Skön sommarläsning för lata dagar

msi_finansiering_affärsmodeller_webbFinansiering och effektmätning

Social investeringsfonder används av allt fler kommuner på olika sätt för att utveckla den offentliga verksamheten. Sveriges Kommuner och Landsting har gjort intressant sammanställning över vilka kommuner som använder verktyget och hur.

SNS har gjort en analys av sociala investeringsfonder i Norrköpings kommun som var en av de första kommuner att införa metoden. Resultatet finns att ta del av i två spännande forskningsrapporter.

Flera varianter på Social Impact Bonds har startas i Sverige den senaste tiden. Ett av projektet som drivs av Center för Socialt Entreprenörskap (CSES) har under våren arbetet med att undersöka förutsättningarna för en Social Impact Bond i Sverige och hur man bäst utformar den. De  har massor med spännande resultat att dela med sig av.


sybmol samverkansmodeller
Samverkansmodeller

Denna veckan är det återigen dags för den årliga labb-träffen LabWorks 2015, denna gång i London. Konferensen riktar sig till alla design-, policy-, och sociala innovationslabb och är stället en kan lära sig allt om vad som pågår i labb-världen – de senaste metoderna, erfarenheterna och utmaningarna. Håll utkik på sociala medier för att följa debatten och på webben framöver för publicerat material.

Förra året gav SVID – Stiftelsen Svensk Industridesign ut en e-bok med poddar kallade ”Samhället som designar sig själv”. Har du inte lyssnat på dessa så är de ett hett sommartips. Alldeles nyligen släpptes en ny omgång poddsamtal med personer som har eller har haft förtroendeuppdrag i samhället eller som idag arbetar med design och policy.

Under två år har MaRS Solutions Lab arbetat tillsammans med the University of Waterloo Institute of Social Innovation and Resilience (WISIR) med att bygga upp två sociala innovationslabb. Baserat på sina erfarenheter har de nu lanserat The Social Innovation Lab Guide – en guidebok som bryter ner labbets metodik till lättförståeliga beståndsdelar, med metoder lätta att lägga till i ens egen verktygslåda.

Den kollaborativa ekonomin har den senaste tiden blivit alltmer närvarande i det svenska samhället. Entreprenörskapsforum publicerade precis innan sommaren en spännande rapport på området. Vi på MSI lanserade i förra veckan en ABC i kollaborativ ekonomi med en rad utländska och svenska exempel på företeelsen.

msi_forskning_utbildningForskning och utbildning

Utbildning för samhällsentreprenörer har kommit en bra bit på väg i USA. Läs om hur man jobbar på Stanford.

EU-finansierade forskningsprogrammet Seforïs tittar närmare på sociala företag för att skapa bättre förståelse och underlag för beslutsfattare. 1000 sociala företag ska utvärderas. Hitintills är 125 stycken klara och arbetet ska vara klart i oktober. Läs mer om arbetet här.

Affärsverksamhet och samhällsnmsi_affärsverksamhet_samhällsnyttaytta

EVPA har publicerat en rapport baserad på intervjuer och fall från ca 50 organisationer där man undersöker hur företag kan bidra till social hållbarhet. Ett exempel är möjliheten för större företag att investera i projekt eller start-ups som syftar till att förbättra samhället på något sätt.

En rapport från förra året från bland andra KPMG, Social Innovation Generation och MaRS förklarar begreppet Corporate Social Innovation på ett bra sätt.

Varför är näringslivet bra på att lösa våra samhällsproblem? Om detta handlar den amerikanske Harvardprofessorn Michael Porters TED-talk.

 

 

Relaterade inlägg

Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan


Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.