Veckans lästips 8-22 maj

Vi delar upp listan utifrån våra fyra fokusområden så att du snabbt hittar det du är intresserad av. Har du tips får du gärna lägga till dem i kommentarerna eller höra av dig till oss via Twitter eller Facebook.

msi_finansiering_effektmatningFinansiering och effektmätning

NetImpact är en organisation baserad i San Francisco som stöttar sin medlemmar i att driva förändring genom sina jobb eller studier. De anordnar bland annat konferenser och förmedlar jobb och praktikplatser. De har samlat ihop en lista med spännande bloggar och personer att följa inom området impact investing.

SROI-nätverket och Social Impact Analysts Association lanserade i veckan den nya gemensamma organisationen Social Value International. De två organisationerna har varit tongivande i hur man bör mäta effekten av sociala investeringar. Då de till stor del arbetat med samma område bestämde de sig för att de kunde ha en större påverkan genom att slå ihop sina organisationer. Den svenska delen hittar du än så länge under namnet SROI-nätverket.

sybmol samverkansmodellerSamverkansmodeller

En lätt raljant krönika i Wall Street Journal belyser utmaningarna med exempel som brukar lyftas fram när man pratar om kollaborativ ekonomi. Bland annat Uber och olika tjänster kopplade till hemmet diskuteras. Är det verkligen delandets ekonomi eller bara ett nytt sätt att skaffa sig tjänstefolk?

msi_forskning_utbildningForskning och utbildning

Ett metodmaterial som ska hjälpa företag att värdera sina materialflöden utifrån ett kretslopps-perspektiv har tagits fram av ett tvåårigt forskningsprojekt finansierat av Europakommissionen.

 

Amsi_affärsverksamhet_samhällsnyttaffärsverksamhet och samhällsnytta

Mindfulness på jobbet. Låter det flummigt? Uppenbarligen inte, tycker flera stora företag som exempelvis Google. De har inkorporerat mindfulness i flera ledarprogram för sina anställda. I USA och Europa växer det också just nu fram en rörelse som kallar sig Wisdompreneurs och Wisdom 2.0 där bland annat mindfulness används för att bättre förstå hur man får balans i livet och därmed kan åstadkomma mer även på jobbet.

 

Vi har även fått in tips från en av våra läsare, Kristin Sjöholm, vilket vi är jätteglada för. Vi vet att ni är många där ute som är experter på våra olika fokusområden och vi välkomnar gärna fler tips från er allihop.

Kristins tips

Den republikanska senatorn Orrin Hatch och den demokratiska senatorn Michael Bennet har nyligen annonserat ett gemensamt lagförslag om social impact bonds i USA och hoppas på bättre tur än förra gången de förde fram förslaget. Stöd för social impact bonds finns även i kongressen.

Efter den kraftiga jordbävningen i Nepal har en av utmaningarna i hjälparbetet varit att de inte funnits tillförlitliga kartor över området, vilket har gjort det svårt att nå fram med hjälp till rätt platser. Men bara några få timmar efter katastrofen hade tusentals frivilliga från hela världen med hjälp av OpenStreetMap, satellitbilder över området och sina egna datorer börjat bygga upp en karta som hjälparbetarna på plats kan använda, rapporterar Fast company. Läs mer om hur teknologin underlättar katastrofarbetet på Kathmandu Living Labs hemsida.

Hypade företaget Warby Parker säljer glasögon under devisen ”buy one give one” – för varje par som köps ges ett par bort till behövande. I veckan tog företaget in 100 miljoner dollar i nytt kapital och är nu värderat till över en miljard dollar, vilket flitigt har rapporterats i amerikanska medier i veckan. Själv tror Neil Blumenthal, en av grundarna, att nästa område för sociala entreprenörer är den offentliga sektorn. Läs en inspirerande intervju med honom här.

 

 

 

Relaterade inlägg

Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan


Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.