Förra årets Göran Bredinger-stipendiat ser sitt företag växa

2015 års Göran Bredinger-stipendium tilldelades Kristoffer Persson och hans då ganska nystartade företag Studentvikarie. Sedan dess har företaget växt och Göran Bredinger har i perioder fungerat som lite av en mentor för Kristoffer. Den 31 maj går ansökningstiden ut för 2016 års stipendium.

– Det vi upplever nu inom Studentvikarie har Göran gjort förut. Våra samtal är så bra för de ger mig tillfälle att titta upp från vardagen och tillåter mig att titta framåt. Istället för att bara rekrytera de människor vi behöver just nu kan Göran till exempel tipsa mig om att tänka till och se till att rekrytera människor som jag har nytta av även i framtiden. Det är lätt att fastna i en bubbla här och nu, säger Kristoffer.

Göran Bredinger lyssnar och säger:

– Jag är oerhört stolt över att Kristoffer fick stipendiet förra året. Det var väl förtjänt och han har verkligen bevisat att han är en ung, skicklig entreprenör, säger han.

Kristoffer tar vid och berättar om hur han ser på sitt företagande:

– Vi på Studentvikarie är samhällsentreprenörer som drivs av att göra skillnad. Vi har ett brinnande engagemang för skolan och vill vara med och påverka svensk utbildning i en positiv riktning. Det känns bra att kunna locka fler ungdomar till den svenska skolan, med tanke på dagens stora lärar- och vikariebrist. Vi ser att 5–10 procent av våra studenter väljer att byta till lärarutbildningen, efter att de har prövat på att vikariera. Dessutom vet vi att flera av vikarierna utvecklas till goda förebilder för sina elever, som berättar att mötet med vikarien inspirerat dem att läsa vidare.

Knuff i rätt riktning

För ett år sedan hade Kristoffer Persson och hans företagarpartner Gustav Bild precis lämnat Chalmers efter tre års studier.

Göran Bredinger och Kristoffer Persson
Göran Bredinger och Kristoffer Persson

De funderade över om det skulle bära sig att lämna studierna och satsa på företaget. Stipendiet blev en knuff i rätt riktning och lade grunden för att bygga upp den app och den tekniska plattform som företagets verksamhet nu bygger på. Via appen och hemsidan kan studenter och skolor anmäla sig, för att sedan få direktkontakt inför de olika uppdragen.

– Det var bra att kunna göra den här tekniska satsningen så pass tidigt. Det har varit helt avgörande för att sedan kunna växa så snabbt som vi har gjort, säger Kristoffer.

Från två till åtta

Studentvikarie har gått från att ha två till dagens åtta heltidsanställda, nästan 400 studentvikarier och 120 skolor knutna till sig. De nådde nyss 8 000 utförda vikariat och företaget finns i Stockholm, Göteborg och Skåne.

– Om ytterligare ett år kan vi nog vara ungefär 25 anställda och så har vi troligen flyttat en gång till. Den största skillnaden för mig och Gustav har varit att gå från att ha gjort allt själva till att i dag leda andra att utföra samma arbete och lite till, säger Kristoffer.

När Göran hör Kristoffer berätta minns han tillbaka på sin egen start som entreprenör, för ungefär 30 år sedan.

– Att skapa något eget och se det förverkligas är fantastiskt och måste upplevas! Kristoffer och Gustav känns väldigt äkta. De har en stark drivkraft att påverka samhället och de har verkligen bevisat att de kan leverera, säger Göran.

Varför valde du att instifta det här stipendiet?

Talangfulla samhällsentreprenörer kan skapa projekt som ger arbetstillfällen och utvecklar samhället. Jag hoppas kunna vara med och skapa mer samarbete mellan entreprenörer och olika samhällsaktörer. Genom nya projekt och företag kan vi skapa fler arbetstillfällen och göra samhällsförändringar möjliga, säger Göran.

 Har du några tips till dem som funderar på att söka årets stipendium Kristoffer?

Att söka och få stipendier ger energi! Jag tycker absolut att alla som funderar ska söka. Det är väldigt nyttigt att ta ett steg tillbaka och försöka beskriva sin vision och sin idé. Det har man nytta av, avslutar han.

Fakta Göran Bredinger-stipendiet
I kriterierna för att få stipendiet ingår bland annat att du som entreprenör ska bidra till att lösa ett samhällsproblem, att din affärsidé ska vara nyskapande, genomförbar och tydlig samt att det ska finnas en affärsmodell som visar att idén är ekonomiskt livskraftig.

Motiveringen när Kristoffer Persson fick sitt stipendium löd så här: ”Årets Göran Bredinger-stipendiat möter behovet av att snabbt och enkelt hitta vikarier till landets gymnasieskolor, samtidigt som man ger högskolestudenter ett värdefullt extrajobb och möjlighet att dela med sig av sin kunskap och sitt engagemang till eleverna. I bästa fall kan Studentvikarie Sverige bidra till att fler unga studenter får upp ögonen för läraryrket.”

Sista ansökan för årets Göran Bredinger-stipendium är den 31 maj. Läs mer och ansök här.

Läs mer om bakgrunden till stipendiet. 

Relaterade inlägg

Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan


Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.