Fullsatt Smart Samtal om social innovation

En sylvass minister som visade både kunskap och engagemang – en norsk kapitalist som tar mer ansvar än han behöver. Ett antal riktigt taggade samhällsentreprenörer som bidrog med kunskap, nyfikenhet och olika perspektiv. Nyöppnade impact tech hubben Norrsken House var fullsatt när Mötesplats Social Innovation vid Malmö Högskola, Norrsken och Smarta Samtal bjöd in till frukostmöte om socialt entreprenörskap och social innovation.

Syftet med mötet var att samla investerare, sociala entreprenörer och innovatörer, sektorns företrädare, politiker och representanter för akademi för att diskutera hur man skapar en marknad som främjar social innovation och där socialt företagande bidrar till nya lösningar på samhällsutmaningar.

Panelen, som bland andra bestod av innovations- och näringsminister Mikael Damberg, norska sociala investeraren Johan Andresen, God El-grundaren Stefan Krook och Charlotte Ahlgren Moritz, vice rektor på Malmö högskola och även ordförande i Mötesplats Social Innovation, var eniga om att vi, för att komma till rätta med vår tids stora samhällsutmaningar, behöver bredda innovations- och entreprenörskapsbegreppen.

På så vis kan fler aktörer som arbetar med samhällsnyttiga innovationer släppas fram och leda till såväl nya innovationer som samarbeten över sektorer och i nya konstellationer. Sociala entreprenörer och innovatörer fokuserar på nya lösningar och deras metod bygger på att använda innovationens, företagandets och entreprenörskapets logik för att lösa samhällsutmaningar på ett mer effektivt sätt. De vill ofta skapa organisationer som kan bära sig själv ekonomiskt och målet är att förbättra samhället.

I samtalet diskuterades behoven av att strukturera innovationsstödsystemen så att de även ger stöd åt den här nya typen av entreprenörer och innovatörer, behovet av skalbarhet och att lyfta fram goda exempel på framgångsrika sociala entreprenörer och exempel på samverkan och partnerskap med dessa.

– Men det är också mycket viktigt att främja kunskapsutveckling, så att vi kan förstå och lära oss mer om detta område. Det finns redan idag mycket relevant forskning som inte alltid nyttiggörs. Det måste förändras, menade Charlotte Ahlgren Moritz.

Malmö högskola är sedan 2010 värd för Mötesplats Social Innovation, som är det nationella kunskapscentrat för social innovation i Sverige.

Minister Damberg berättade under samtalet att såväl Tillväxtverket som Vinnova har fått i uppdrag av regeringen att förstärka sitt arbete för socialt entreprenörskap och social innovation. Bland annat satsar Tillväxtverket på digitala startupföretag som har hållbarhet som affärsidé och Vinnova lanserade under dagen sin kommande utlysning på 15 miljoner kronor för sociala innovationer för minskad segregation.

– Men om vi ska nå skala så kan satsningar på det här området inte bara vara små projekt. Därför kommer vi titta mer framöver på hur socialt entreprenörskap och social innovation kan verka på systemnivå, berättade Mikael Damberg.

Läs mer om Smarta Samtal och se bilder från frukostmötet här
Läs mer om Norrsken Foundation

Smarta samtal 23 mars 2017. Live från NorrskenHouse. from Smarta Samtal on Vimeo.

Save

Relaterade inlägg

Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan


Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.