Veckans lästips 9-22 mars

Vi delar upp listan utifrån våra fyra fokusområden så att du snabbt hittar det du är intresserad av. Har du tips får du gärna lägga till dem i kommentarerna eller höra av dig till oss via Twitter eller Facebook.

Under veckan ägde TEDs årliga konferens rum i Vancouver, talen portioneras ut på deras web under året men redan nu kan du se några av dem. Varje år delar TED ut ett pris till en individ som har en kreativ vision om hur vi kan åstadkomma en bättre värld. Årets vinnare är Dave Isay som driver Story Corps, en idé om att fånga världens röster och historier på ett och samma ställe. TEDs lillasyster TEDx anordnas runt om i världen och TEDxKEA i Danmark ordnande nyligen ett event med bl a den danske professorn Lars Hulgård ger en bild av hur samhällsentreprenörskap har uppstått.

msi_finansiering_effektmatningFinansiering och effektmätning

En före detta MP i Storbritannien har i Pioneers Post delat med sig av sina reflektioner över vad som har gått fel i impact investment- marknaden i Storbritannien. I artikeln framförs att efterfrågan på denna typ av investeringar är kraftigt överdriven och att det finns bättre sätt att använda dessa pengar från statens sida. Spännande läsning från ett land som så ofta hyllas som föregångare inom området.

Allt fler av de stora revisionbyråerna börjar ge sig in på att mäta social effekt och erbjuda helhetsläsningar för social, miljö och ekonomisk effektmätning. Exempelvis sprang vi på den här publikationen från PWC.

sybmol samverkansmodellerSamverkansmodeller

I veckan gick SXSW av stapeln i Austin, ”the place to be” om man jobbar med media, film, teknik eller allra helst en kombo av dessa. De senaste åren har entreprenörskap och då särskilt socialt entreprenörskap fått en allt större roll på konferensen. I år kunde man bl a hitta temat Global Impact och Policy i programmet och flera trender inom ”social good” kunde ses under konferensen. Enligt vissa källor var till och med kollaborativ ekonomi den hetaste trenden under SXSW.

En utmärkt sammanfattning av utmaningarna för social innovation labs hittar du här. Missa inte heller vår serie om just detta som leder fram till publiceringen av vår förstudie på samma område i slutet av mars.

 

msi_forskning_utbildningForskning och utbildning

På University of Vermont har man tagit utbildning i socialt entreprenörskap på allvar och gör nu inte bara extra utbildningar inom området utan ersätter sin MBA-utbildning med en Sustainable Entrepreneurship MBA (SEMBA)

 

Amsi_affärsverksamhet_samhällsnyttaffärsverksamhet och samhällsnytta

Lego har ingått ett partneravtal med Unicef för att skydda barns rättigheter. Lego menar att näringslivet gör för lite i denna fråga och hoppas att fler företag ska komma efter. Lego har sen tidigare genom sin stiftelse ett samarbete med Ashoka för att stötta sociala entreprenörer.

Inte en helt ny publikation men en som ger en bra bild av skillnaden mellan Corporate Social Innovation och traditionell CSR hittar du här

 

 

Relaterade inlägg

Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan


Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.