Hotelltalangerna

Hotelltalangerna Hotell-och restaurangtalangerna i Malmö har blivit lite av experter på att vaska fram och utbilda nyanlända, för att möta branschens behov av arbetskraft. Satsningen drivs av Malmöstad i samarbete med Hotellgruppen Malmö/Lund.

Hotell-och restaurangtalangerna (som 2010-2014 hette Hotelltalangerna) har sedan 2010 haft cirka 240 elever, från de flesta av världens länder. De första sex åren gick närmare 90 procent av eleverna vidare till sysselsättning efter avslutad utbildning.

Utbildningen är 40 veckor lång och pågår från september till juni. 15 av de veckorna är eleverna ute på praktik tre dagar i veckan, medan övrig tid består av språkundervisning blandat med teoretisk och praktisk undervisning.

Eleverna rekryteras bland Malmös SFI-elever och har väldigt olika bakgrund när det gäller så väl utbildningsnivå som ålder, kön och yrkeserfarenhet. Satsningen har sina rötter i en satsning som Malmöstad inledde 1994, när det kom många nyanlända till Malmö, framför allt från Bosnien, Somalia och Irak. Utbildningen som bedrevs då var 16-20 veckor lång och hade ett liknande upplägg som dagens, med utbildning och praktik varvat. Idag finns Hotelltalangs-konceptet även i Göteborg.

Malmö stad lanserade under 2016 Butikstalangerna, uppbyggt enligt samma koncept som Hotell-och restaurangtalangerna.

Läs mer om Hotelltalangerna.

Relaterade inlägg

Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan


Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.