Veckans lästips 23 mars – 2 april

Vi delar upp listan utifrån våra fyra fokusområden så att du snabbt hittar det du är intresserad av. Har du tips får du gärna lägga till dem i kommentarerna eller höra av dig till oss via Twitter eller Facebook.

msi_finansiering_effektmatningFinansiering och effektmätning

Reach for Change släppte i veckan sin impact report för 2104. Om du letar efter ett sätt att mäta och redovisa effekten av din sociala innovation kan detta exempel vara riktigt bra inspiration. Reach for Change gör ett väldigt bra jobb i att förklara hur de väljer ut vad de mäter och deras presentation av resultaten är mycket pedagogisk och inte minst snygg! Under 2014 har deras change leaders påverkat livet för nästan en miljon barn världen över. Läs mer om hur.

I Storbritannien har det formats en alternativ kommission för sociala investeringar som är kritiska till den bild som framförs gällande sociala investeringar och den hype som byggts upp kring dem. Man menar att det saknas transparens gällande hur och i vilka initiativ investeringar gjorts, de stora orden jämfört med verkligheten gör att många tröttnat på diskussionerna och struntar i möjligheten att leta efter investerare.

sybmol samverkansmodellerSamverkansmodeller

Collective impact börjar nu bli ett allt vanligare begrepp i den sociala innovationssektorn. Läs om hur en organisation i Cincinnati använder denna metod i kombination med en designprocess för att hitta lösningar på gemensamma utmaningar i ett samhälle.

I veckan skrev vi om Danmarks satsning på sociala innovationer. Även Berlin och Tyskland verkar vara på gång då Guardian visar på flera exempel där Berlins ekosystem för start-ups nu börjar spilla över på sociala entreprenörer.

msi_forskning_utbildningForskning och utbildning

SEFORÏS genomför just nu en studie av sociala företag i Europa, Ryssland och Kina. Syftet med studien är att förstå hur sociala företag kan spela roll för ett mer innovativt och inkluderande samhälle, hur ekosystemet omkring sociala företag påverkar dem och vice versa samt utveckla rekommendationer för policymakare och andra aktörer. SEFORÏS har tidigare gjort en mindre liknande studie.

Amsi_affärsverksamhet_samhällsnyttaffärsverksamhet och samhällsnytta

Är det ett aprilskämt, innovativ CSR eller kanske bara galet? Vad tycker ni om mannen som delar sin vinst med personalen när han säljer sitt bolag?

Rockefeller-familjen som grundade det som sedermera blev Exxon försökte redan för tio år sedan få ExxonMobil att acceptera klimatförändringarna och börja ställa om sin verksamhet men misslyckades. Spännande historia.

 

 

Relaterade inlägg

Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan


Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.