Veckans lästips 19 juni – 14 augusti

Vi delar upp listan utifrån våra fyra fokusområden så att du snabbt hittar det du är intresserad av. Har du tips får du gärna lägga till dem i kommentarerna eller höra av dig till oss via Twitter eller Facebook.

EU-kommissionen har valt ut 30 semifinalister av över 1400 sökande i 2015 års upplaga av European Social Innovation Competition. Finalisterna tävlar om tre priser på  €50,000. Pioneers Post har valt ut sina fem favoriter. Följ hashtagen ‪#‎diogochallenge‬ för senaste uppdateringar.

Har du ett socialt innovativt projekt där du vill ha input från andra i Europa? Letar du efter nya samarbetspartners? SEiSMiC (Societal Engagement in Science, Mutual learning in Cities), ett projekt finansierat av EU-kommissionen, har nyligen lanserat Sharing Plattform där olika sociala innovationsprojekt kan kontakta varandra. Projektet vill skapa effektivare kommunikationskanaler mellan forskningsmiljöer och utvecklingsprojekt i Europa.

msi_finansiering_affärsmodeller_webbFinansiering och effektmätning

Nesta pekar ut de stora trenderna som kommer att dominera den alternativa finansmarknaden framöver i en bloggserie.

USA misslyckades med att nå den väntade effekten i sin första social impact bond. Den byggde på en metod som tidigare varit effektiv i att minska risken för återfall i brott hos dömda brottslingar. Metoden fungerade inte på Riker’s Island och kommer därför inte att fortsätta användas. Läs om varför aktörerna ändå tycker att social impact bonds är en bra finansieringsform.

sybmol samverkansmodellerSamverkansmodeller

Den offentliga politiken har inte utvecklats i samma takt som insikten om den komplexitet som karaktäriserar dagens samhällsutmaningar, menar Jesper Christiansen och Runa Sabroe från MindLab i Danmark, som i Public Sector Digest delar med sig av sina reflektioner om varför sociala innovationslabb kan vara värdefulla för att uppnå bättre effekter i samhället. Läs artikeln: Innovation Labs as Public Change Agents.

Jon Kolko är en designforskare som fokuserar på att integrera designmetodik i sociala företag, med tonvikt på socialt entreprenörskap. Han skriver i artikeln Design Thinking Comes of Age i Harvard Business Review om hur design kan bidra till att skapa innovativa företagskulturer där användarupplevelsen är central, idéer prototypas och misslyckande tolereras.

Den kollaborativa ekonomins fördelar och nackdelar debatteras ivrigt i Sverige och senast ut var Dela ekos inlägg om varför de inte anser Uber vara en del av den kollaborativa ekonomin. En av de saker som påpekas i artikeln handlar om att Uber behandlar sina chaufförer som anställda men utan det trygghetssystem som det innebär att vara anställd. I Forbes skriver Shelby Clarke, VD på Peers, (medlemsorganisation för den kollaborativa ekonomin) om behovet att ändra på lagstiftning snarare än att beskylla aktörerna.

msi_forskning_utbildningForskning och utbildning

Kan social innovation verka för en jämlik framtid? The Young Foundation och Gender Futures har titta närmare på just detta i Storbritannien och tagit fram rekommendationer som ska främja genus-driven innovation. Ladda ner rapporten här.

Milleniumgenerationen verkar vara en ständigt aktuell källa för forskning och nu har Case Foundation släppt en rapport om betydelsen av företagens samhällsengagemang för att vara en attraktiv arbetsgivare för just milleniumgenerationen.

Affärsverksamhet och samhällsnmsi_affärsverksamhet_samhällsnyttaytta

Möjligheterna med samhällsentreprenörskap växer sig allt starkare. Läs Africa’s impact generation om hur Afrikas uppgång och fortsatta tillväxt fordrar entreprenörer att skapa företag som både kan göra en vinst och ge positiva sociala, ekonomiska och miljömässiga effekter för samhället.

Kan 2015 vara året då företag på allvar börjar komplettera välgörenhet och uppförandekoder till verkligt ansvarstagande genom att innovera i den egna kärnverksamheten. Robert Holzer från den kreativa byrån Matter argumenterar för detta genom att ta pulsen på vad som hände under Cannes Lion.

 

 

 

Relaterade inlägg

Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan


Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.