Skip to content

Innovativa lösningar för ett
inkluderande arbetsliv 2024

Är du intresserad av hur vi kan hitta nya lösningar för ett mer inkluderande arbetsliv? Vill du bidra med dina erfarenheter och ta del av ett gemensamt lärande med aktörer från alla samhällssektorer? Välkommen till den andra upplagan av konferensen Innovativa lösningar för ett inkluderande arbetsliv, som i år arrangeras i Luleå. 

samarbetpartners logotyper

Tid

Onsdag 23 oktober
Kl. 10:00-17:00.

Incheckning och kaffe från kl. 9:00.
Efter konferensen finns möjlighet till mingel för dig som vill.

Pris

Konferensen är kostnadsfri men föranmälan krävs

Innovativa lösningar för ett inkluderande arbetsliv

Under en heldag kommer vi
dyka ner i frågor som:

Vid konferensen kommer du få:

Om konferensen

Innovativa lösningar för ett inkluderande arbetsliv är en del av Mötesplats Social Innovations arbete som Kompetenscenter för social innovation i Europeiska socialfonden (ESF+), och genomförs i samarbete med Nationella nätverket för samordningsförbund (NNS) och Partnerskapet för social innovation i Region Örebro Län. Kompetenscentret samt konferensen är medfinansierat av Europeiska unionen.

TALARE & MODERATORER

Här hittar du konferensens talare och moderatorer. Alla är inte bokade ännu, vi fyller på information löpande. 

Malin Winberg

MALIN WINBERG

HUVUDMODERATOR

Malin Winberg är professionell moderator och programledare. Hon var med på Topp 100-listan över Sveriges populäraste föreläsare och moderatorer 2023. Malin har en bakgrund som journalist och mångårig erfarenhet av att leda olika event och möten. Med utgångspunkt i Luleå jobbar hon med uppdrag i hela landet och har ett extra fokus på norra Sverige och den gröna omställningen. Läs mer om Malin Winberg.

PHOEBE TICKEL

Phoebe Tickell

KEYNOTE

Phoebe Tickell är forskare, aktivist och VD för Moral Imaginations, en banbrytande verksamhet som kombinerar inre transformation med policy och praktik för att sätta den levande världen i centrum. Hon är skaparen av Moral Imagination-metoden, som har anammats av offentliga och privata organisationer för att förändra tankesätt och katalysera systemförändringar. Läs mer om Phoebe Tickell.

Catharina Ljungcrantz

Catharina Ljungcrantz

TALARE

Catharina är projektledare vid Sunderby folkhögskola och har lång erfarenhet av att arbeta med projektfinansiering i olika verksamheter. Just nu driver hon bland annat projektet DC Farmers, ett projekt där innovativa gröna lösningar bidrar till social hållbarhet.

CHARLOTTE PETERSSON TROIJE

CHARLOTTE PETERSSON TROIJE

TALARE

Charlotte Petersson Troije är en arbetslivsforskare som sticker ut. Bokstavligt talat. Hon undervisar inom Ledarskap och organisation vid Malmö universitet och har sedan 2010 utvecklat sin idé STICK UT som handlar om att utforska potentialen i att ta med traditionellt kontorsarbete ut, utomhus. Detta resulterade nyligen i att hon kunde lägga fram sin doktorsavhandling ”Turning Work Inside Out: Exploring Outdoor Office Work” inom Arbetslivsvetenskap, vid Mälardalens universitet. Charlotte vill ta reda hur fler av oss, oavsett hur vi fungerar och vad vi har för jobb, ska en chans att integrera utevistelse i arbetsvardagen. Charlotte är talare vid den parallella sessionen Aktuell forskning om innovativ arbetsinkludering. Läs mer om Charlotte Petersson Troije här.

Eman Mohisen

Eman Mohisen

TALARE

Eman Mohisen är medlem i expertgruppen vid Nya Kompisbyrån och har en utbildning som barnskötare. För närvarande arbetar hon som vikarie och har ett starkt engagemang för att stödja kvinnor och barn. Hon är även en av grundarna till Rooh Kulturförening, där hon innehar rollen som sekreterare. Föreningens mål är att fokusera på att stödja kvinnor och barn och hjälpa dem att integreras effektivt i samhället genom utbildnings- och fritidsaktiviteter.

Gloria-Karin López, projektledare MSI

GLORIA-KARIN LÓPEZ

MODERATOR

Gloria-Karin López är idag projektledare vid Mötesplats Social Innovation. Hon är en människorätts- samt hållbarhetsexpert med ett långtgående engagemang för barnets rätt och tvärsektoriell erfarenhet från akademin, ett socialt företag samt den idéburna sektorn. Gloria-Karin drivs av att skapa tvärsektoriella mötesplatser då hon ser detta som nödvändigt för en mer hållbar samhällsutveckling. 

John Brauer

JOHN BRAUER

TALARE

John Brauer är disputerad i socialt arbete och verksam vid Örebro universitet. Han forskar om hur samhällets inkludering av arbetslösa kan utvecklas, med fokus marginaliserade grupper som personer med psykisk ohälsa samt personer som avtjänat fängelsestraff. John är särskilt intresserad av samverkan mellan och samordning av organisationer olika politiska nivåer respektive offentliga organisationer och civilsamhälle. John är talare vid den parallella sessionen Aktuell forskning om innovativ arbetsinkludering”. Läs mer om John Brauer här

MALIN LINDBERG

MODERATOR

Malin Lindberg är gästprofessor i social innovation vid Malmö universitet, samt professor i genus och teknik vid Luleå tekniska universitet och affilierad professor vid Centrum för civilsamhällesforskning på Marie Cederschiöld högskola. Hennes forskning handlar om nytänkande lösningar på samhällsutmaningar i ideell, offentlig och privat sektor.

Maria Wolmesjö

MARIA WOLMESJÖ

TALARE

Maria Wolmesjö är professor i socialt arbete och ledare för forskargruppen Arbetsliv och Välfärd: Hållbar styrning, organisering och ledning i välfärden, SOLWE vid Högskolan i Borås. Hon har en lång erfarenhet från socialt arbete och har innehaft flera olika ledande befattningar, såväl i praktiskt vårdoch omsorgsarbete, högre utbildning och i forskning. Hennes forskning spänner över ett brett område inom det sociala arbetet. Maria är talare vid den parallella sessionenAktuell forskning om innovativ arbetsinkludering”. Läs mer om Maria Wolmesjö här och om hennes professorsinstallation i våras här. 

MATTIAS BERGSTRÖM

MODERATOR

Mattias Bergström är förbundschef i Samordningsförbundet Centrala Östergötland och nationell samordnare för Nationella nätverket för Samordningsförbund NNS.

Matilda Hardmeier

Matilda Hardmeier

TALARE

Matilda Hardmeier arbetar på Nya Kompisbyrån som projektledare för projektet Uppsala Yrkesmentor, finansierat av ESF. I över fem år har hon fokuserat på att stötta utrikesfödda kvinnors etablering på arbetsmarknaden, främst inom den ideella sektorn men även inom det privata näringslivet. Matilda brinner för målgruppsinvolvering och drivs av att skapa innovativa och inkluderande lösningar som främjar ett mer jämlikt arbetsliv och samhälle.

Mattias Vesterlund

MATTIAS VESTERLUND

TALARE

Mattias Vesterlund är forskningsprogramledare vid RISE ICE datacenter i Luleå, samt adjungerad i Energiteknik vid Luleå Tekniska Universitet. Hans forskning syftar till att inkludera datacenter med sin lågvärdiga överskottsvärme i energisystemet. Han är drivit och varit verksam i flera projekt för tillvaratagandet av överkostvärme samt hur det kan skapa nya arbetstillfällen likt som sker i DC-farmers.

Olivera Miladinovic

Olivera Miladinovic

TALARE

Olivera Miladinovic är för närvarande praktikant vid Nya Kompisbyrån, där hon aktivt bidrar till projektet Uppsala Yrkesmentor. Med ett starkt engagemang för social inkludering och integration stödjer hon utrikesfödda kvinnor i projektet. Olivera deltog själv i ett av Nya Kompisbyråns projekt för några år sedan som deltagare och har nu valt att ge samma möjlighet till andra kvinnor.

