Ekonomi, Event

Social innovation och finansiering

Inför ett fullsatt 100Hus talade Peter Sebastian från Social Finance, Joe Ludlow från NESTA och Katarina Chowri från Economic Shift om sociala innovationer och nya hybrid modeller för finansiering.

Social finansiering är på intåg i Sverige och seminariet i tisdags var ett led i att öka kunskapen kring goda exempel på området, både från Storbritannien samt från Sverige. 100Hus fylldes till bristpunkt när British Council, Sektor3 och Mötesplats Social Innovation bjöd in till sitt första av tre seminarier om social innovation.

Fokus på tisdagens seminarium var nya metoder för finansiering av social innovation, ett område där Storbritannien kommit mycket längre än övriga Europa. Peter Sebastian från Social Finance och Joe Ludlow från NESTA pratade om hur utvecklingen gått till i Storbritannien och om både framgångar och bakslag som lett till att nya modeller utvecklats och positiva resultat redovisats. Framförallt underströks att de nya initiativen för social finansiering uppstod på gräsrotsnivå men genomfördes med statens välsignelse, en framgångsfaktor enligt Peter Sebastian. Hanna Hallin från Sektor3 intervjuade Katarina Chowri från Economic Shift, ett svenskt initiativ som arbetar enligt en ny affärsmodell.

socinnx3_1.jpgI panelen deltog, förutom de tre huvudtalarna, Miguel Ganzo från Jak banken och Karl Lindqvist som grundat Polstjärna. Ett 70-tal gäster engagerade sig under seminariet genom samtal kring borden och antalet frågor till talarna visade på det stora intresset för social finansiering som finns i Sverige idag.

Hela seminariet livesändes via bambuser och kan ses i sin helhet och på Sektor3’s hemsida finns två powerpoints som Peter Sebastian och Joe Ludlow använde under sina anföranden.

Nästa seminarium äger rum 7 februari och handlar om social innovation och åldrande. Anmälan är obligatorisk och görs online här. Mer information kommer inom kort.

Läs även vår gästbloggerska Madeleine Opira’s text från seminariet om social finansiering.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *