Imorgon öppnas portarna till Social Innovation Summit

Imorgon startar den fjärde omgången av Social Innovation Summit i Malmö. Under två dagar, den 13-14 november, samlas 700 personer på Sveriges största, årliga mötesplats för social innovation. SI Summit samlar aktörer från alla sektorer som är intresserade av utvecklingen av social innovation och erbjuder över 80 talare, 27 programpunkter, pop-up scen, showroom med sociala entreprenörer och mycket mer.

Social innovation handlar om nyskapande lösningar på samhällsutmaningar. Innovationer med ett socialt ändamål har funnits länge och några historiska exempel är barnomsorg, fackföreningar och bibliotek. Det som har gjort att intresset för området har ökat – och att nu även regeringen satsar pengar på området – beror på de stora utmaningar samhället idag står inför; som exempelvis klimatförändringar, en växande åldrande befolkning, en ökande segregation och sociala ojämlikheter. Årets tema är ’Making it big’ – och fokuserar på vad som händer när ett område växer. Vad innebär skalbarhet, att växa, effekt, impact för området som social innovation? Vilken typ av stöd behövs för att kunna öka takten så att vi utvecklar framtidens sociala innovationer?

Årets huvudtalare
I år medverkar bland andra Mikael Damberg, närings- och innovationsminister,Robin Teigland, ”Sverige start up-professor”, Joeri van den Steenhoven, expert på systemförändring och social innovation, Per Grankvist, journalist, författare och föreläsare och Indy Johar, arktitekt och social entreprenör. En av årets höjdpunkter är ett framträdande av Jeroo Billimoria, en flerfaldigt belönad serie-entreprenör, från Indien, som förändrat livet för miljoner barn runtom i världen.

– Vi behöver fler och större sociala innovationer för att lösa vår generations samhällsutmaningar. Jag ser fram emot Social Innovation Summit och möjligheten att få träffa och lyssna till några av landets främsta sociala företagare och innovatörer. Jag kommer bland annat tala om den nya strategi regeringen lanserade i februari som syftar till att stärka just sociala företag och social innovation, säger Mikael Damberg.

Ny plats och huvudpartners
Fjärde årets upplaga arrangeras i nya lokaler på Nöjesteatern och Moriska paviljongen i Folkets park i Malmö. Arrangörerna bakom är Mötesplats Social Innovation, Malmöuniversitet och Malmö stad. Huvudpartners är Tillväxtverket, SEB, Forte och Vinnova, i samarbete med Securitas och Upphandlingsmyndigheten.

– Malmö är en stad full av möjligheter och utmaningar, där Social Innovation Summit ger oss nya perspektiv på kreativa samhällslösningar som kan bidra till ett hållbart Malmö, säger Lena Wetterskog Sjöstedt, chef för kansliet för hållbar utveckling på Malmö stad.

Parallella sessioner
Årets SI Summit erbjuder 15 parallella sessionerna och en av dessa berör hur man har utvecklat såväl nya bolagsformer som certifieringar för sociala företag i Sverige. Martin Thörnkvist är frilansande kontextutvecklare, konceptutvecklare och kurator och modererar sessionen ’Company structures and certifications as a driver for social innovation’.

– Människor behöver incitament för att ändra mindset, oväntat nog kan nya bolagsformer och certifieringar göra socialt medvetet företagande mainstream.

Livesändning
Delar av programmet livesänds via www.sisummit.se och MSIs Facebook-sida. Sveriges Television UR kommer också att sända delar ur programmet.

Följ samtalet under Summiten via #sisummit18 på Twitter, Facebook, Instagram och LinkedIn.

Matchmaking
Kom ihåg och ladda ner vår Summit-app där du även kan matcha dig med andra deltagare på plats. Alla information kring appen hittar du här

Läs mer om programmet här

Relaterade inlägg

Ännu inga kommentarer, välkommen med din synpunkt nedan


Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.