”Social innovation är en nyckelfråga”

Social Innovation Summit går av stapeln 14-15 november. Fokus är social innovation och samhällsentreprenörskap. Vi ställde några frågor till Johanna Giorgi från Tillväxtverket som medverkar i panelsamtal om värde under Summiten.

Varför väljer du att gå på Social Innovation Summit?
Jag ser fram emot att uppdatera mig och diskutera behoven inom sektorn, inte minst då det i budgetproppen finns 150 mkr avsatta för utveckling av socialt företagande. Men det ska också bli spännande att se om man återigen lyckas få till ett upplägg och blandning av personer som inspirerar på ett sätt som jag minns från tidigare år.

Vad gör du på Tillväxtverket?
Ansvarar för myndighetens hållbarhetsarbete.

Behöver Sverige social innovation och samhällsentreprenörskap?
Vi behöver definitivt fler som använder den kraft som ligger i entreprenörskapet för att utveckla och sprida lösningar på samhällsutmaningar, men även för att öka inflödet av resurser i arbetet för hållbar utveckling. Social innovation är en nyckelfråga som är lika mycket en fråga om entreprenöriella lösningar som utveckling och nytänkande i offentlig verksamhet.

Vilka är de största samhällsutmaningarna vi står inför just nu i Sverige, enligt dig?
Integration är såklart en stor fråga utifrån migrationsströmmarna. En annan huvudutmaning ligger inom resursanvändning och konsumentbeteende där vi måste se till att börja lägga pengar på det som faktiskt är något värt. Samarbetet med samhällsentreprenörer kommer i det här sammanhanget att vara en viktig faktor för bolag som vill utveckla sina affärsmodeller långsiktigt hållbart.

Vilka skulle du vilja se på Social Innovation Summit? Vilka bör gå, enligt dig?
Den som har det minsta intresse i samhällsfrågor och entreprenörskap har alla möjligheter att få en intensiv och inspirerande kompetenshöjning på två dagar

Någon eller något särskilt du ser fram emot att träffa på Social Innovation Summit?
Jag hoppas hinna med att lyssna på Marcello Palazzi och Charles Leadbeater. För ytterligare inspiration hoppas jag stöta på samhällsintraprenörer som t ex arbetar med de här frågorna från ett beställarperspektiv inom kommuner och annan offentlig verksamhet.

Kan du tipsa om en spännande samhällsentreprenör du träffat på nyligen?
Jag tipsar självklart om de åtta samhällsentreprenörer vi hade med oss på Startup Sweden’s senaste bootcamp för digitala företag, alla potentiella impact unicorns!

Bakom Social Innovation Summit står Mötesplats Social Innovation (MSI) vid Malmö högskola och Malmö stad. Summiten arrangeras i samarbete med FORTE, Tillväxtverket, SEB och Wihlborgs.

Anmäl dig här
Läs mer om programmet här
Läs om temat Creating Value

Relaterade inlägg

Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan


Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.