Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Re-Act: En digital samtalsserie om re-skilling, omställning och samhandling vid snabba skiften

8 maj 2020 kl 09:0011:00

DEL 1:  HUR KAN VI STÅ BEREDDA ATT AGERA I EN NY VERKLIGHET?

Covid-19 har tvingat företag, organisationer och individer att re-agera, re-positionera, tänka om och tänka nytt. Flygvärdinnor har blivit vårdpersonal, kulturarbetare rekryteras för att jobba som bärplockare och unga gamers agerar lärarassistenter. I tider av kris krävs anpassning, och den måste ske fort. Mötesplats Social Innovation, Malmö universitetNetPort Science Park och Region Blekinge bjuder in till en digital samtalsserie för att lyfta frågor om re-skilling och omställning i en komplex samtid. Vad kan vi lära oss av krisen för att accelerera utvecklingen av merresilienta organisationer och samhällen efter att Covid-19 klingat av? 

Samtalsseriens första del har som avsikt att ge en historisk tillbakablick på re-skilling och omställning i tider av kris. Re-skilling är inget nytt fenomen, men idag har vi anledning att diskutera och ompröva begreppets betydelse. Traditionellt har re-skilling handlat om långa, utdragna ekonomiska, sociala och kulturella omställningar, såsom städers transformation från industriell produktion till kunskapsekonomier. Innan coronapandemin slog hårt mot den globala arbetsmarknaden handlade re-skilling i synnerhet om omskolning kopplat till nya, växande branscher, inte minst den accelererande IT-branschen och det stora behovet av programmerare, it-ingenjörer och systemutvecklare. Men idag pratar vi om re-skilling i ett nytt ljus. Det handlar om krögare och flygpersonal som skolar om sig för att gå in i vården, men det handlar även om en förändrad syn på kunskap och kompetens inom områden som tidigare kritiserats av många. Ett exempel är hur unga gamers som tidigare ansetts leva ohälsosamma och stillasittande liv, nu är en ovärderlig hjälp till lärare när gymnasiet ställt om till distansundervisning.

Så – vilka förmågor är det egentligen som premieras i Sverige i dag? Och kan denna kris få betydelse för samhället sätt att se på och omvärdera kunskap och kompetens?

Anmäl dig här

Detaljer

Datum:
8 maj 2020
Tid:
09:00–11:00

Arrangör

Mötesplats Social Innovation

Plats

Zoom – digital meeting