Åldrande

Social intraprenör höjer äldres livskvalité

Jeanette studerade till socionom med målet att bli verksamhetschef. När hon som 21-åring var färdigutbildad sökte hon ett sommarvikariat på ett äldreboende.

– Jag sågs som lite av ett wildcard på grund av min unga ålder och det gällde verkligen att bevisa vad jag gick för. Vilket jag gjorde och efter sommaren fick jag fast anställning, berättar Jeanette. Hon är övertygad om att det är hennes målmedvetenhet som gjort att hon idag är verksamhetschef på ett demensboende i Linköping, samt för ett servicehus för personer med hemtjänst.

Våren 2011 tilldelas 24-årige Jeanette ett stipendium från Konungens Stiftelse för Ungt Ledarskap ”för sitt arbete med att, genom ett stöttande och lyssnande ledarskap, få andra att växa.” Historiskt sett har äldreomsorgen präglats av ett starkt medicinskt perspektiv där fokus ofta ligger på det sjuka. Jeanette lägger istället ett socialt perspektiv på äldreomsorgen med fokus på det som är viktigt för den enskilda individen och det som är friskt.

Ge de äldre tid
– Det första jag utvecklade var att ge de äldre tid att göra saker själva. Små förändringar som får väldigt stora konsekvenser i vardagen, berättar Jeanette.

När hon började inom äldreomsorgen fanns enstaka dagliga hjälpinsatser. Och personalen gjorde allting, som att bre smörgåsar och knäppa seniorernas knappar. Nu fick de äldre tid att själv göra dessa saker och därigenom återfå sin egen värdighet.

– Individanpassad vård är en långsam rörelse i Sverige. Man är kvar i gamla tankar inom äldreomsorgen, menar Jeanette och betonar vikten av att få den aktivitet man vill ha som individ. Alla vill inte spela bingo.

Hos Jeanette höjs livskvalitén med aktiviteter, sång, glädje, kramar och gemenskap. Allt utefter individens egna premisser.

Startat aktivitetsprojekt
Utöver hennes tjänst har Jeanette startat tre aktivitetsprojekt för äldre. Rätten till semester, IT-kiosker och Förmiddagskafé.

– Rätten till semester var inte min idé. En äldre dam i vårt boende ringde och beklagade sig över att hon aldrig fick åka på semester medan hennes son åkte till Thailand varje år. Det enda hon fick var att titta på bilder från andras semester, berättar Jeanette.

Så föddes idén om ett sommarprojekt med aktiviteter för att bryta ensamheten för äldre. Att äga rätten till semester och känna att man har gjort något lite utöver det vanliga.

– Det kan verka konstigt kanske, man är äldre och har egentligen alltid ledigt. Men de behöver också semester från sitt eget liv, säger Jeanette.

Hjälpte till ideellt
Hon engagerade företag och organisationer som hjälpte till ideellt, vilket gjorde idén möjlig utan att innebära extra kostnader för kommunen. För att spinna vidare på tjänster för att minska ensamheten bland äldre startade Jeanette så småningom ett förmiddagskafé som drivs av volontärer två dagar i veckan. Där kan äldre träffas utan planerade aktiviteter – ett forum för att nätverka, träffa nya vänner, läsa dagens tidning och diskutera hjärtefrågor.

Aktiviteten IT-kiosker startades enligt en modell från Dublin. Datorer inhandlades och med volontärer från lokala näringslivet utbildas de äldre i hur man använder en dator. I första hand hur de kan använda internet. Målsättningen är att de ska kunna beställa biljetter via nätet, läsa dagstidningen och gå in på kommunens hemsida. Detta sker i små grupper med fyra personer i varje grupp.

– Nu förstår jag, Jeanette! Världen börjar med www! Så utbrast en kvinna glatt efter hon lärt sig använda internet, berättar Jeanette. Målet är att minska den digitala klyftan i samhället. Ofta känner sig äldre exkluderade.

Expert på ledarskap
Personalen Jeanette ansvarar för har en medelålder på 45 år och alla har arbetat längre än Jeanette.

– Jag ser inget problem med detta. Jag är expert på ledarskap och de är expert på att utföra arbetet, det gör att vi kan mötas och göra något bra tillsammans. Min ambition är alltid att lyssna in deras erfarenheter, säger Jeanette och menar att det som gör henne till en bra ledare är att hon inte behöver stå överst på barriärerna, peka med hela handen och säga så här ska vi göra! Hon går hellre längst bak i ledet och coachar dem som kommit lite åt sidan att hitta rätt igen.

– Jag försöker vara en lyssnande ledare, ödmjuk inför personalens arbetsuppgifter och deras kompetens, säger Jeanette och betonar att det inte innebär att hon inte kan sätta ner foten. Dessutom kallar hon sig själv för en äldreomsorgsnörd.

Mänsklig rättighet
– Jag omvärldsbevakar, läser på nätet och lusläser tidningen Äldreomsorg samt Tidningen Chef. Dessutom gillar jag att grotta ner mig på Socialstyrelsens hemsida för att se vad som är nytt. Det är mitt sätt att hela tiden utveckla mitt ledarskap, säger Jeanette och menar att det hon drivit igenom är en grundläggande mänsklig rättighet, något som gör nytta.

För henne är det ingen svår vetenskap men ändå är det nästan lite konstigt att små saker som höjer livskvalitén inte görs överallt.

– Det finns ett behov bland äldre och det är klart jag vill fylla det behovet. Förbättra äldreomsorgen, förfina den och kämpa för äldres rättigheter, rätt till egna beslut, rätt till sociala aktiviteter och ett meningsfullt liv. På det sättet ser jag mig själv som en social intraprenör.

Jeanette önskar se en framtid som har äldreboende med olika inriktningar och fler valmöjligheter. Och ett Sverige där äldre ses som en resurs samt får en större roll i vårt samhälle än vad vi ser idag.

 

Vill du veta mer om Jeanette Mikkelsen? Klicka här och här.
Mer om Åldrande här

1 thought on “Social intraprenör höjer äldres livskvalité”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *