”Det viktiga är att tydligt lyfta fram sina visioner”

Den 30 juni 2014, i Almedalen, tog Sara Magnusson emot det första Göran Bredinger-stipendiet och en check på 50 000 kronor. Nio månader senare är hon inne på slutspurten av sina studier och hennes företag Experimentfabriken är på väg att expandera. Nu uppmuntrar hon andra att söka årets stipendium.

– När jag sökte stipendiet trodde jag inte att jag skulle få det, för att jag inte tyckte att jag hade kommit så långt med min idé. Så mitt råd är därför: sök! För om man inte är med och söker så har man ingen möjlighet att vinna. I varje sökprocess blir man bättre, så det gäller bara att våga börja. Det viktiga är att tydligt lyfta fram sin vision med idén, säger Sara Magnusson.

Saras vision handlar om att ge unga i Sverige möjlighet att ha naturvetenskap och teknik som fritidsintresse. Sedan hon fick stipendiet har hon, via sitt och kollegan Adam Scheids företag Experimentfabriken, fortsatt att erbjuda barn och unga möjligheten att gå kurser i bland annat robotik, kemi och programmering. I skrivande stund har de nått ut till 1 200 barn och på senare tid har de även sålt sina kurser till företag, som till exempel anordnat familjedagar där de anställda och deras barn fått laborera tillsammans under en eftermiddag.

För tillfället läser Sara sista terminen på Industriell Ekonomi vid Linköpings universitet, och är snart färdig civilingenjör.

Större fokus på företaget
– Göran Bredinger-stipendiet gjorde det möjligt för mig att fokusera mer på företaget. Jag har till exempel inte behövt ta några extrajobb för att klara mig. Stipendiet har också gett mig ett bredare nätverk än jag hade innan, vilket betytt minst lika mycket. Många av dem som kom fram och pratade med mig i Almedalen och som hört av sig efteråt gav mig nya idéer, som vi sedan vidareutvecklat. Stipendiet har också gett mig bättre självförtroende och en ökad tro både på mig själv och företaget, säger hon.

Bild: LiU

Efter Göran Bredinger-stipendiet har Sara fått en del andra stipendier, bland annat ett stipendium från MIT (Massachusetts Institute of Technology), som gav henne möjlighet att resa till en entreprenörskapskonferens i Guatemala där hon presenterade Experimentfabriken för en global publik. Hon har också varit på konferenser i Dublin och Zürich.

– Göran Bredinger-stipendiet har gett oss på Experimentfabriken en annan legitimitet än vi hade innan, vilket i sin tur har lett till många nya kontakter och nya möjligheter. Att vi fick en första person som trodde på oss och vår idé var viktigt, säger hon.

Under våren avslutar Sara sina studier genom att göra ett mastersarbete, på uppdrag åt start-up-företaget Aqwary i Linköping. Exakt vad som händer därefter är ännu inte klart för hennes egen personliga del. När det gäller Experimentfabriken vet hon dock besked.

Söker investerare
– Vi är inne i ett skede när vi funderar över att ta in fler externa personer i företaget. Vi vill också hitta fler investerare, så att vi kan expandera till fler orter.

Även om Sara inte vet exakt vad hon ska göra när hon pluggat färdigt, så har hon en klart uttalad målsättning på längre sikt:

– Om 15 år vill jag vara världens bästa vd i ett teknikföretag.

Hon begränsar sig inte med att tänka inom Sverige, utan tänker globalt eller till och med ännu vidare:

– Finns det något spännande uppdrag på månen så kan jag tänka mig det också, avslutar Sara.

Läs mer om förra årets vinnande bidrag

Läs mer om stipendiet OBS! Sista ansökningsdag ändrad till söndagen den 24 maj 2015 på grund av tidigarelagt juryarbete. 

Ansök här!

Relaterade inlägg

Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan


Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.