Om Nationellt
kompetenscenter för
social innovation i
Europeiska socialfonden
Syftet med det nationella kompetenscentret är att stötta utvecklingen av effektiva, varaktiga och värdeskapande sociala innovationer genom att:
- bidra till aggregerat lärande om innovativa lösningar på arbetsmarknadsrelaterade utmaningar
- sprida innovativa lösningar till policy och praktik
- bidra till lärande om arbetssätt som främjar socialt innovativa lösningar hos finansiärer samt,
- främja ekosystemet för sociala innovationer
Kompetenscentret genomför insatser på tre nivåer:
Projektnivå
– insatser riktade till ESF-projekt.
Programnivå
– insatser tillsammans med och riktade till ESF-rådet.
Systemnivå
– insatser riktade till nyckelaktörer inom social innovation.
På alla nivåer tillvaratas löpande lärdomar om social innovation i ESF.
På projektnivå ska kompetenscentrets insatser kunna bidra till att synliggöra och stärka de olika delarna i ESF-projektens innovationsprocesser. På programnivå kan stödet bidra till att ESF:s utlysningsprocesser utformas så att de skapar goda förutsättningar för projektens innovationsprocesser. På systemnivå kan arbetet bidra till att förbättra samspelet mellan de faktorer i samhället som påverkar projektens och programmets innovationsförmåga.
Inom uppdraget genomförs en rad olika insatser:
- Stödinsatser för att utbyta kunskap med och mellan olika aktörer, alltifrån lärträffar och individuell coachning, till nationella och transnationella möten och en årlig konferens.
Läs mer på webbsidan stöd och lärande till projekt. - Utveckling av processer, modeller och verktyg om social innovation. Se processen i social innovation och orienteringskarta för samhällsförändring.
- Klusterutvärderingar och aggregerade analyser av lärdomarna från projektet och programområdet. Läs mer på webbsidan analys och lärande.
- Kartläggningar av förutsättningarna för social innovation, exempelvis finansiering och regional samverkan. Läs mer på webbsidan insatser som stärker ekosystemet.
- Identifiering och spridning av exempel på sociala innovationer i ESF.
Bakgrund till uppdraget
EU-kommissionen finansierar etableringen av nationella kompetenscenter för social innovation genom ESF+. Syftet är att främja nytänkande lösningar på aktuella samhällsutmaningar, social innovation, i programgenomförandet, samt ekosystemen för social innovation. I Sverige tilldelades Mötesplats Social Innovation uppdraget att etablera ett kompetenscenter från 2019 och framåt. Arbetet fortsätter under 2022-2025 med finansiering från Svenska ESF-rådet.
Svenska ESF-rådet
Svenska ESF-rådet är en svensk myndighet under Arbetsmarknadsdepartementet. ESF-rådet har regeringens uppdrag att stärka den enskildes ställning på arbetsmarknaden.
Europeiska socialfonden+ (ESF+)
Europeiska socialfonden (ESF) ska bidra till att fler människor kan få ett arbete, eller den kompetens som arbetsmarknaden behöver. I nuvarande programperiod (ESF+ 2021-2027) omfattar det svenska programmet fem programområden där lokala, regionala och nationella aktörer kan söka medel för att driva projekt som bidrar till en inkluderande arbetsmarknad. Ett av dessa programområden fokuserar på social innovation.
Läs mer om Europeiska socialfonden+.
För att stärka social innovation i ESF-finansierade projekt behöver aktörer få möjlighet att lära sig mer om social innovation tillsammans. Syftet med denna stödinsats är att förstå och stärka projektens praktiska utveckling och förståelse av sociala innovationer, med fokus på samhällsutmaningens orsakssamband, tvärsektoriell samverkan/samskapande, målgruppsmedverkan, påverkande faktorer i organisationer och samhälle, samt hållbara resultat och effekter. Syftet är även att skapa synergier i spridande av projektens sociala innovationer till praktik och policy, samt koppla samman projekt på nationell och europeisk nivå.
Programområde E – social innovation
Programområde E inom ESF+ handlar om att utveckla nya lösningar som kan möta de utmaningar som finns inom social inkludering, arbetsmarknad och utbildning genom social innovation. Insatserna kan genomföras i samarbete mellan aktörer inom den idéburna, privata eller offentliga sektorn.