Vi söker föräldrar till en forskningsstudie om säkerhet på nätet

Barn som sitter framför dator
Internet är en spännande plats för både barn och vuxna. Här finns bra saker men också sådant som kan kännas obehagligt. Det är därför viktigt att både barn och föräldrar vet hur de ska göra om något obehagligt händer.

Är du förälder till barn i åldern 6–9 år som nyligen fått eller använder en mobiltelefon, dator eller surfplatta? Frida Lygnegård, forskare vid Jönköping University, leder en forskningsstudie vars syfte är att bidra till att barn ska känna sig trygga när de använder en mobil, dator eller surfplatta. På sikt handlar studien också om att förebygga nätmobbning och trakasserier samt ge föräldrar strategier kring hur de kan prata med sina barn om vad som kan hända på nätet.

Hur går det till?
I studien kommer du, om du är intresserad av att delta, att tillsammans med ditt barn ta ett mobilkörkort.

Mobilkörkortet är utvecklat av Stiftelsen Friends och Telia. Det består av en kunskapsdel med information och ett efterföljande test. Detta kan du göra under en eller flera dagar beroende på hur länge du och ditt barn pratar om de olika ämnena.

Du genomför Mobilkörkortet online tillsammans med ditt barn via www.mobilkorkortet.se. Efter att du och ditt barn tagit mobilkörkortet bjuds du tillsammans med andra föräldrar, vars barn också tagit mobilkörkortet, in till en digital intervju där du får berätta om vad du tycker att körkortet bidragit med. Frida Lygnegård vill i studien också ställa några frågor till ditt barn, även denna intervju genomförs digitalt och du som är förälder får självklart vara med om du vill. Se film om studien här.

Vill du och ditt barn vara med?
Anmälan eller frågor, kontakta ansvarig forskare Frida Lygnegård: frida.lygnegard@ju.se

Vill du veta mer om Frida Lygnegårds forskning?
Läs Fridas blogg här.

 

 

Relaterade inlägg

Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan


Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.