”Det är så här vi ska lösa världens problem, genom socialt entreprenörskap”

Mia-Odabas

Social Innovation Summit är Sveriges årliga mötesplats för social innovation och samhällsentreprenörskap. Mia Odabas, ekonomijournalist och moderator, kommer att leda oss igenom flertalet diskussioner och programpunkter under Summiten.

Varför vill du jobba med Social Innovation Summit?
– Det är en av de bästa plattformarna för dessa frågor i Sverige, rätt människor och rätt frågor som diskuteras.

Hur ser du på hållbarhet i kombination med entreprenörskap och innovation?
– Entreprenörskap är en förutsättning för innovation, det är där det händer. Inte minst inom socialt entreprenörskap – det är verkligen där det händer. Både innovation och hållbarhet, det hänger väldigt väl ihop. Det här håller på att hända på bred front i Sverige.

I ditt jobb arbetar du tätt med näringslivet – vart befinner sig svenskt näringsliv idag vad gäller hållbarhet i kombination med entreprenörskap och innovation?
– Näringslivet har äntligen fått upp ögonen för att det händer något nytt och att de behöver vara med på tåget. Sedan kan det vara lite si och så med själva handlingen. Insikten finns där och det är där det börjar. Tror faktiskt att insikten börjar sätta sig på ganska bred front. Sedan har vissa kommit längre i handlingen än andra. Men jag tror att det är lite på väg att bli ”proppen ur”, faktiskt.

Vad behövs för att näringslivet ska medverka på Social Innovation Summit?
– Det är en bra fråga. Nu har ju även det här området hamnat i regeringens budget, så det börjar verkligen komma upp allt högre på agendorna – det borde det göra även hos företagen. Det känns som att allt fler sätter det högre upp på sin agenda. Sen kan det ju vara det här med knutpunkten, när det gäller näringslivet så är ju Stockholm generellt enklare, tyvärr.

Tror du att social innovation är framtiden eller är det en omöjlighet?
– Det är en nödvändighet och det är här väldigt mycket av kraften finns. Finns väldigt mycket spännande som händer inom det här området, många spännande möten och människor som samlas där. Jag tror att i takt med att millenium generationen växer upp och tar över, kommer det här området att växa ännu mer, det är trots allt här det händer. Om man ska titta på vad som pågår runt om i världen, så är det så här vi ska lösa världens problem, genom socialt entreprenörskap, det finns inget bättre sätt.

Vilka skulle du vilja se på Social Innovation Summit? Vilka bör gå, enligt dig?
– I publiken skulle jag dels vilja se fler av de ”äldre med mer pengar” de börjar ju bli en relativt stor målgrupp. Om man samlar ett gäng såna, som är villiga att göra någonting, så kan det bli rätt bra. Jag skulle också vilja se ännu fler av storföretagens ledare, så att de kan få igång de här processerna i sina bolag. Politiken är delvis redan där, det är alltid jättebra att det finns förutsättningar för de mötena.

Om du fick välja en drömperson på scen under Summiten, vem skulle det vara?
– Jag skulle vilja se personer som symboliserar den gamla ekonomin. Det är ju många på plats som gör bra saker inom samhälls- och entreprenörssektorn, det är meningen och där ska de vara. Men skulle vilja se någon som sitter på riktigt mycket makt i samhället. Politiker på riktigt hög nivå. Wallenberg eller Antonia Axel Johnson – makthavare på den nivån som skulle kunna göra stor skillnad, de skulle få lära sig något nytt tror jag.

Vilka är de största samhällsutmaningarna vi står inför just nu, enligt dig?
– Här i Sverige handlar det jättemycket om integrationen kopplat till arbetsmarknaden. Vi måste hitta sätt att få in fler folk som inte är födda här på arbetsmarknaden. Och även folk som är födda här som har låg utbildning. Det tror jag är den enskilt viktigaste vattendelaren, med jobb så följer väldigt mycket annat i samhället.

Kan du tipsa om ett bolag som jobbar innovativt vad gäller hållbarhet och social innovation i Sverige just nu?
– Axel Johnson gör rätt mycket inom det här området tycker jag, det är en bred koncern och de har både en stiftelse, Axfoundation, och sina bolag.

 


Bakom Social Innovation Summit står Mötesplats Social Innovation (MSI) vid Malmö högskola och Malmö stad. Summiten arrangeras i samarbete med FORTE, Tillväxtverket, SEB och Wihlborgs.

Anmäl dig här
Läs mer om programmet här

Relaterade inlägg

Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan


Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.