Sara Bjärstorp, Verksamhetsledare MSI

SARA BJÄRSTORP

TALARE

Sara Bjärstorp är verksamhetsledare för Mötesplats Social Innovation. Hon är fil dr i engelska med litteraturvetenskaplig inriktning och har lång erfarenhet av ledning inom akademin och verksamhetsutveckling av utbildning och forskning vid Malmö universitet och gedigen kunskap om olika förutsättningar och möjligheter för samarbeten mellan akademin och andra sektorer.

Tom Roodro, MSI, Malmö universitet

TOM ROODRO

MODERATOR

Tom arbetar som projektledare vid Mötesplats Social Innovation vid Malmö Universitet.  Han har under hela sin yrkesbana jobbat i ”mellanrummen”, och strävat efter att sammanföra olika samhällsaktörer för att möta våra nutida samhällsutmaningar . Innan Malmö Universitet arbetade Tom i Malmö stad, bland annat med demokrati och stadsutvecklingsprojektet Malmö Tillsammans, där de testade metoder så som medborgarbudget och lokal valuta med mera.  Tom har också arbetat med frågor om segregation, diskriminering, inkludering, mänskliga rättigheter och socialt företagande.

Thomas Lidén

THOMAS LIDÉN

MODERATOR

Thomas Lidén är konsult inom social hållbarhet och organisationsutveckling, knuten till Mötesplats social innovation. Med över 15 års erfarenhet inom social välfärd, har han arbetat med allt från omsorg av barn med autism till projektledning inom skolutveckling, jämställdhetsintegrering och nationell samordning av processtöd på uppdrag av Svenska ESF-rådet. Han är för närvarande upphandlad av Nationellt kompetenscenter för social innovation vid Malmö universitet för att stötta utvecklingen av social innovation i Sverige.

PROGRAM

09:00-10:00 Incheckning & kaffe

Plats: Kulturens hus, plan 1 

Välkommen att checka in och hämta ut din konferensbricka. Passa på att ta en kaffe och mingla med andra konferensdeltagare. 

10:00-10:10 Hej & välkomna!

Sal: Lilla salen 

Huvudmoderator Malin Winberg inleder och hälsar välkomna till konferensen och Luleå tillsammans med Sara Bjärstorp, verksamhetsledare för Mötesplats Social Innovation, Charlotte Wiberg, prorektor vid Luleå tekniska universitet och ledamot i Mötesplats Social Innovations styrgrupp och Håkan Forsberg, generaldirektör för Svenska ESF-rådet.

10:15-11:00 Moral Imagination for Radical Societal Shifts - keynote med Phoebe Tickell

Sal: Lilla salen 

Phoebe Tickell tar med oss på en resa om hur vi kan se på lärande, världen och framtiden. Hur kan vi öppna upp vår moraliska föreställningsförmåga för radikala samhällsförändringar? Temat hoppas vi blir en röd tråd genom konferensen och dagen. 

11:00-11:30 Paus

11:30-12:40 Parallella sessioner

1. Vad kan vi lära om social innovation från Europeiska socialfonden?

Sal: Workshopsal 1: Olga Bardh

I denna session diskuteras vilka lärdomar som kan dras om social innovation från Europeiska socialfondens (ESF) projekt och program. Bland annat diskuteras vilken förnyelse i arbetslivet och övriga samhället som eftersträvas i de projekt som finansieras inom ESF:s programområde för social innovation. Vi diskuterar även vilken förnyelse som är möjlig att uppnå inom ramen för ESF:s program och andra faktorer i organisationer och samhälle. Diskussionen tar avstamp i preliminära resultat från den årliga analysrapporten inom Sveriges nationella kompetenscenter för social innovation i ESF.  

Moderator: 
Malin Lindberg, gästprofessor i social innovation vid Malmö universitet

Deltagare: 
Johnny Karlsson, nationell samordnare, Svenska ESF-rådet 
Lena Lago, vice ordförande i Skoopi 

2. Hur kan våra innovativa idéer skapa värde för fler?

Sal: Workshopsal 2: Hägnan och Världsarvet

I den här sessionen får du stifta bekantskap med Sunderby Folkhögskola och projektet ”DC-Farming”, som vill utveckla samarbeten mellan datacenter och arbetsintegrerande sociala företag. DC Farming tar tillvara på överskottsenergin genom att odla frukt och grönsaker i växthus, samtidigt som de skapar arbetstillfällen för personer långt från arbetsmarknaden.  

Vi använder oss av DC-Farming som ett case för att undersöka hur vi kan stärka vår förmåga att förklara värdet av våra innovationer, förpacka det på ett enkelt sätt och göra det tillgängligt för fler.   

I den här sessionen ges inga färdiga svar, utan vi vill öka vår kollektiva kunskap utifrån den erfarenhet och kunskap du som deltagare bär med dig om detta.  

Moderator: 
Tom Roodro, projektledare, Mötesplats Social Innovation 

Deltagare: 
Catharina Ljungcrantz, Sunderby Folkhögskola 
Mattias Vesterlund, forskningsprogramledare vid RISE ICE datacenter i Luleå, samt adjungerad i Energiteknik vid Luleå Tekniska Universitet

3. Vilka samhällsutmaningar behöver vi fokusera på för att skapa ett inkluderande arbetsliv?

Sal: Workshopsal 3: Vip-rummet

I denna session gör vi en gemensam omvärldsspaning om aktuella mönster och trender som är angelägna att uppmärksamma. Spaningen tar avstamp i inspel från aktörer som dagligen arbetar för ökad inkludering av personer som står långt från arbetsmarknaden. Du som deltar får också möjlighet att bidra med dina spaningar och erfarenheter inom området. Resultaten tillvaratas i Svenska ESF-rådets omvärldsbevakning inför kommande utlysningar i Europeiska socialfondens programområde för social innovation. 

 

Moderator: 
TBA 

Deltagare:
 
TBA 

12:45-13:45 Lunch

13:45-14:20 Skördetid!

Sal: Lilla salen 

Vad har vi varit med om, samtalat om, lyssnat till och lärt oss under dagen hittills? Våra observatörer, våra flugor på väggen och bönder, summerar dagen och ger oss sina reflektioner och tankar.  

Moderator:
Malin Winberg
 

Observatörer:
 
TBA 

14:30-15:45 Parallella sessioner  

1. Aktuell forskning om innovativ arbetslivsinkludering

Sal: Lilla salen

I denna session presenteras aktuell forskning om innovativ arbetslivsinkludering, av forskare från olika lärosäten och discipliner. Deltagarna ges även möjlighet att diskutera hur denna forskning relaterar till deras egna verksamheter och till arbetslivet i stort.  

Moderator: 
Gloria-Karin López, projektledare Mötesplats Social Innovation & Malin Lindberg, gästprofessor i social innovation vid Malmö universitet.

Deltagare: 

  • Maria Wolmesjö, Högskolan i Borås
  • John Brauer, Örebro universitet
  • Charlotte Petersson Troije, Mälardalens universitet och Malmö universitet 

2. Så kan vi möjliggöra sociala innovationer på lokal nivå

Sal: Workshopsal 1: Olga Bardh

I denna session får du ta del av exempel från svenska kommuner där aktörer från olika samhällssektorer gemensamt identifierar samhällsutmaningar och samskapar innovativa lösningar. De berättar hur de går tillväga för att lokalt möta samhällsutmaningar och stärka sin lokala förmåga att fånga upp och möta samhällsutmaningar. Vid sessionen presenteras även en kommande ESF-utlysning om lokala initiativ kring social innovation för ett inkluderande arbetsliv. 

