Social Innovation Day 1 juni

Tid: 8.30 – 17.00 + mingel
Plats: Ängelholmsgatan 1a, Malmö
Anmälan: Senast 29 maj via http://simplesignup.se/event/61073
Målgrupp: Samhällsentreprenörer från alla sektorer, tjänstemän och allmänhet
Kostnad: Gratis deltagande

Anmäl dig gärna också på facebook-eventet för uppdateringar

PROGRAM

8.30 Frukost

9.00 Välkommen och inramning av dagen

9.15 Storytelling och workshop: Hur skapar vi delaktighet och socialt hållbara boendemiljöer?
Bostadsområden där boende känner stort ägandeskap, sammanhållning och trygghet är en god investering för både fastighetsägare, kommun och invånare, det är alla överens om. Men hur ska vi nå dit? Cecilia Fredholm från Stena Fastigheter har infört sociala klausuler vid nybyggnationer – och arbetar sedan länge med att erbjuda praktikplatser, sommarjobb och fritidssysselsättning i dialog med boende. Julieta Talavera från den idéburna föreningen Connectors Malmö jobbar med tänker nytt i sin Recidency and HUB på Persborgs Torg i Malmö där man i samarbete med MKB vill öka den sociala sammanhållningen genom att kvotera in nya samhällsentreprenörer i området som ska fungera som live-in förändringsagenter och brobyggare. Vad kan man lära av varandra?

10.15 Fika

10.30 Jag har en idé: Smart Matte.se – verklighetsförankrad matematik
Många elever i skolan idag förstår inte vad de ska använda sina kunskaper till och avståndet mellan skola och arbetsliv är för stort. Detta vill Pär Nershed råda bot på genom sin idé Smartmatte.se – en verklighetsförankrad digital mattebok som får elever att räkna på verkliga exempel från sin egen kommun i samverkan med lokala arbetsgivare. (parallella pitchar)

10.30 Jag har en idé: Alltid mål i sikte! Om genusdriven social innovation i praktiken
Internationella Kvinnoföreningen i Malmö arbetar över sektorsgränser för att främja ömsesidig integration, inflytande och möjligheter på arbetsmarknaden för kvinnor med olika bakgrunder. Nu har de tagit fram en idébok för att lyfta fram framgångsfaktorerna för genusdriven social innovation. (parallella pitchar)

10.45 Jag har en idé: Klä dig SMART i SwopShop!
Jane Olsson driver en secondhand butik i Malmö som har utvecklat sin egen valuta – gröna hjärtan! Idén är en utveckling av klädbytardagar och på Swop shop kan man både swoppa (byta) och shoppa kläder på ett rättvist och hållbart sätt.

11.00 Seminarium: Kan man plugga till samhällsentreprenör?
Går det att utbilda sig till att bli en samhällsentreprenör? Vilka skills behöver man då och varför? August Nilsson från Glokala Folkhögskolan och Fredrik Björk från Malmö Högskola har en både praktisk och teoretisk approach i sin gemensamma distansutbildning för samhällsentreprenörer som är ett samarbete mellan folkbildningen och högskolan.

11.45 Jag har en idé: Rude food – en fin skräpmåltid
Rude food räddar mat som annars skulle ha kastas och lagar god och innovativ restaurangmat av den i syfta att minska matsvinnet och bidra till en mer hållbar värld.

13.00 Co-labs som metod för att samskapa offentlig utveckling 
Hur kan co-design vara en metod för ökad innovation och bättre samskapande med offentlig sektor? Per-Anders Hillgren från Mötesplats Social Innovation berättar om hur ett co-lab kan fungera som en katalysator för sociala innovationer med exempel från ett pilotprojekt som just nu genomförs på fem bibliotek i Skåne.

13.15 Storytelling: Maggan + Macken = Mackan? Om arbetsintegrerande socialt företagande 
Hur ska man göra för att ta det bästa från projektet Mötesplats Maggan på Norra Fäladen i Lund och baka i hop det med Macken – ett social franchising koncept från Växjö för att skapa något nytt i Lund? Projektledare Junaidah Minnhagen berättar historien om Maggan, en verksamhet på Norra Fäladen i Lund med början till företagande kring cateringverksamhet, syateljé och försäljning. Joakim Grina från Flyinge Utveckling berättar om fördelarna med att ta ett social franchisingkoncept till Lund. Vad är nästa steg och vem bör de ha med på tåget? Fallgropar och framgångsfaktorer? Vi lyssnar, och hjälps åt att finna lösningar med stöd från bland andra Coompanion och Centrum för Publikt Entreprenörskap.

14.15 Jag har en idé: Didici – Coachande problemlösning från LTH till Rosengård och tillbaka 
SI – Samverkansinlärning, är en pedagogisk modell som används på internationella tekniska universitet för att få fler studenter att klara sina svåraste kurser genom att träna dem i att coacha varandra i problemlösning. LTH-studenten Johan Fredriksson fick idén att testa samma metod på en högstadieskola i Rosengård för matteinlärning och det blev succé. Nu utökas projektet till att omfatta skolor i hela Skåne.

14.30 Jag har en idé: – I Värpinge växer både människor, djur och växter
Bonden Håkan Rasmusson på Rinnebäcks gård i Värpinge driver sin verksamhet Värpinge Grön LivsCultur AB, som ett socialt företag med särskild vinstutdelningsbegränsning (svb). Just nu utvecklar han ett lokalt andelsjordbruk i nära samverkan med konsumenter som får prenumerera på hans ekologiska grönsaker – som odlas bl a i ruffen på den kravgodkända golfbana (som också trimmas av betande får). Dessutom erbjuder verksamheten arbetsintegrerande meningsfull sysselsättning till människor i samarbete med Röda korset och socialförvaltingen i Lund.

14.45 Fika

15.15 Jag har en idé: Brightful – bara den som blir sedd vågar drömma
Många ungdomar idag känner inte sig motiverade, har lågt självförtroende och ingen klar bild över sin egen framtid. Fatime Nedzipovska från Brightful har skapat ett program med unga mentorer som är studenter eller yrkesverksamma där de stöttar högstadie- och gymnasieelever till att börja tro på sig själva, formulera sina framtidsmål och låta sig inspireras av förebilder och platser i Malmö.

15.30 Emmaus accelerator – en tävling i intraprenörskap
Emmaus är en stor organisation med många utvecklingsområden, bland annat kring att effektivisera logistiken kring klädtransporter och hjälp med att utveckla nya digitala plattformar för marknadsföring och återvinning. För att få in de bästa idéerna på området utlyste Emmaus under våren 2015 en innovationstävling och åtta studentteam tog sig an åtta utmaningar – och tog fram åtta innovativa lösningar. Ett team ska koras som vinnare av grand price på 30 000 pix!

17.00 Vi avslutar dagen med mingel, bubbel, prisutdelning och en första formell nätverksträff för samhällsentreprenörer i Skåne.

Välkomna!

Arrangörer: Centrum för Publikt Entreprenörskap, Coompanion Skåne, NÄTVERKET – Idéburen sektor Skåne, Glokala Folkhögskolan.

Relaterade inlägg

Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan


Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.