Innovativa lösningar kring mat

Det har blivit allt svårare för svenska bönder att få marknadsmässiga priser för sina varor och allt fler kunder vill ha större kunskap om vilka varor de köper och vart det kommer ifrån. Min Farm har tagit sig an denna fråga och har under några år utvecklat en växande plattform som kopplar konsumenten direkt till bönderna genom en bekväm, smidig och trevlig digital tjänst. Här kan du beställa direkt från gården och få hemleverans, likväl som att göra besök till gården vid speciella inbjudna tillfällen, vilket kan vara trevligt för hela familjen.

Ett snarlikt, Vinnova-finansierat initiativ – Bygdens Saluhall, har tagit fram en digital prototyp där kunden kan förboka lokala varor på nätet och hämta upp dem vid ett gemensamt utlämningsställe. Detta ger lokala producenter möjlighet att sälja exempelvis honung, grönsaker, ägg och lättöl till kund utan mellanhänder. Än så länge har projektet verkat i den skånska byn Röstånga men väntas utöka till fler orter i Skåne, Söderhamn, Sorsele och Gotland.

Matsvinn

Allwin och Karma är två bolag som vill minska på landets växande matsvinn. Under flera år har Allwin levererat matsvinn från olika företag till kyrkor, härbärgen och andra verksamheter som delar ut mat till hemlösa och andra behövande. I somras etablerades ett samarbete mellan Allwin och Lidl i Stockholm.

Nyligen lanserade Karma en digital app som hjälper restauranger som exempelvis Vassa Eggen och Nybrogatan 38 i Stockholm att sälja överskottsmat till konsumenter, som därmed får kvalitativ mat till bra pris. Norrsken Foundation har investerat i Karma tillsammans med ett antal andra investerare och planer finns på att inom kort expandera till övriga Sverige genom Martin & Servera och Wayne’s Coffee samt vidare till Europa och därefter USA. Karma har fått flera utmärkelser på sista tiden och igår kammades dessutom hem priset som Framtidens Entreprenör 2016.

I Malmö tar Rude Food tillvara lokalt matsvinn genom olika samarbetspartner och erbjuder catering och andra pop-up events i regionen. Under förra årets Malmöfestivalen arrangerade de s.k. ”recyclad” frukost samt utsågs till en av 100 sociala innovationer.

Bild: Bygdens Saluhall

Relaterade inlägg

Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan


Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.