Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Re-Act: En digital samtalsserie om re-skilling, omställning och samhandling vid snabba skiften – Del 2

12 juni 2020 kl 09:0011:00

DEL 2: NÄRINGSLIVET STÄLLER OM FÖR ÖVERLEVNAD – VAD KAN VI LÄRA OSS?

Det brukar sägas att kris är en stark drivkraft för innovation. Coronakrisens slag mot det svenska näringslivet har sannerligen inte inneburit något undantag. Under våren har storföretag ställt om sin produktion för att möta den rådande efterfrågan av skyddsutrustning inom vården. Absolut vodka var snabba med att ställa om sin produktion till handsprit, AB Volvo tar fram skyddsvisir, och klädjätten H&M tillverkar ansiktsmasker på löpande band. I det skarpa läget tycks den industriella omställningen gå fort. Det formas nya affärsmodeller och partnerskap när företag bryter ny mark, och omställningen väcker många frågor. Vad kan vi gemensamt lära oss av produktionssektorns snabba vändningar? Och hur omsätter vi kunskapen för att adressera andra samhällsutmaningar vi tillsammans står inför?

Mötesplats Social Innovation, Malmö universitet, NetPort Science Park och Region Blekinge bjuder in till den andra delen i samtalsserien Re-Act som lyfter frågor om re-skilling och omställning i en komplex samtid. I detta samtal tar vi avstamp från ett nytt forskningsprojekt från Myndigheten från samhällsskydd och beredskap som undersöker industrisektorns omställning under coronakrisen. Joakim Netz är forskare vid Jönköpings universitet och driver forskningsprojektet för MSB. I denna samtalsdel får ni höra honom prata om industrisektorns omställningsförmåga, krisberedskap och organisatorisk resiliens. 

I samtalet får ni även möta fler aktörer som på olika sätt arbetat med att ställa om sina verksamheter för att möta det behov och den efterfrågan som uppkommit med anledning av den rådande pandemin. Krisen har genererat nya avtal, innovativ affärsutveckling och synliggjort ett stort samhällsengagemang, men har alla företag samma möjlighet att ställa om? Efterfrågan av skyddsutrustning inom vården har skjutit i höjden och industriföretagen tänker om och tänker nytt. En utökad tillgång till materiell utrustning som ansiktsvisir, respiratorer, skyddskläder och handsprit har varit avgörande för att rädda liv, men i krisen har också medfört en ökad efterfråga på icke-materiella tjänster. Ett exempel är digitala hjälpmedel i skolan efter att gymnasieskolan gick över till distansutbildning. Även statliga aktörer, som Marinmuseet i Karlskrona, har behövt att ställa om och anpassa verksamheten efter den rådande situationen. I tider där en stor del av vår interaktion sker via internet, vad är vi då villiga att betala för? Och vilka finansiella utmaningar kan tänkas följa i krisens fotspår?

Upplägg:

9.00 MSI och moderatorn hälsar välkommen

9.05 Joakim Netz (JU), kort föredrag

9.20 Intervjusession med Skolon och Marinmuseet

9.35 Öppen diskussion med hela panelen

9.50 Kaffepaus!

10.00 Öppen diskussion med hela panelen

10.30 Interaktiva gruppdiskussioner (break-out-rooms)

11.00 Avslutning och tack!

Missade du första delen av Re-Act? Du hittar inspelningen på Mötesplats Social innovations hemsida.

Vill du diskutera re-skilling och omställning med andra aktörer som arbetar med fokus på social innovation? Gå med i vår samtalsgrupp på LinkedIn.

Detaljer

Datum:
12 juni 2020
Tid:
09:00–11:00

Arrangör

Mötesplats Social Innovation

Plats

webinar