Årets sociala företag i Danmark

När naturkatastrofer inträffar slås ofta den vanliga kommunikationen ut och elledningar blir skadade. Mobiltelefoner och radioapparater blir oanvändbara och koordineringen av hjälpinsatser försvåras.

Reachi är uppbyggt på ett nätverk av responsiva enheter som utnyttjar mesh-teknologi och får på så sätt signal utan att behöva förlita sig på de sårbara fysiska strukturerna. Med hjälp av lösningen stärks de lokala volontärernas arbete och Röda Korset får en bättre överblick på situationen och kan lättare samordna insatserna.

Vill förbättra människors liv
Industridesignerna Ida Stougaard och Pernille Skjødt som utvecklat Reachi vill förbättra människors liv genom att lösa problem.
– Den största belöningen är att se effekten som lösningar har för de drabbade människorna, det är det som motiverar oss och därför vi vill vara sociala entreprenörer, säger de.

Utmärkselen Social Entrepreneurship Award har varit ett samarrangemang mellan Vækstcenter for socialøkonomiske virksomheder (National Centre for Social Enterprises) och Venture Cup i samarbete med Köpenhamn kommun, Social StartUp och Aarhus kommun.

Många digitala koncept
65 stycken bidrag tävlade om utmärkelsen. Tio av dessa valdes ut som finalister och fick möjlighet till feedback och mentorskap från framgångsrika företagare. Bland finalisterna fanns flera digitala lösningar. Ett exempel var konceptet KidUp, en digital delningsplattform för barnprylar där föräldrar kan låna utrustning av varandra. Ett annat var Donago, en app tänkt att användas på arbetsplatser som kombinerar fysisk aktivitet med donationer till välgörande ändamål.

Av de tio finaliseterna valdes Reachi slutligen som vinnare. Med utmärkelsen kom även ett stipendium på 50.000 DKK och chansen att kick-starta sitt sociala företag.

Vidareutveckla lösningen på plats
– Produktutveckling kommer att ta lite tid, men med detta pris tror vi nu ännu mer på projektet. Pengarna kommer inledningsvis att användas för en resa till Filippinerna, som är den första marknaden vi kommer att fokusera på. Där kommer vi att utveckla konceptet vidare, säger Pernille Skjødt.

Läs om alla finalister och deras idéer här

Läs mer om Danmarks nya center för socialt företagande

Relaterade inlägg

Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan


Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.