Statssekreterare och pionjär inledde SI Summit

Statssekreterare Niklas Johansson och samhällsentreprenören Caroline Casey var först ut på Social Innovations stora scen. Konferensens drygt 600 deltagare kommer under två dagar att utforska, diskutera och fokusera på fyra globala teman med utmaningar som berör oss alla: jobb, hälsa, metod och integration.

Niklas Johansson, som är statssekreterare hos näringsminister Mikael Damberg, inledde konferensen med att konstatera att eftersom Social Innovation Summit nu äger rum för andra gången, så har den redan blivit ”lite av en vana”.

– Innovation är centralt i samhällsbygget och i den svenska modellen. Konkurrenskraften kräver smarta lösningar och nya vägar framåt. Just nu är Sverige nummer ett inom EU när det gäller innovation och bland de bästa i världen. Det finns kraft i svensk innovation och ni är en del av detta, sa han inledningsvis.

niklas

Mer utmaningsdrivet

Niklas Johansson menade att några av förklaringarna till att Sverige är ett bra innovationsland är att Sverige är byggt på bland annat jämställdhet, icke hierarkiska system, samverkan och ett välutvecklat trygghetssystem.

– Nu behöver vi låta innovationsarbetet bli mer utmaningsdrivet och här behöver vi peka ut ett antal områden. Innovation är lite av hjärtat i innovationspolitiken och vi vill främja alla typer av innovation, där social innovation har varit historiskt viktigt, är viktigt i dag och kommer att fortsätta vara viktigt framöver, sa Niklas Johansson.

Innan han avslutade kom han med en glad nyhet till alla samhällsentreprenörer:

– I december kommer VINNOVA med en ny utlysning för social innovation, som omfattar 15 miljoner. Så ni är alla välkomna att söka! Ni har en betydelsefull roll i vår uppgift att driva framåt mot ett innovativt och inkluderande samhälle.

Utmanar attityder

Därefter plats på scen för Caroline Casey, en samhällsentreprenör som utmanar våra attityder kring hur vi ser på människors förmågor. Hon är själv blind och är ett levande exempel på hur man kan vända ett funktionshinder från ett hinder till en möjlighet. Rubriken på hennes anförande, ”Impossible is an opinion”, visade sig mer än väl beskriva Carolines liv i med-som motgång.

När Caroline var sex månader förstod hennes föräldrar att hon var blind, men bestämde sig där och då för att låta henne gå i en vanlig skola och kämpa för att hon skulle få ett så ”normalt” liv som möjligt.

– Mina föräldrar ville inte att jag skulle ”stämplas” som funktionshindrad. För, som min pappa säger, etiketter hör hemma på förpackningar, inte på människor, sa Caroline Casey.

carolinecasey2

Inget ska hindra

Hennes berättelse på scenen om hur föräldrarna från den dagen och framåt bestämde sig för att inget skulle hindra dottern från att leva ett ”vanligt liv” fångade oss alla i publiken och har också starkt präglat Carolines liv.

Inte förrän vid 17 års ålder insåg Caroline själv att hon faktiskt var blind och ägnade därefter 11 år att förneka och sörja detta faktum. Från 28 års ålder medgav hon för sig själv att hon hade begränsningar och insåg att hennes förnekelse av funktionshindret ytterst hade handlat om hennes förtvivlade kamp om att få höra till.

Självförtroendet fick sig där och då en törn, men därefter har hon rest sig både en och flera gånger. Caroline ägnar sig i dag år att synliggöra problem som funktionsnedsatta möter i samhället och kämpar för att få dem, och oss alla att höra till och få möjlighet att följa sina drömmar.

Att få en chans
– För sex veckor sedan startade jag min senaste satsning, som inte handlar om välgörenhet utan är ett företag. Vi arbetar för att funktionshindrade inte ska stå utanför, att allas liv är värdefulla och att alla ska få en chans, sa Caroline och avslutade:

– Det som är viktigt nu är att vi ser till att social innovation inte är en avgränsad sektor. Vi måste in i alla sektorer och vi måste hitta företagsledare som blir en del av utvecklingen. Vi måste lära oss det specifika språk som finns i varje bransch för att bli förstådda och vi behöver hitta finansiering. Många av de samhällsutmaningar vi står inför är komplicerade, men därmed inte olösbara! Det får vi inte glömma. Dock får vi se till att lämna alla egon utanför rummet och se till att släppa in alla, så att alla får möjlighet att vara sitt bästa jag.

Allt om Social Innovation Summit

Fotograf: Håkan Röjder

Relaterade inlägg

Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan


Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.