Joel Holmberg – årets Göran Bredinger-stipendiat

För tredje året i rad har Göran Bredinger-stipendiet delats ut till en ung samhällsentreprenör som på ett innovativt sätt bidrar till att lösa en samhällsutmaning. I år gick det till Joel Holmberg och teamet bakom ResLedaren – en reseapp som ska underlätta rörligheten i samhället för personer, oavsett kognitiv funktionsförmåga.

– Det känns jättehäftigt, kul, såklart, lite oväntat, säger Joel Holmberg, en av personerna bakom ResLedaren. Jag brukar alltid bli förvånad när vi lyckas med något eller vinner någon utmärkelse. Det var många som var bra så det var ju bara kul att vara med, och så tog vi hem alltihopa. Det är verkligen jättekul! Stipendiet kommer att bidra till att vi kan arbeta med detta en stor del av vår tid det kommande året, t.ex. genom att betala för plats på ett kontorshotell för start-up bolag i Stockholm eller för test-telefoner och servrar, eller kanske båda.

Att belysa osynliga funktionsnedsättningar

Joel berättar att de ville lyfta de ”osynliga” funktionsnedsättningarna som autism, ADHD och andra kognitiva funktionsnedsättningar, då de kanske inte alltid märks på samma sätt som fysiska gör.

En viktig del i att ta del av samhället är att kunna röra sig fritt, åka själv kollektivt och inte behöva åka med en assistent eller med en förälder. Det brukar ofta vara fokus på sådant som syns, som människor i rullstol, med käppar och liknande. Så vi har valt att fokusera på kognitiva funktionsnedsättningar. Har man autism så syns inte det utåt, och då får man inte lika mycket hjälp. Så ResLedaren är helt enkelt en reseapp som planerar upp ditt resande i kollektivtrafiken och hjälper dig från en timme innan din resa ända fram till dörren. Det leder till ökad självständighet och ökad delaktighet.

”Varför har ingen byggt det förut?”

Idén till ResLedaren uppstod i samband med att Joels kollega Hampus fick nys om ett s.k. hackathon, ett evenemang där programmerare träffas under en bestämd och begränsad tid och plats för att programmera. Just detta hackathonet, Travelhack, anordnades av SL under 24 timmar där 3 kategorier fanns: roligare resande, smartare resande och mer tillgängligare resande.

– Ingen av oss hade varit på något sådant förut. Hans [Hampus] frus mamma jobbar mycket med människor med kognitiva funktionshinder, så det har funnits lite i bakhuvudet att det finns problem för dem som många kanske inte tänker på. Så vi satte oss och skissade upp en reseplanerare med översikt, karta och liknande och tänkte ”detta kan vi ju bygga, varför har ingen byggt det förut?”

Det slutade med att Resledaren vann Travelhack – och framgångssagan slutar inte där. Utöver Göran Bredinger-stipendiet har teamet bakom ResLedaren fått finansiering av Post- och Telestyrelsen för att skapa en ny resetjänst.

– Vi ska jobba med ett projekt som håller på i ett år och heter Dit-i-tid – en rolig grej är att det blir samma baklänges – som vi precis fått finansiering av från Post- och tele-styrelsen efter att ha vunnit en innovationstävling. Vi ska utveckla en tjänst som helt enkelt skickar ut färdiga resor med kom-ihåg-listor etc. till folk som till exempel ska på möten och liknande. Så det är inte bara till för dem med funktionsnedsättningar, utan alla kan ju dra nytta av. Mottagaren tar emot ett enkelt sms med information om aktiviteten, och en färdig resa med påminnelser och ha-med-lista, som man kan ladda ner om man vill. Tjänsten ska minska antalet missade möten, papper som glöms hemma etc. och förbättra upplevelsen av mötet.

Projektet ska starta i augusti och Joel berättar att de själva är intresserade av att hitta människor som vill vara med och utveckla tjänsten.

– Just nu söker vi lite folk vi vill anställa om det tar fart! Trevliga människor som vill jobba med tillgänglighet och teknik, och till exempel säljare och liknande. Så är det något som vill jobba med något som gör nytta så får de gärna kontakta oss!

 


Göran Bredinger-stipendiet

Göran Bredinger-stipendiet delas ut under Almedalen i samarbete med Mötesplats Social Innovation. Stipendiet omfattar 50 000 kronor och delas ut till en samhällsentreprenör som uppfyller nedanstående kriterier. Stipendiet initierades 2014 av Göran Bredinger och kommer delas ut under tio år framåt (2014-2024). Läs mer om Göran Bredinger och varför han vill stötta unga samhällsentreprenörer i vår tidigare intervju här.

Med samhällsentreprenör menar vi:

  • Entreprenör som bidrar till nyskapande lösningar på samhällsutmaningar
  • Drivs av resultaten för samhället
  • Har en affärsmodell som gör företaget livskraftigt och tillväxtinriktat

 

Kriterier för att utses till årets stipendiat:

  • Entreprenören ska bidra till att lösa ett samhällsproblem
  • Affärsidén ska vara nyskapande, genomförbar och tydlig
  • En affärsmodell som visar att idén är ekonomiskt livskraftigt
  • Kan visa goda resultat
  • Är verksam i Sverige
  • Är i ett tidigt skede
  • Är i 20–30-årsåldern

 

Juryns motivering till årets stipendiat:
”Genom att göra det så lätt som möjligt inför och under resan med kollektivtrafiken vill årets Göran Bredinger-stipendiat skapa ett mer tillgängligt samhälle som möjliggör för fler att studera, arbeta och delta i sociala aktiviteter oavsett kognitiv funktionsförmåga. ResLedaren är tillgänglig i hela Sverige, har på kort tid laddats ner av 10 000 användare och ser möjligheter att ge sig ut på en internationell resa! Den digitala applikationen ResLedaren är en innovation som kan ha ett stort värde för oss alla!”

 

Årets tre finalister

Natalie de Brun Skantz, Grönska:
Grönska erbjuder lokalt odlade grönsaker och örter. Grönska odlar med ett nytänkande odlingssystem som gör att  grödor kan odlas inomhus i urban miljö och året runt. Målet är att erbjuda ett hållbart, närproducerat alternativ till importerade grönsaker och örter.

Cecilia Tilli, Ultuna Mejeri:
Ultuna Mejeri utvecklar och producerar veganska, ekologiska dessertostar. Genom att utveckla bra veganska alternativ vill Ultuna Mejeri göra det lättare för fler att dra ner på sin animaliekonsumption. Produkterna levereras idag till 15 städer i Sverige.

Joel Holmberg, ResLedaren:
Joel Holmberg har tagit fram appen ResLedaren, som ger stöd vid resor i kollektivtrafiken. Målet med ResLedaren är att fler ska kunna ta del av samhället, studera, arbeta och delta i sociala aktiviteter oavsett funktionsförmåga.

 

Årets jury bestod av:
Göran Bredinger, Grundare av stipendiet och juryns ordförande
Åsa Skogström Felt, Global ledare Hungerprojektet
Maja Frankel, Ashoka Director Skandinavien
Anders Norman, VD Almi Skåne
Eva Engquist, Ordförande Form Design Center
Hanna Sigsjö, Verksamhetsledare Mötesplats Social Innovation
Tina Kaikkonen, konsult

Läs mer om Göran Bredinger och stipendiet här. Läs mer om ResLedaren här.

Relaterade inlägg

Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan


Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.