Veckans tips om forskning och utbildning

Forskning

Kan kläddesign förändra samhället. Ja, menar doktoranden Maja Gunn från Textilhögskolan i Borås. Hennes forskningsprojekt utmanar normer kring design och klädsel.

Luleå tekniska universitet har under flera år jobbat med social innovation på olika sätt. I förra veckan släppte de en bra sammanfattning av sitt arbete som går att hitta här.

Den 22 juni anordnar Future Earth ett webinarium om att mobilisera forskning för att åstadkomma målet i Parisöverenskommelsen om att inte överstiga en temperaturökning på mer än 1,5 grader C. Forskare såväl som övriga intressenter inbjudes att delta.

Senaste numret av Swedish Design Research Journal fokuserar på designs betydelse för näringslivets och samhällets utvecklingen. Frågor som behandlas är bland annat vad design kan betyda för att lösa migrationens utmaningar och dess betydelse för utveckling av välfärden.

För dig som forskar

Call for Papers: Ett specialnummer av East European Politics med fokus på ”Social Enterprise in Post-Communist Societies” Deadline 31 december 2016.

ISIRC 2016 Global tvärvetenskaplig konferens om forskning inom social innovation 5-7 september i Glasgow.

Exempel på utlysningar med relevans för social innovation

 

Green Growth Research and Innovation

Nordisk energiforskning, i samarbete med NordForsk och Nordisk Innovation, utlyser totalt ca 75 miljoner kronor för innovativa lösningar som kan påskynda vägen mot ett hållbart samhälle.

Sista ansökningsdag 16 augusti

Riksbankens Jubileumsfond

Europe and Global Challenges adresserar utmaningar inom klimat, migration, demografiska förändringar och ekonomisk osäkerhet. Programmet vill uppmuntra samarbete mellan Europa och resten av världen för globala lösningar.

Sista ansökningsdag 1 september

Utmaningsdriven innovation- Vinnova

Stöttar konstellationer som har stor potential och förmåga att ta fram lösningar på fyra identifierade samhällsutmaningar; Framtidens hälsa och sjukvård, Hållbara attraktiva städer, Hållbar industriell utveckling och Informationssamhället.

Sista ansökningsdag 25 augusti

Försäkringskassan

Försäkringskassan utlyser projektbidrag för forskning inom tre av socialförsäkringens område; åtgärder för att minska sjukfrånvaron, funktionsnedsättning och delaktighet samt ekonomiskt utsatta barnhushåll.

Sista ansökningsdag 31 augusti

 

Relaterade inlägg

Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan


Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.