärs av samhällssektorerna – med näringslivet såväl som offentlig sektor?

Avsnitt #28 / ”Sluta gnäll – gör det själv! ” med Stigge Bäckman

I avsnitt #28 gästas vi av Stigge Bäckman. Stigge är en samhällsengagerade visionär som aldrig ger upp. Han menar att det alltid finns en väg, men ibland är den bara lite krokig och inte en väg man förväntat sig. Med en tydlig vision, pragmatism, envishet och många goda vänner går det att förflytta berg.

Stigge har genom åren varit med lite överallt. Han grundade Urkraft i Skellefteå som bland annat blev känt för att anordna Skellefteåfestivalen. De senaste åren har Stigges energi kanske främst gått till att bygga upp Talangakademin, en non-profit organisation som arbetar med att förkorta vägen till arbetsmarknaden genom praktik med validering.

I det här avsnittet fördjupar vi oss i hur han lyckats navigera sig fram genom samhället, och livet, för att ge fler människor greppbara möjligheter att vara delaktiga i samhället och på arbetsmarknaden. Vi pratar om hur vi kan förhålla oss till motstånd och motgångar – för sådana kommer du av nödvändighet att möta som samhällsentreprenör. 

Avsnitt #27/ ”Färgblind eller fördomsfull?” med Sayaka Osanami Törngren

Under nästan hela Sayakas liv har hon befunnit sig i ett slags mellanförskap, som av en del kanske skulle benämnas som rotlöshet, men där Sayaka hellre använt det som en styrka för att kunna hantera och navigera i olika kulturella sammanhang. Det har också präglat hennes val av studier och senare forskning, där hon fokuserat mycket på diskriminering och rasism.

I avsnitt #27 gästas vi av Sayaka Osanami Törngren, docent i internationell migration och etniska relationer vid Malmö universitet. Hennes avhandling, ”Love aint got no colour”, tar sig an hur svårt det kan vara att prata om frågor om ras i ett land där vi allt som oftast får höra att ”vi inte ser färger” och därför behandlar alla lika. Men är det egentligen så enkelt? 

Sayaka är en av fem forskare som deltar i Malmö universitets Societal Impact lab. Genom labbet vill hon utveckla ett koncept för att tillgängliggöra den akademiska forskningen inom rasism och diskriminering, så vi kan göra bättre och medvetna val som ökar jämlikheten i vårt land.

Avsnitt #26 / ”Kraftsamling Herrgården” med Mario Dri

I Herrgården, ett delområde i Malmös Rosengård, sker samarbetet Kraftsamling Herrgården. Genom Kraftsamling Herrgården har idéburna organisationer, kommun, akademi och näringsliv under drygt tio års tid samarbetat för att lyfta området och skapa bättre livsförutsättningar för dem som bor här.

I avsnitt #26 gästas vi av Mario Dri, projektledare för Kraftsamling Herrgården. Mario gläds åt att vara en del i den positiva utveckling som vi nu kan se i hela Rosengård. Inte minst ska nämnas att tusentals barn genom Kraftsamling Herrgården under årens lopp fått möjlighet att delta i aktiviteter under parollen ”Bästa sommaren”. Här samarbetar mängder av föreningar för att ge möjlighet till fler att få spela fotboll, badminton, dansa, springa, spela schack, åka på utflykt eller se en bio.

Intentionen är att inte ”bara” jobba för de boende utan hela tiden skapa förutsättningar där de jobbar tillsammans med de boende. Här finns en fin nyansskillnad, men som nog också är den avgörande faktorn för Kraftsamlingens uthållighet och trovärdighet.

Avsnitt #25 / ”Poliser är som folk flest” med Jesper Fundberg

Om poliser är som folk flest,  så bär de med sig lika mycket omedvetna fördomar och normer som dig och mig. Samtidigt förväntas polisen i sitt agerande vara objektiv och rättvis. Någonstans här verkar det vara ett glapp – så vad gör vi då? Ja, dagens gäst har kanske en del av svaret på det.

I avsnitt #25 gästas vi av Jesper Fundberg, lektor vid polisprogrammet på Malmö universitet. Jesper har under ett antal år arbetat med ämnet ”maktanalys”, vilket tar sig an hur polisen på bästa sätt kan kommunicera och bemöta människor på ett schysst sätt.

Jesper är just nu med i Societal Impact Lab (SIL) vid Malmö universitet, där han tillsammans med fyra andra forskare fokuserar på idé och konceptutveckling en dag i veckan under ett helt år. Och i Jespers fall handlar det alltså om hur fler poliser kan få redskap att göra sitt arbete på ett så bra sätt som möjligt, som är objektivt och rättssäkert. 

Tom Roodro, MSI, Malmö universitet

Samtalsledare: Tom Roodro

Samtalen i Obruten mark hålls samman av Tom Roodro, projektledare vid Mötesplats Social Innovation. Tom har som ambition att använda frågor som en hävstång för att förstå, fördjupa och ge nya perspektiv på hur vi kan ta oss an gemensamma samhällsutmaningar. Han har erfarenhet av att arbeta i idéburen sektor, offentlig sektor och akademin – allt som oftast i mellanrummen mellan dessa. Tom har tidigare drivit podcasten ”Engagemanget”, där han bjöd in gäster som genom sitt samhällsengagemang bidrar till en bättre värld, i det lilla som det stora.

Har du som lyssnar idéer på teman, personer, organisationer som du vill höra här? Hör gärna av dig till tom.roodro@mau.se.