Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Nätverksträff: Jämlik hälsa genom kultur

22 november 2022 kl 13:1516:00

Nätverksträff: Jämlik hälsa genom kultur
Mötesplats Social Innovation (MSI), Malmö universitet och Region Skåne bjuder in till en nätverksträff för kultur- och hälsoaktörer den 22 november på Malmö Universitet. Under eftermiddagen står forskningens roll i tvärsektoriell samverkan i fokus och vi får ta del av fyra forskningscase som behandlar sociala värden och hälsofördelar av kulturutövande. Du som deltar kommer självklart ha möjlighet att nätverka och bidra med kunskap och erfarenheter inom ramen för träffen. Tillsammans bygger vi kapacitet för innovation som möter samhällsutmaningar!

Under de senaste två åren har Mötesplats Social Innovation (MSI) identifierat en rad angelägna och aktuella samhällsutmaningar där social innovation är en del av lösningen. En av de frågor som vi lyft handlar om på vilket sätt kultur kan bidra till en mer jämlik hälsa hos befolkningen. Allt förändringsarbete kräver samverkan och under denna eftermiddag vill därför vi på MSI, Malmö universitet och Region Skåne sammanföra kultur- och hälsoaktörer för att utbyta kunskap, dela erfarenheter och utforska samarbeten. På denna nätverksträff står forskningen i centrum och vi får ta del av fyra case som på olika sätt påvisar kulturens viktiga roll i det hälsofrämjande arbetet.

“Art as social sculpture” med Sofia Lindström Sol
Sofia Lindström Sol har sedan 2019 varit del i det EU Horizon 2020-finansierade projektet AMASS-acting on the margins, art as social sculpture, med syftet att undersöka konstens potential i att möta sociala marginaliseringsfrågor i Europa. Utifrån detta projekt har Sofia med sina kollegor på Borås Universitet genomfört en studie kring hur man kan förstå forskningen kring konstens sociala effekter.

”Att skapa goda livsfärdigheter bland unga” med Lisa Hellström
Lisa Hällström är folkhälsovetare och arbetar idag som docent i utbildningsvetenskap med inriktning ungas hälsa på Malmö universitet. I ett nyligen avslutat forskningsprojekt har Lisa och hennes kollegor tagit fasta på ungas röster för att studera utmaningar och risk för psykisk ohälsa enligt ungdomar själva. En ledande fråga har varit, ”vad behöver unga för färdigheter och stöd för att klara av att vara ung idag?”.

”Storytelling and solidarity in the Distant Voices project” med Lucy Cathcart Frödén
Mellan 2017-2022 var Lucy Cathcart Frödén aktiv som forskare, artist och poddproducent i ett projekt i Skottland som utforskade brott, straff och återintegrering genom låtskrivande och andra former av kreativa uttryck. Genom att koppla ihop låtskrivare med människor som har upplevt det straffrättsliga systemet från många olika vinklar har hundratals låtar skrivits som berättar levande historier om komplexiteten i att leva igenom och komma hem efter fängelse.

”The Digital Gothic – on monsters and the haunted web” with Line Henriksen
The internet is filled with urban legends about cursed pdf-files, monstrous AI and haunting creatures that stalk us while we browse the web or try to send an email. But why? What is it about the internet and digital technologies – these supposed tools of information and communication – that makes them such easy subjects of horror stories? In The Digital Gothic, a research project funded by The Crafoord Foundation (PI: Bo Reimer), Line Henriksen argues that stories of digital hauntings, curses and monsters may indicate cultural anxieties related to the at times unfathomable digital systems we rely on in our everyday lives.

Program:
13:15-13:30 Välkomna!
13:30-14:00 Forskningscase 1+2
14:00-14:15 Kaffe och fika
14:15-14:45 Forskningscase 3+4
14:45-15:45 Workshop/campfire
15:45-16:00 Gemensam avslutning/utcheckning

Eventet hålls på svenska och engelska, ingen förkunskap krävs. Eventet är öppet och gratis men har begränsat antal platser, först till kvarn gäller!

 

Anmäl dig här

 

Med vänliga hälsningar,
Mötesplats Social Innovation, Malmö universitet & Region Skåne

Detaljer

Datum:
22 november 2022
Tid:
13:15–16:00

Arrangör

Mötesplats Social Innovation, Malmö universitet & Region Skåne

Plats

Nereus, Malmö universitet
Neptuniplan 7
Malmö,
+ Google Map