Mötesplats Social Innovation har tilldelats 1,5 miljoner kronor av Vinnova för ett forskningsprojekt om akademiskt policystöd till social innovation för omställning till hållbara samhällen.
I det ettåriga forskningsprojektet går Mötesplats Social Innovations samtliga sex noder – vid Högskolan i Borås, Jönköping University, Luleå tekniska universitet, Malmö universitet, Umeå universitet och Örebro universitet – samman för att undersöka och förbättra det akademiska policystödet till social innovation för hållbar omställning.
Projektet har som mål att öka kunskapen om den roll som akademin kan ha i en hållbar samhällsutveckling.
– Allt fler lärosäten försöker gå från att vara så kallade entreprenöriella universitet med fokus på teknisk och kommersiell utveckling, till det som kallas för engagerade och utvecklande universitet med fokus på samhällsutmaningar och hållbar utveckling, säger Malin Lindberg, gästprofessor i social innovation vid Malmö universitet och projektledare för forskningsprojektet.
Snäv inställning till innovation är otillräcklig
Svenska lärosäten har traditionellt stöttat innovation genom teknologiöverföring, kommersiellt entreprenörskap och akademisk-industriellt samarbete. Detta märks i många av de innovationskontor, inkubatorer, science parks och holdingbolag som erbjuder stöd för kommersialisering av forskningsresultat genom patent, licenser och avknoppningsföretag.
När man rör sig mot det engagerade och utvecklande universitetet, med fokus på samhällsutmaningar och hållbar utveckling, är denna snäva inställning till innovation otillräcklig.
– Social innovation kan vara avgörande för en hållbar omställning, genom att erbjuda en bättre förståelse för den process genom vilken sociala system anpassar sig, förändras eller utvecklas, säger Malin Lindberg.
Kommer att analysera strategiska policydokument
I projektet kommer man att analysera strategiska policydokument från de deltagande lärosätena och kartlägga internationella best practices inom området. Utifrån detta kommer en praktisk vägledning att tas fram för akademiskt policystöd till social innovation samt en visionär färdplan för omorienteringen till ett bredare och djupare samhällsengagemang. Projektet ska även resultera i en vetenskaplig artikel där perspektiven ´transformativ social innovation´ och ´det engagerade/utvecklande universitetet´ kombineras för att förstå den komplexa processen att transformera etablerade system.
Arbetet kommer att bedrivas i samarbete mellan forskare, chefer och stödpersonal från lärosätena, samt aktörer från andra samhällssektorer.
– Det är glädjande att alla MSI-noder vid våra sex lärosäten går samman i ett gemensamt forsknings- och utvecklingsprojekt. Med gemensamma krafter stärker vi både forskningen om och policystödet för social innovation, säger Sara Bjärstorp, verksamhetsledare för Mötesplats Social Innovation.
Projektet pågår januari till december 2025 och är del av Vinnovas satsning på Forskning i interaktion för omställning till hållbara samhällen.
Läs mer om projektet:
https://www.vinnova.se/p/akademiskt-policystod-till-social-innovation-for-hallbar-omstallning/
Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan