Att bo, mötas och göra saker över generationsgränserna utgör en del av en rörelse som kallas regeneration. En av sessionerna på Social Innovation Summit handlade om just detta, med talare från Humanitas i Holland samt Ung Omsorg och IT-Guide från Sverige.
IT-Guide är en mötesplats för nyanlända ungdomar som vill lära sig mer svenska och mer om Sverige, och seniorer som vill lära sig mer om internet och datorer. Via IT-Guide erbjuds de unga sommarjobb, för att arbeta med support och att leda träffar och kurser om IT, för äldre. Gunilla Lundberg, verksamhetschef för IT-Guide, berättade att projektet under 2016 spridits till tio andra kommuner utöver Örebro.
Ung Omsorg drivs sedan 2007 av Arvid Morin och Benjamin Kainz. De erbjuder sommarjobb och därmed möjligheter för ungdomar att få arbetslivserfarenhet samtidigt som de skapar sällskap och aktiviteter för äldre. Med start i Växjö och sju extrajobbande ungdomar finns Ung Omsorg i dag på cirka 100 äldreboenden, med 800 ungdomar anställda.
Gea Sijpkes är vd på holländska Humanitas, som driver ett regeneration-boende i Deventer. Här delas 160 lägenheter av äldre och studenter, där de sistnämnda bor gratis mot att de är bra grannar och umgås med de äldre. Ett innovativt sätt att förbättra situationen för både ensamma äldre personer och fattiga studenter.
– Jag brukar säga att jag är ”in the business of happiness”. Via vårt boende skapar vi värde för många och möten över generationsgränserna, sa Gea.
Utmaningar och möjligheter
Tillsammans, under ledning av moderator Åsa Minoz, diskuterade dessa tre representanter både utmaningar och möjligheter med sina uppdrag. Arvid nämnde bland annat att de arbetar medvetet med att skapa en bra stämning bland sina anställda ungdomar, för att få dem att känna stolthet över att arbeta på Ung Omsorg. De andra nickade instämmande.
– Vi vill skapa en stämning och en positiv attityd till att arbeta inom äldresektorn. Många unga har fördomar om både äldre människor och äldreboenden innan de börjar jobba hos oss och vi ger dem en chans att bekanta sig med området, sa Arvid Morin.
– Vi arbetar mycket med inkludering och har det som ett ledord, för både de unga och de äldre. Något vi märkt är att mötet mellan de äldre och de utlandsfödda ungdomarna ger de äldre chans att ställa frågor och skapa större förståelse för de unga och deras situation, sa Gunilla Lundberg.
Att skala upp
Bland de utmaningar de stött på nämnde de alla tre bland annat konsten att skala upp sin verksamhet, att anställa rätt personer samt att behålla en god stämning, ett bra arbetsklimat och ett gott rykte. Att släppa taget, delegera och även släppa viss kontroll upplevdes också som utmaningar. Att löpande inspirera eldsjälar och via dem sprida engagemang och kunskap vidare inom organisationen var andra gemensamma erfarenheter och utmaningar.
Talarna verkar klart intresserade av varandras verksamheter och de två svenskarna tyckte att det holländska exemplet verkade klart inspirerande inför framtiden. Återstår att se hur länge det dröjer det tills det dyker upp ett liknande boende i Sverige.
Fotograf: Håkan Röjder
Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan