Vi delar upp listan utifrån våra fyra fokusområden så att du snabbt hittar det du är intresserad av. Har du tips får du gärna lägga till dem i kommentarerna eller höra av dig till oss via Twitter eller Facebook.
Hur välfärden ska organiseras diskuteras fram och tillbaka just nu med bland annat frågor om vinst eller inte vinst och sociala krav vid offentliga upphandlingar. Ett spännande forum är Dagens Samhälles debattforum där du själv har möjlighet att delta med inlägg.
Snart är det dags för Almedalsveckan igen – håll utkik på webben i början av nästa vecka, då kommer vi att publicera massor med tips för dig som är intresserad av social innovation och samhällsentreprenörskap.
Finansiering och effektmätning
JP Morgans och GIINS årliga kartläggning av ”impact investors” ger en fingervisning om vart området är på väg och för siffernörden finns det gott om diagram och tabeller att bita i. Rapporten visar bland annat att det finns ett stort behov av mer forskning, gemensamma begrepp och fler personer inom finanssektorn med kunskap om ”impact investing”.
Den kollaborativa ekonomin eller ”sharing economy” är på allas läppar just nu. Rykande färsk är rapporten från Näringspolitiskt forum som både reder ut vad den kollaborativa ekonomin kan ha för fördelar och vilka utmaningar vi står inför när det gäller exempelvis olika regelverk och finansmarknaden. Samtidigt visar en undersökning från Göteborgs Stad att tre av fyra göteborgare ställer sig positiva till trenden att låna, dela och byta saker med andra.
Hur organiserar man ett labb för social innovation? Detta försöker Kennisland svara på i sin senaste rapport Lab Practice Creating spaces for social change. En mycket lättillgänglig skrift som ger en bra bild av fördelar och utmaningar med labbformen.
Tre av fyra studenter vill jobba med hållbarhet i framtiden men få känner sig rustade att göra det, det visar en undersökning som NCC och Sustainergies gjort på 21 universitet i Sverige. Är du i Almedalen har du möjlighet att delta på ett seminarium som fördjupar sig i resultatet av undersökningen.
Luleås tekniska universitet har genomfört en kartläggning av den forskning som finns i Sverige inom social innovation.
Affärsverksamhet och samhällsnytta
En social supermarket kommer att öppna i Stockholm inom kort. Låga priser för människor i ekonomisk utsatthet och tillvaratagande av mat som annars slängt är modellen när Stadsmissionen och Axfood startar ett pilotprojekt. Modellen finns redan på flera ställen i Europa och för den som vill fördjupa sig i området pågår just nu ett forskningsprojekt om just detta fenomen där man också gjort en fallstudie på Österrike.
”Note every decisison is an economic decision” var kommentaren från Starbucks VD när han blev ifrågasatt på grund av Starbucks stöd för homosexuellas rätt att gifta sig. Något som ledde till minskad försäljning under en period.
Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan