
En ny rapport från Mötesplats Social Innovation sammanfattar lärdomar om Svenska ESF-rådets programområde för social innovation och de projekt som finansieras genom det. Rapporten ger insikter om vad som behövs för att innovativa lösningar ska stärka social inkludering, arbetsmarknad och utbildning.
I Europeiska socialfondens nuvarande programperiod 2021-2027 har Svenska ESF-rådet inrättat ett särskilt programområde för social innovation (PO E). I rapporten visas att denna satsning gett legitimitet och resurser att frångå etablerade arbetssätt och testa nya lösningar. Den har också möjliggjort stöttning av social innovation på ett mer fokuserat och systematiskt sätt.
Samtidigt identifieras flera utmaningar, såsom kortsiktiga projektmedel och befintliga regelverk, exempelvis statsstödsregler liksom tillämpningen av LOU och jävsproblematik, som kan försvåra tvärsektoriell samverkan. Dessutom uppfattas det finnas en begränsad mottagarkapacitet hos berörda samhällsaktörer till exempel vissa projektägare och Arbetsförmedlingen samt bristande synkning i välfärdssystemet. Andra utmaningar är att flera av de politikområden som berörs är starkt reglerade och social innovation nedprioriteras i innovationspolitiken.
– Vi ser att ESF:s programområde för social innovation kan bidra till att förändra normer och strukturer i samhället, men det krävs bättre förutsättningar för att dessa insatser ska få genomslag på lång sikt, säger Malin Lindberg, gästprofessor i social innovation vid Malmö universitet.
Förflyttat fokus i utlysningarna
En iakttagelse i rapporten är att fokuset för utlysningarna i programområdet för social innovation successivt har förflyttats från att stötta utvecklingen av enskilda innovationer till att förbättra förutsättningarna för social innovation.
Rapporten ger en djupgående analys av de insatser som behövs för att uppnå förnyelse genom social innovation, samt förutsättningar för detta i organisationer och samhälle.
Kunskapsunderlag ska stötta utvecklingen av nytänkande samhällstjänster
Den syftar till att skapa ett kunskapsunderlag för fortsatt utveckling av ESF:s stöttning av nytänkande insatser inom arbete, utbildning och inkludering, som utvecklingen av samhällstjänster som bidrar till metodutveckling, samarbete över gränser och nya tankesätt. Rapporten kan även användas av andra aktörer som arbetar för ett inkluderande arbetsliv och samhällsliv.
ESF:s definition av social innovation
I ESF definieras social innovation som “utveckling och genomförande av nya idéer (när det gäller produkter, tjänster, metoder och modeller), och som samtidigt tillgodoser sociala behov och skapar nya sociala relationer eller samarbeten.”
Nationellt kompetenscenter för social innovation i Europeiska socialfonden
Rapporten är framtagen inom ramen för Sveriges nationella kompetenscenter för social innovation i ESF som drivs av Mötesplats Social Innovation (MSI) i samarbete med Nationella nätverket för samordningsförbund (NNS) och Partnerskapet för sociala innovationer i Örebro län. Kompetenscentret drivs på uppdrag av Svenska ESF-rådet och är medfinansierat av Europeiska unionen.
Kompetenscentrets syfte är att stötta utvecklingen av sociala innovationer genom insatser riktade till ESF-projekt, ESF-rådet och nyckelaktörer inom social innovation. Detta inkluderar insatser för att utbyta kunskap, utveckling av processer, modeller och verktyg, samt aggregerad analys av projektens och programmets lärdomar och resultat.
Läs om Nationellt kompetenscenter för social innovation i Europeiska socialfonden
Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan