
Kommuner och regioner efterfrågar bättre stöd i arbetet med att förverkliga barnets rättigheter. I en ny rapport skriven av Mötesplats Social Innovation föreslås en digital kunskapsplattform för att samla och sprida innovativa lösningar som kan stärka barns rätt i hela landet.
En ny rapport från Mötesplats Social Innovation (MSI) vid Malmö universitet visar att det finns ett stort behov av en nationell digital plattform för att samla exempel på barnrättsinnovationer. Plattformen skulle kunna fungera som ett kunskapsstöd för barnrättsstrateger, beslutsfattare och verksamheter i kommuner och regioner.
Rapporten bygger på en förstudie som genomförts i samarbete med Länsstyrelsernas nationella uppdrag i barnets rättigheter, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Barnombudsmannen. Den visar att 72 procent av landets barnrättsstrateger upplever att de saknar praktiska exempel och vägledning för att stärka barnets rättigheter i sin verksamhet.
Behov av ökad kunskap och erfarenhetsutbyte
Barnrättsstrateger har en viktig roll i att säkerställa att kommuner och regioner efterlever Barnkonventionen. Enligt rapporten finns det i dag ingen samlad plats där de kan ta del av och dela erfarenheter om hur barnrättsarbetet kan omsättas i praktiken.
– Många kommuner och regioner står inför liknande utmaningar. En digital plattform skulle kunna underlätta erfarenhetsutbyte och bidra till en mer likvärdig tillämpning av barnets rättigheter i hela landet, säger Sophie Gestranius, Nationell samordnare, Länsstyrelserna.
Plattformen föreslås innehålla verifierade exempel på hur barnrättsinnovationer tillämpas i eller i samarbete med olika verksamheter, såsom skola, socialtjänst och hälso- och sjukvård. Genom att synliggöra framgångsrika arbetssätt kan den bidra till att fler aktörer inspireras och tillämpar liknande metoder.
– De tre exempel som lyfts i rapporten – Game Camp, Rätt på riktigt – skolan ska funka för alla samt Youth Up North – är alla verksamheter som bemöter utmaningar vi har runtom i Sverige. Genom att lära av och replikera dessa exempel skulle fler barns rätt till utbildning respektive delaktighet i samhället stärkas, säger Gloria-Karin López, projektledare vid Mötesplats Social Innovation, som skrivit rapporten och lett arbetet med förstudien.
Långsiktig förvaltning och uppdatering avgörande
För att plattformen ska bli ett effektivt verktyg krävs en långsiktig förvaltningsstruktur. Tidigare erfarenheter från liknande initiativ visar att kontinuerlig uppdatering är en nyckelfaktor. Rapporten rekommenderar att plattformen integreras i en befintlig verksamhet med ett tydligt uppdrag och ansvar. Den bör också vara lättillgänglig och ha en användarvänlig struktur för att underlätta sökningar och filtrering av exempel.
Nästa steg
Rapporten är framtagen på uppdrag av Länsstyrelserna och kan nu ligga till grund för vidare beslut om utvecklingen av en nationell plattform. Kommuner, regioner och myndigheter uppmanas att bidra med sina behov och perspektiv för att säkerställa att plattformen blir ett relevant och användbart verktyg i arbetet för barnets rättigheter.
Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan