Veckans lästips 23 maj-5 juni

Sommarpratare, matforum i Stockholm med Gunhild Stordalen och äntligen bevis från Harvard för att hållbara företag presterar bättre

Vi delar upp listan utifrån våra fyra fokusområden så att du snabbt hittar det du är intresserad av. Har du tips får du gärna lägga till dem i kommentarerna eller höra av dig till oss via Twitter eller Facebook.

Det har varit en spännande vecka med bland annat lansering av årets sommarpratare där vi förutom alla spännande namn även hittar två samhällsentreprenörer. I Stockholm gick EAT Stockholm Food Forum av stapeln, en konferens om hur framtidens matförsörjning kan bli hållbar och hälsosamFlera filmer ligger ute på deras web och vi rekommenderar särskilt Gunhilds Stordalens inspirerande tal.

msi_finansiering_effektmatningFinansiering och effektmätning

Etiska fonder ger högre avkastning visar en genomgång som Svenska Dagbladet gjort. Gränsdragningen mellan vad som är en etisk fond och inte är däremot något suddig och Nordeas chef för ansvarsfulla investeringar Sajsa Beslik menar att de inte borde vara en nischprodukt.

En ny plattform för att stötta ”impact investors” och samhällsentreprenörer har startats i Québec, Kanada. En del i plattformen är SVX Québec som är en webplattform som ska knyta samman samhällsentreprenörer och investerare. Impact8  är ett ”investment readiness”- program som ska göra samhällsentreprenörer redo för investering.

sybmol samverkansmodellerSamverkansmodeller

Regeringen inrättar nytt forum för regional hållbar tillväxt. Forumet ska samla regionala företrädare på både politisk nivå och tjänstemannanivå från landets alla län men också involvera statliga myndigheter som är centrala i genomförandet av insatser i det regionala tillväxtarbetet.

Denna månads Lab Notes är värt att kolla in som helhet men speciellt en sammanställning av government innovation labs som Nesta ställt samman. Vi är väldigt glada att de också snappat upp vår rapport från European Growth By Design.

msi_forskning_utbildningForskning och utbildning

Harvardprofessorn Robert G. Eccles konstaterar efter nästan 40 år av forskning om företag och hållbarhetsarbete att hållbara företag presterar bättre. Äntligen!

Sverige och Indien inleder samarbete om äldreforskning. I samband med 5-årsfirandet av Sveriges samförståndsavtal med Indien inom hälso- och sjukvårdsområdet arrangerade Forte och The Indian Council of Medical Research (ICMR) en två dagars workshop den 24-25 november i New Delhi. Ett 50-tal svenska och indiska forskare och praktiker samlades för att diskutera forskningssamverkan inom åldrande och hälsa. Forte och ICMR påbörjar nu planeringen av en gemensam utlysning inom åldrande och hälsa.

Amsi_affärsverksamhet_samhällsnyttaffärsverksamhet och samhällsnytta

Huffington Post lanserade i veckan en ny plattform med namnet What’s Working: Purpose + Profit som ska fokusera på hur näringlivet bidrar till att göra världen bättre.

I veckan har flera medier uppmärksammat att Microsoft anställer personal med autism. Det har framhållits att Microsoft ”hjälper” personer med autism men vem hjälper vem egentligen? Lars Lööw ställer denna fråga i en krönika i Dagens omsorg och undrar varför inte ens ekonomijournalister kan se att detta är en win-win. På samma tema skrev Veckans Affärer om hur forskning visar att det lönar sig med mångfald på arbetsplatsen och att just personer med psykisk ohälsa har  avundsvärda förmågor.

Relaterade inlägg

Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan


Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.