Hur påverkas våra liv av en växande kollaborativ ekonomi?

Den kollaborativa ekonomins framväxt härstammar bland annat från behovet av en mer hållbar livsstil, av nya mötesplatser och av nya finansieringslösningar. Men vad betyder den för samhället i stort och för individen? MSI bjuder in till lansering av ”ABC i kollaborativ ekonomi” den 29 juni under Almedalsveckan.

sybmol samverkansmodellerKollaborativ ekonomi är ett brett område som kanske hittills främst uppmärksammats i Sverige genom globala fenomen som Airbnb och Uber. Men det inrymmer också klädbibliotek, gräsrotsfiansiering (crowdfunding), gratisbutiker (butiker där man kan hämta saker gratis), maker-spaces (fysiska lokaler där människor träffas för att dela på resurser och kunskaper och arbeta med projekt) och mycket mer.

Kort kan man säga att det handlar om nya innovativa sätt att skapa värde och dela på fysiska och andra resurser. Men den kollaborativa ekonomins framväxt för också med sig några utmaningar. Hur ska vi till exempel betala skatt när allt fler väljer att dela produkter och tjänster? Vad händer med jobben? Vad händer med våra välfärdssystem? Hur påverkas försäkringar och lagstiftning?

Med utgångspunkt från Mötesplats Social Innovations nya skrift ABC i kollaborativ ekonomi diskuteras dessa frågor. Filmvisning av ”Dela är det nya äga” av Karin Bradley, forskare KTH och Lotta Ekelund, filmare.

När: den 29 juni klockan 15.00-17.00
Var: Fenomenalen Science Center, Skeppsbron 6 Visby
Anmälan: Anmäl dig gärna på Facebook-eventet

Medverkande
Åsa Minoz, skribent, Mötesplats Social Innovation.
Erika Augustinsson, redaktör och moderator, Mötesplats Social Innovation
Anna Felländer, chefsekonom, Swedbank.
Johanna Palmberg, ek dr, Entreprenörskapsforum
Pär Larshans, hållbarhetschef, Ragn-Sells
Fredrik Östlin, VD, off2off AB

Kontakt och information
Erika Augustinsson: erika.augustinsson@mah.se 040-6658525

Relaterade inlägg

Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan


Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.