Invitationsdepartementet

Invitationsdepartementet sammanför människor som vill bli bättre på svenska med människor som pratar flytande svenska, över en hemlagad middag.

En middag är alltid gratis, hemma hos någon och sker förutsättningslöst. Minst en av deltagarna har flyttat till Sverige från ett annat land. Den som är gäst får alltid ta med sig en vän eller sin familj. Idén är enkel och har spridit sig över hela landet.

Middagsminister Ebba Åkerman är initiativtagare till Invitationsdepartementet. Tillsammans med middagsambassadörer runtom i landet, från Malmöi söder till Umeå i norr, vill hon främja integration över hemlagade middagar.

Ebba Åkerman har tidigare arbetat som lärarvikarie inom SFI (svenska för invandrare) och blivit bjuden på måltider hemma hos sina elever. Hon insåg snart att få av studenterna kände etablerade svenskar och deras möjligheter att träna sin svenska utanför skolan var begränsade. Ebba bestämdesig för att starta en middagsförmedling, för att möjliggöra fler möten.

Verksamheten är finansierad av stöd från stiftelsen Axfoundation och Vinnova, och är ett icke-statligt, ideellt, partipolitiskt och religiöst obundet initiativ.

Läs mer om Invitationsdepartementet.

Relaterade inlägg

Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan


Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.