Phoebe Tickell är en brittisk-ungersk aktivist i föreställningsförmåga, som vill inspirera människor att se att en vacker värld är möjlig. I stället för att bli förlamade av samhällskriser måste vi leva upp till våra mänskliga värderingar. Den 23 oktober är Phoebe Tickell huvudtalare på konferensen Innovativa lösningar för ett inkluderande arbetsliv, som arrangeras av Mötesplats Social Innovation.
Phoebe Tickell började sin karriär inom akademin och biologin. När Phoebe upptäckte att vetenskapen inte gav alla lösningar som behövs för att möta de stora utmaningar vi står inför, och när det tekno-utopiska narrativet gjorde henne frustrerad, blev hon en samhällsentreprenör.
– Vi har redan all den teknik och forskning vi behöver för att lösa de problem vi står inför, säger hon.
Efter att ha arbetat med komplexa samhällsutmaningar och systemförändring med utbildning, regeringar och en samhällsfinansiär, samt inom livsmedels-, jordbruks- och regenerativ jordbruksindustri, fann hon att en gemensam sak saknades.
– Människor kan inte föreställa sig hur saker och ting kan vara annorlunda, de är blockerade av att tro att ett annat sätt är möjligt, säger hon.
Moral Imagination hjälper övertyga människor om att en annan framtid är möjlig
Det var därför hon började arbeta med och grundade Moral Imagination, ett forskningscenter och designlabb för erfarenhetsbaserade kollektiva föreställningsmetoder 2020. Phoebe Tickell arbetar nu för att övertyga människor om att en annan framtid och ett annat samhälle är möjligt, baserat på en regenerativ idé som bygger på omsorg, vänlighet och ömsesidighet.
– Jag strävar efter att skapa, katalysera och samordna projekt som skriver om vår nuvarande historia, säger hon.
Påverkades och inspirerades av ursprungsbefolkningar och buddhismen
Phoebe Tickell är själv mycket påverkad och inspirerad av ursprungsbefolkningens och buddhismens tänkande och principer. När hon reste till USA för första gången när hon var 19 år kom hon över boken ”I Buried My Heart in Wounded Knee” (Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee), som är en krönika över folkmordet av Nordamerikas urinvånare och koloniseringen vid grundandet av USA, och blev chockad.
– Varför fick vi inte lära oss om koloniseringen i skolan och utrotningen av ursprungsbefolkningen? De respekterade tillräcklighet och levde i symbios med naturen, men de straffades, säger hon och fortsätter:
– Vi har så mycket att lära oss om regenerativa principer, från gamla och kloka kulturer. Hur man använder social design som styrs av livslängd och lär sig att ta hand om helheten.
Efter sin universitetsexamen reste Phoebe i sex månader runt i Sydostasien. Hon bodde i ashrams, levde enkelt och kom i kontakt med buddhismen. Phoebe tycker att buddhismen är en bra guide till hur man ska leva. Med sin ödmjuka och kloka hållning fokuserar den på hur man kan odla närvaro och samhörighet och bygger på meditation och övning.
Vill inspirera människor till att se att en vacker värld är möjlig
Nu arbetar Phoebe Tickell som imagination activist, en aktivist i föreställningsförmåga, ett begrepp hon myntade som innebär en ny och gammal typ av aktivism på samma gång. Medan traditionella aktivister bekämpar det rådande systemet, den förtryckande makten, är aktivister i föreställningsförmåga ett komplement som föreställer sig det nya.
– Aktivister slår larm till människor som har gjort fel. De skyddar och gör motstånd. Använder skuld och skam och utkräver ansvar. Aktivister i föreställningsförmåga inspirerar människor att se att en vacker värld är möjlig. Genom att odla hopp och agera kan vi skapa den framtiden, säger Phoebe Tickell.
I stället för att bli förlamade av kriser i samhället och stänga av och börja skylla ifrån oss, måste vi leva upp till våra mänskliga värderingar. Vi behöver kraftsamla och agera genom att använda inspiration och moralisk ambition.
– Moralisk föreställningsförmåga gör att du kan vidga empatin. Tankeförmågan kan användas för att föreställa sig hur det är att vara den andra personen, utan några privilegier, säger Phoebe.
Företag har ett enormt inflytande och kan välja att vara djärva
Phoebe Tickell arbetar över sektorsgränser och discipliner. Hon ser detta som både en utmaning och en möjlighet och betonar vikten av att hjälpa organisationer och individer att inse sin roll i att antingen driva på exempelvis klimatkatastrofen eller att säkerställa en moralisk hållning. Phoebe leder workshops, håller föredrag och skapar verktyg för att göra det möjligt att arbeta med moralisk föreställningsförmåga och skapa ambassadörer. Hon använder olika metoder och verktyg som rollspelsövningar, Exploring Different Compass, med vilken människor kan utforska olika ämnen och perspektiv, gruppövningar och personliga reflektioner. Hon arbetar just nu med att skapa utrymmen för kollektiv kapacitetsuppbyggnad för civilsamhället, men också med att inspirera och hjälpa organisationer och samhällen att se pågående krisers omfattning.