Moderator: 
Joel Veborg, projektledare Mötesplats Social Innovation 

Deltagare: 
TBA 

3. Hur kan vi göra målgruppsinvolvering meningsfull? 

Sal: Workshopsal 2: Hägnan och Världsarvet

Denna workshop presenterar hur Nya Kompisbyrån har arbetat med målgruppsinvolvering (MI) under de senaste åren. Tillsammans med Olivera och Eman, som båda har deltagit i två olika projekt, delas erfarenheter och perspektiv med särskilt fokus på arbetet med expertgruppen i Uppsala Yrkesmentor. Under workshopen reflekterar vi över lärdomar och utmaningar, såsom att bygga förtroende och säkerställa att alla röster blir hörda. Efter presentationen följer en diskussion kring en modell för ”medskapande”, och avslutas med diskussioner i smågrupper där deltagarna får möjlighet att dela idéer och insikter om hur arbetet med målgruppsinvolvering kan förbättras och utvecklas framöver.

Moderator: 
Thomas Lidén, ger projektstöd inom Kompetenscenter för social innovation
 
Deltagare: 
Matilda Hardmeier, Nya Kompisbyrån 
Eman Mohisen, medlem i expertgruppen vid Nya Kompisbyrån 
Olivera Miladinovic, praktikant vid Nya Kompisbyrån

15:45-16:15 Paus med kaffe

16:15-16:50 Skördetid!

Sal: Lilla salen 

Vad har vi varit med om, samtalat om, lyssnat till och lärt oss under eftermiddagen? Våra observatörer, våra flugor på väggen och bönder, summerar dagen och ger oss sina reflektioner och tankar.  

Moderator: Malin Winberg
 
Observatörer: TBA 

16:50-17:00 Tack & på återseende! 

Sal: Lilla salen 

Time to wrap it up. Malin Winberg och Sara Bjärstorp avrundar konferensen. 

17:00-18:30 Mingel & AC 

Sugen på att mingla och ta ett glas efter konferensen? Häng med på en avslappnad och enkel AC – after conference 

Praktisk info

Nedan samlar vi praktisk information om konferensen, bland annat tips på hotell, hur du hittar till Kulturens hus och resekommunikation till Luleå.

Hitta till Kulturens hus

Kulturens hus är centralt beläget i Luleås norra hamn med någon minuts gångavstånd till shopping, nöjen och boende.

Adress: Skeppsbrogatan 17, 972 31 Luleå

Om Kulturens hus

Huset är 14000 m² stort och inrymmer stadsbibliotek, konsthall, Turistcenter, stor och liten konsertsal, multifunktionella foajéer i tre plan, konferensfaciliteter samt café och restaurang. Hyresgäster i huset är Norrbottensmusiken, caféet Cupture och restaurang Craft n’ Draft. I dagsläget är det ca 100 personer totalt som arbetar med de olika verksamheterna i huset.

Läs mer om Kulturens hus

Hotell och boende

För deltagare av konferensen har vi ett begränsat antal rum reserverade på två hotell i Luleå. Dessa bokas via länkarna nedan. Först till kvarn gäller.

Clarion Hotel Sense

Elite Stadshotellet Luleå

Resa till Luleå

Tåg

Luleå centralstation ligger cirka 10 minuters promenad från Kulturens hus.

Buss

Luleå busstation ligger cirka 6 minuters promenad från Kulturens hus.

Flyg

Luleå Airport ligger cirka 10 km från Luleå stadskärna.

För att resa till och från Luleå Airport kan du åka med två av Luleå lokaltrafiks busslinjer. Resan tar ungefär 22 minuter.
Läs mer om flygbussen.

Social Innovation i Norr 2024

Social Innovation i Norr 24 oktober

För dig som har möjlighet att stanna i Luleå anordnar vi dagen efter konferensen Social Innovation i Norr. 

Malin Winberg

Malin Winberg huvudmoderator för konferensen

Malin Winberg som kommer att leda konferensen Innovativa lösningar för ett inkluderande arbetsliv från huvudscenen är professionell moderator och programledare. 

KONTAKT

Lotta Orban, projektledare och kommunikatör MSI

Lotta Orban

lotta.orban@mau.se
070-853 29 30

Tom Roodro, MSI, Malmö universitet

Tom Roodro

tom.roodro@mau.se
072-085 60 51

Gloria-Karin López, projektledare MSI

Gloria-Karin López

gloria-karin.lopez@mau.se
072-546 48 17