Rapport från The Big Social i London

Totalt var det fler än 200 deltagare från hela Europa och CSES var enda svenska organisation på plats. Konferensen fick stor uppmärksamhet, tidningar skrev om socialt entreprenörskap och taggen #TheBigSocial var bland de 10 mest delade taggarna i England

Konferensen bestod tills stora delar av workshops där olika aspekter av hur man på ett bra sätt stödjer sociala entreprenörer diskuterades, ex på ämnen var – ”The power of Peer support”, ”Social Entrepreneurs and big Corporates”, ”The journey from social entrepreneur to fast growing social enterprise”

Chef för UnLtd är Cliff Prior som i sitt föredrag pratade om sin vision om att säkerställa att alla sociala entreprenörer får rätt hjälp att starta och växa sin idé genom att hjälpa individer hitta sin styrka. För UnLtd är det viktigt att arbeta med socialt entreprenörskap på så sätt att verksamheten går att skala upp och hitta intäktsmodeller, dvs de arbetar mycket med att entreprenörerna ska identifiera sina kunder. Cliff Prior beskrev det som att man måste stödja entreprenörerna att växa sin marknad snarare än att jaga sociala investeringar.

Som svenska deltagare kände vi både oss inspirerade och deprimerade. Inspirerade genom att se massor av fantastiska exempel på socialt entreprenörskap och få höra om vilken skillnad det kan göra för en social entreprenör att få stöd av rådgivning eller en inkubator. De flesta av organisationer som var där arbetade som CSES dvs nära entreprenörerna. Cliff Prior uttryckte det som ”Beeing grounded”, dvs undvika hype och stanna hos entreprenörerna. Samtidigt var det deprimerande att se skillnaden mot Sveriges fortfarande styvmoderliga behandling av socialt entreprenörskap – där man i Storbritannien målmedvetet och med kraft från politiken och det offentliga stödjer socialt entreprenörskap och ser möjligheterna att lösa sociala utmaningar med socialt entreprenörskap och är beredd att finansiera stödorganisationer som UnLtd för att skapa och växa sociala innovation.

UnLtd är en nationell organisation som stöder hundratals sociala entreprenörer varje år. UnLtd använder en modell där man satsar på och stödjer individer som har idéer som kan skapa socialt förbättring och som har potential att bli finansiellt hållbara och erbjuder dem ett utbud av olika resurser med basen i ett ”award program” där individer kan erhålla mikrofinansiering (från så lite som 500£) för att utveckla sina idéer. Utöver det erbjuder man rådgivning, nätverk och praktisk stöd i olika former.

UnlTd är en stiftelse som startades 2002 och är finansierat genom en fond ”Millennium Awards Trust” på 100 Miljoner pund. Man använder en del av avkastningen för att driva verksamheten, i nuläget ca 60 MSEK per år.

Resultaten från konferensen publiceras här: https://unltd.org.uk/bigsocial/

Thomas Arctaedius
CSES

 

Relaterade inlägg

Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan


Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.