Insatser som stärker
ekosystemet för
social innovation
För att förbättra förutsättningarna för initiering, etablering och integrering av sociala innovationer behöver det svenska ekosystemet stärkas – det vill säga de aktörer och faktorer som påverkar möjligheterna att utveckla och förverkliga nytänkande lösningar på samhällsutmaningar.

Fokus i arbetet för att stärka ekosystemet är:
Att arbeta för en långsiktig etablering av ett nationellt kompetenscenter för social innovation i Sverige
Att påverka policyförutsättningar för social innovation i Sverige
Att etablera/stärka regionala stödstrukturer för social innovation i Sverige
Att stärka finansiering för social innovation i Sverige
Insatser:
Dialogmöten och referensgruppsmöten för att identifiera arbetsmarknadsrelaterade utmaningar och lösningar, för ekosystemets aktörer
Etablering av rådgivande grupp för tvärsektoriell förankring.
Rådgivande grupp
Kompetenscenter för social innovation tar hjälp av inspel från olika sektorer och aktörer inom ekosystemet för att ta vara på all den samlade kunskapen och bidra till omvärldsbevakning, strategier för spridning och skalning, samt policypåverkan.
Syftet med den rådgivande gruppen är att bidra till en samskapad etablering av ett kompetenscenter för social innovation i Sverige.
Den rådgivande gruppen leds av Sara Bjärstorp, verksamhetsledare för Mötesplats Social Innovation och ordförande för Kompetenscentrets styrgrupp.
Uppdrag:
- Att bidra till etableringen av en långsiktig stödfunktion för social innovation i syfte att nå fler effektiva, varaktiga och värdeskapande sociala innovationer i genomförandet av ESF+
- Att fungera som referensgrupp åt ESF, gällande POE
- Att samverka i arbetet för att stärka ekosystemet för regional organisering och öka möjligheterna till finansiering
- Att bidra till strategisk påverkan gällande policies för social innovation
- Att ge råd gällande NKC:s övergripande arbete, på alla insatsområden
Deltagare:
- Ylva Lundkvist-Fridh, Mikrofonden
- Anders Bro, Parnterskapet för sociala innovationer i Örebro län
- Mattias Bergström, Nationella Nätverket för Samordningsförbund
- Andrea Råsberg, Reach for Change Sverige
- Tove Nordström, SE Forum
- Gordon Hahn, Coompanion
- Lena Lago, Skoopi
- Aleksandra Wasso, Famna
- Hannah Kroksson, Forum idéburna organisationer med social inriktning

Lärandeutbyten om finansiering av sociala innovationer
2024 gjorde Kompetenscentret en översikt om hur det går att finansiera sociala innovationer. I rapporten Finansiering av social innovation – en översikt beskrivs behoven av finansiering, olika former för finansiering, möjligheter och utmaningar.

Lärandeutbyten om regionala
plattformar för social innovation
2024 kartlade Mötesplats Social Innovation inom ramen för arbetet som Kompetenscenter för social innovation regional samverkan kring samhällsutmaningar i Sverige. I rapporten Regional samverkan kring samhällsutmaningar – en kartläggning av exempel på långsiktig organisering beskrivs exempel på långsiktig organisering av regional samverkan för att möta samhällsutmaningar.
Policykartläggning & policyförankring
2025 har Ramböll uppdraget att genomföra en policykartläggning för att ge en aktuell bild av policyförutsättningar för social innovation i Sverige. Med policyförutsättningar menas möjligheter och utmaningar i politiska trender och processer på nationell nivå, som påverkar möjligheterna att utveckla och stötta sociala innovationer.
Kartläggningen avgränsas till trender och processer som specifikt påverkar:
- Politiskt stöd på nationell nivå till utvecklingen av sociala innovationer.
- Politiskt stöd på nationell nivå till ett permanent nationellt kompetenscenter för social innovation.
Sådana trender och processer kan exempelvis omfatta aktuell nationell politik inom innovation, tillväxt, välfärd, civilsamhälle och forskning. Mer specifikt kan det bland annat handla om den kommande forsknings- och innovationspropositionen, Sveriges genomförande av Agenda 2023, Vinnovas satsningar på missionsorienterad innovation, regeringens nedskärningar av medel till delar av civilsamhället, den nya socialtjänstlagen, den potentiella revideringen av Finsam-lagstiftningen, samt Sveriges del i förhandlingarna om en ny strukturfondsperiod i EU.
De frågor som ska besvaras i kartläggningen är:
Vilka politiska trender och processer i Sverige kan möjliggöra nationellt politiskt stöd till utvecklingen av sociala innovationer?
Vilka politiska trender och processer i Sverige kan möjliggöra nationellt politiskt stöd till långsiktig drift av ett nationellt kompetenscenter för social innovation?
Vilka departement, myndigheter eller andra offentliga nyckelaktörer kan möjliggöra nationellt politiskt stöd till ovanstående punkter?
- Vilka förutsättningar finns det för etablering av ett permanent nationellt kompetenscenter för social innovation?
