Ekobonden som vill rädda världen – en gröda åt gången

Adam Arnesson är ekobonden som initierade ett unikt samarbete med havredrycksbolaget Oatly, omtalad i bland annat The Guardian och SVT Vetenskapens Värld, samt anlitad av Coop och Paradiset för sitt innovativa tänk kring lantbruk och matproduktion. Nu medverkar han i Social Innovation Summit kring frågan om landet och staden som en kraft för social innovation.

Varför har du valt att medverka i Social Innovation Summit?

– Jag tänker rätt sällan att jag jobbar med social innovation, kanske för att det är något man sällan nämner inom min bransch: lantbruket. Jag känner mig i alla fall som mest kreativ och energirik när jag får möta människor som drivs av samma kraft som jag, och allra helst från vitt skilda branscher och kontexter. Det är i de mötena man har som mest att lära av varandra, och sådana möten hoppas jag på under Social Innovation Summit.

Du är känd som Ekobonden, vad innebär det?

– Att jag är en ekologisk bonde med allt vad det innebär. För 7-8 år sedan skaffade jag Twitter och frågade mig allvarligt: vem är jag? Svaret har jag fortfarande inte men mitt twitternamn blev Ekobonden.

Behöver Sverige verkligen social innovation och samhällsentreprenörskap?

– Jag tror att många av lösningarna på vår tids utmaningar finns just där. Det märks tydligt på generationen som växer upp nu. Drivkraften ligger i att samarbeta för att skapa något som kommer fler människor till del. Det finns så många goda exempel.

Vilka är de största samhällsutmaningarna vi står inför just nu, enligt dig?

– Den som engagerar mig mest är matsystemet och livsmedelsproduktionen, som står för 20-30 % av alla växthusgasutsläpp och är nära kopplad till förlust av biologisk mångfald. Mat behövs till en växande befolkning, och den måste produceras med mindre negativ påverkan på klimat och miljö, men även maximera produktionen av livsviktiga ekosystemtjänster.

– Det industriella jordbruket har gått miste om många värden som skapas för samhället, inte minst de sociala. Samtidigt minskar antalet lantbrukare, och färre unga ser en framtid inom jordbruket.

Varför är frågan stad och land viktig?

– För att ge alla människor liknande förutsättningar till att känna sig värdefulla i vårt samhälle. Jag lägger inga värderingar i var man väljer att bo eller driva sin verksamhet, men visst finns en urban norm som antyder att det innovativa framtidslivet sker i städerna. Jag tycker att det mest är trams, och tror att det är något som kommer att försvinna. Variation och skillnad är fina saker, och jag tycker att kontrasten mellan stad och land är vacker. Det inspirerar mig och jag behöver inte välja.

Vilka skulle du vilja se på Social Innovation Summit? Vilka bör gå, enligt dig?

– Alla med öppet sinne som är öppna för nya möten. Det borde vara en utmärkt mötesplats för drivna entreprenörer, företagsledare, politiker, forskare.

Någon särskild talare ser du fram emot att träffa på Summiten?

– Klas Eklunds “Vår ekonomi” står i min bokhylla, förmodligen som hos de flesta som har läst minsta universitetskurs i ekonomi. Det känns spännande att plötsligt tala under samma konferens som Klas. Men de spontana mötena är oftast de mest givande.

Kan du tipsa om en spännande samhällsentreprenör du träffat på nyligen?

– Josefin Liljeqvist drivs av att förändra modeindustrin till att göra mer hållbara val vad gäller läder och andra råvaror. Läder kommer ju från djur, men det pratas väldigt sällan om hur dessa djur har levt, eller ens om de har fått leva ett liv som kan kallas ett liv för en ko. Josefin utvecklar ett system för spårbarhet av läder ner till gårds- och djurnivå. Samtidigt skapar hon skor som endast görs på läder från svenska KRAV-gårdar. Hennes affärsidé är involverande och bygger på hållbarhet från grunden, fullständig transparens. Jag tror att hon och hennes rörelse är en viktig pusselbit som kommer att förändra modeindustrin globalt.

Adam Arnesson från Jannelunds Gård medverkar i Social Innovation Summit den 14 november kl.15.40 på Slagthuset, Malmö

Anmäl dig här
Läs mer om Social Innovation Summit

Relaterade inlägg

Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan


Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.