– Jag arbetar med företag. Jag ger dem fakta och kunskap och låter dem förstå de rådande kriserna och det ansvar de har genom att vara direkt och inte vara rädd för att vara obekväm. Det handlar om att visa det pressande läget och även på de moraliska aspekterna, säger Phoebe Tickell och fortsätter:
– Men det handlar också om att hjälpa organisationer att inse att de kan spela en annan roll. De kan välja att agera på olika sätt. Företagen har enorma plattformar. Om de kan vara modiga och djärva kan de ha ett enormt inflytande på en sektor eller en hel bransch. De ska inte vänta på att andra organisationer ska ta första steget, fortsätter Phoebe Tickell.
Har arbetat med Ikea
Phoebe har arbetat med Ikea, London Marathon, Axa och andra företag. På Ikea gjorde hon en intervention för att föra in en modul med moralisk föreställningsförmåga i en återkommande ledarskapsutbildning ledd av företaget.
– Jag bidrog med en föreläsning och vi skapade en framtidsvision: Hur kan Ikea förändras fram till 2050? Det engagemang som Ikea visar är mycket uppmuntrande, säger hon.
Tillsammans med Inner Development Goals, Naturskyddsföreningen, Lunds universitet och andra nyckelaktörer är Phoebe nu involverad i att skapa en Hub för aktivister i föreställningsförmåga i Sverige.
Huvudtalare på konferens i Luleå
Den 23 oktober är Phoebe Tickell huvudtalare på konferensen Innovativa lösningar för ett inkluderande arbetsliv i Luleå. Hon kommer att föreläsa om och hålla i en session med rubriken Moral Imagination for Radical Societal Shifts. Konferensen är del av Mötesplats Social Innovations arbete som kompetenscenter för social innovation i Europeiska socialfonden, som erbjuder stöd i social innovation.
– Som nationell kunskapsplattform och som kompetenscenter för social innovation i Europeiska socialfonden, ser Mötesplats Social Innovation förmågan att visionera samhällsförändring som central i sociala innovationsprocesser. Här är det viktigt att skapa nya och alternativa framtidsbilder som kan vara vägledande för att uppnå social förändring, säger Anna Tengqvist, nationell och internationell koordinator vid MSI och inom kompetenscentret.
– Som aktivist i moralisk föreställningsförmåga kommer Phoebe Tickell att ta oss med på en resa hur vi kan föreställa oss hur en alternativ framtid skulle kunna se ut bortom dagens etablerade ordning. Det handlar om att föreställa oss framtidens samhälle, om vi tillåts tänka fritt. Det är då viktigt att utmana begränsande normer och föreställningar hos oss själva och övriga samhället, säger Lotta Orban, projektledare för konferensen, och vid MSI.
I Luleå ser Phoebe fram emot att prata med och träffa en grupp människor från en annan kultur, som brinner för omtanke och medkänsla, och att dela aktivism.
Phoebe Tickells råd för hur man kan öva och vårda en moralisk föreställningsförmåga:
- Det börjar med dig! Gå bortom det rationella och odla en buddhistisk närvaro och medvetenhet. Om du vill vara en kraftfull aktivist måste du vara närvarande i stunden.
- Ta hand om ditt inre tillstånd – var glad, passionerad och kreativ.
- Fråga dig själv “Hur ser framtiden som du längtar efter ut?”. Att föreställa dig framtiden kommer att hjälpa till att skapa lösningar som du inte ens har kunnat föreställa dig.
- Fyll inte din tid med distraktioner. Vila, tillbringa tid med familjen och i naturen.
- Ge tid och utrymme för reflektion.
- Ta dig ur ekokammaren. Bredda, förvilda och diversifiera perspektiven.
- Fråga dig själv “Vad skulle naturen säga om den hade en egen röst?” och ”Vad kommer framtida generationer säga, om de kunde ge sitt perspektiv på dina beslut idag”.
- Berätta historier från framtiden som om du redan kommer från framtiden. Hjälp människor att verkl
Läs mer om och anmäl dig till konferensen Innovativa lösningar för ett inkluderande arbetsliv, 23 oktober i Luleå.
Läs mer om arbetet som Kompetenscenter för social innovation i Europeiska socialfonden.
Läs mer om Phoebe Tickell.
Läs mer om Moral Imagination.
Text: Lotta Orban
Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan