Lisa Lindström, vd på designbyrån Doberman, vill som entreprenör och företagsledare vara med och påverka samhället. Som en av huvudtalarna på Social Innovation Summit ska hon sprida lärdomar och ge praktiska exempel på hur offentlig verksamhet kan arbeta mer innovativt.
– Att vara entreprenör är ett bra sätt att påverka samhället. Istället för att ta en traditionell påverkarroll har jag sett att det jag gör och säger i min roll som företagsledare kan ha effekt, säger Lisa Lindström.
Redan som liten ville Lisa Lindström påverka. Då drömde hon om att bli rektor, eftersom skolan var det viktigaste hon visste. Rektor blev hon aldrig, men väl styrelseordförande för Utbildningsradion, vilket i dag ger henne goda chanser att påverka lärandet. Hon har även under ett år varit en av regeringens fyra industrikansler, med uppgift att ”nyindustrialisera Sverige” och utveckla landet som exportnation. Även det ett ypperligt forum för påverkan.
I sin roll som vd för Doberman arbetar Lisa Lindström dagligen med design och designprocesser, där hon och kollegorna alltid utgår från medskapande.
Involvera alla
– Vi vill involvera kunder, brukare, invånare. För det gäller att involvera all den kapacitet som finns. Det gäller att göra tillsammans med människor, istället för åt dem. Då blir resultatet så mycket bättre, säger Lisa Lindström.
För Lisa Lindström personligen, och säkerligen för fler, har digitaliseringen som vi upplever nu varit lite av en murbräcka. Möjligheterna att delta och påverka har definitivt ökat.
– Det är lite av ett momentum för de här frågorna just nu. Vi lever i en allt mer komplex värld, där det behövs metoder och verktyg för att förenkla. Här är design ett bra pedagogiskt verktyg. Vi går från ett teknokratiskt och mekaniskt samhälle till ett samhälle i rörelse.
Hur bryter vi då de ”gamla samhällsstrukturerna” som var uppbyggda för en annan typ av tänkande och görande? Lisa Lindström tvekar inte när hon svarar:
Ofta en kulturfråga
– Det är inte strukturer det handlar om, utan det mesta sitter i våra huvuden. Det är ofta en kulturfråga. Vi tror att det finns hinder och så utgår vi från det. Det är här som designer kommer in med prototypandet. Det gäller att testa i mindre skala, visa effekt och så kanske få tillåtelse att testa lite till och så fortsätta så. Det du fokuserar på får du mer av, menar hon.
Ett av problemen i offentlig sektor, enligt Lisa Lindström, är att det ofta finns en kultur av ”att inte få göra fel”. Och då är det extra viktigt få öva på sin innovationsförmåga.
– Industrisamhället har skapat verksamheter som drivs av linjärt tänkande. Och då gäller det att komma ur det; att få öva på att vara innovativ i det lilla och i det stora. Vi behöver skapa nya processer för hur vi fattar beslut och vad vi producerar. Vårt ”gamla” system har gjort oss framgångsrika, därför är det svårt att förändra. Men om vi kombinerar kreativa innovationer med den svenska ”ingenjörskonsten” så kan vi nå ännu större framgång, säger hon.
Praktiska exempel
I sitt framförande på Social Innovation Summit räknar Lisa Lindström med att kunna berätta om ett antal praktiska och tydliga exempel på offentliga verksamheter som arbetar på nya sätt. För det är just ett nytt sätt att arbeta som krävs för att möta dagens utmaningar, menar hon.
– Vår största samhällsutmaning är att vi inte använder den kapacitet vi har. Ju mer vi involverar medborgarna, desto bättre. Självklart är det en stor utmaning att få till detta, men jag tror att det krävs att vi involverar fler om vi ska lösa utmaningar som integration, utanförskap, en allt mer åldrande befolkning och samhällsplanering.
Vad hoppas du själv på inför Social Innovation Summit?
– Jag hoppas att vi inte hamnar i definitionsgympa, för det tycker jag är ointressant. Jag behöver inte heller bli mer upplyst om social innovations förträfflighet. Däremot hoppas jag få lära mig av andras goda exempel, skapa nya relationer och att få vara med i någon spännande och praktisk workshop, avslutar Lisa Lindström.
Lisa Lindström kommer tala den 26/10 kl.09.00-09.45 i Teatern, Slagthuset
Anmäl dig till Social Innovation Summit!
Anmäl dig här.
Vilka har redan anmält sig?
Här kan du också läsa mer om årets teman, jobb, integration, hälsa och metoder, och här kan du se vilka talare du kan lyssna på.
Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan