Sociala innovationer utvecklas inom offentlig sektor samtidigt som den offentliga sektorn har en viktig roll som möjliggörare och främjare av social innovation, t.ex. i rollen som mottagare, medutvecklare, upphandlare, kund och partner för nationell skalning och spridning av sociala innovationer. Denna viktiga roll betonas tydligt i ”Regeringens strategi för sociala företag – ett hållbart samhälle genom socialt företagande och social innovation” samt av Sveriges Innovationsmyndighet Vinnova.
”Ökad förståelse för social innovation inom offentlig sektor är av vikt inte minst för att de ofta är mottagare, medutvecklare, pådrivare och potentiell kund för den lösning som utvecklas.” (Social innovation i Sverige, Kartläggning av ekosystemet för social innovation. Vinnova 2018)
Mötesplats Social Innovation (MSI) finns sedan 2019 etablerat i stora delar av Sverige genom regionala noder vid Luleå tekniska universitet, Umeå universitet, Stockholms universitet, Örebro universitet, Jönköping University och Malmö universitet. Genom en enkätundersökning (som genomfördes i december 2019) till offentliga tjänstepersoner på kommunal och regional nivå ställdes frågan om kunskap och kapacitet de har behov av utveckla för att stärka möjligheterna till att social innovation utvecklas, efterfrågas och integreras i deras organisation.
MSIs regionansvariga skickade enkäten till 253 personer på kommunal och regional nivå och svarsfrekvensen blev 40%. Enkätsvaren visade följande fem viktigaste områden för kunskaps- och kapacitetsutveckling inom offentlig sektor i Sverige med potential att stärka social innovation som samhällskraft.
Sammantaget fick svaren följande procentuella fördelning (nationellt) mellan områdena – där hög poäng innebar högt prioriterat område.
Nedan följer en sammanfattande film om enkätresultatet nationellt och från de olika regionerna som deltog. Därefter kommenterar Geoff Mulgan, fd VD på Nesta, Ing-Marie Wieselgren, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) samt Lars Stjernkvist, ordförande Norrköpings temat och resultatet från enkäten.
Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan