Veckans lästips 20 april – 8 maj

Med jämna mellanrum samlar vi ihop tips på intressanta saker vi sprungit på. Denna gång tipsar vi bland annat om statistik över offentlig innovation, nya verktyg för crowdsourcing och företagens syn på sitt ansvar för mänskliga rättigheter.

Vi delar upp listan utifrån våra fyra fokusområden så att du snabbt hittar det du är intresserad av. Har du tips får du gärna lägga till dem i kommentarerna eller höra av dig till oss via Twitter eller Facebook.

msi_finansiering_effektmatningFinansiering och effektmätning

Under Swedish Philanthropy Summit i slutet av april fokuserade många av talarna på effektmätning av de insatser som filantroper finansierar. En utmärkt sammanfattning av dagen hittar du via Entreprenörskapsforum.

Enligt statistik från Storbritannien har över hälften av alla sociala företag i landet ökat sin omsättning det senaste året. Det och annan spännande statistik hittar du i denna rapport från Social Enterprise UK.

sybmol samverkansmodellerSamverkansmodeller

Allt fler verktyg för att innovera tillsammans via nätet dyker upp. Det senaste i raden kommer från Edumanity och heter Innovation Loop. Enligt skaparna själva är det idealiskt för just sociala innovationer där man vill involvera ”crowden” från början i processen. I mitten av nästa vecka kan du testa verktyget.

På ett liknande tema lanserade nyligen The Resilience Exchange som ska hjälpa till att dela smarta lösningar på sociala problem så att de kan kopieras till andra platser och på så sätt öka sin påverkan. Läs gärna artikeln från Rockefeller Foundation om satsningen.

msi_forskning_utbildningForskning och utbildning

Världens första statistik över offentlig innovation är dansk, i alla fall enligt MandagMorgen. Vi ser fram emot att forskningen sätter tänderna i denna.

 

Amsi_affärsverksamhet_samhällsnyttaffärsverksamhet och samhällsnytta

Fler och fler företag uppmärksammar sitt eget ansvar när det gäller mänskliga rättigheter. The Economist har intervjuat över 800 företagsledare om företagens ansvar inom detta område och 83% svarar att de anser mänskliga rättigheter vara ett ansvar både för företag och stater. Till största delen drivs detta av etiska ställningstagande och stakeholder-engagemang, för en mindre grupp handlar det om affärsnyttan.

Får du hela tiden höra att dagens ungdom vill jobba för ansvarstagande företag? Här kommer lite siffror som visar att det faktiskt är så.

Relaterade inlägg

Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan


Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.