Ekonomi, Event

SOCAP11

socap972.jpg

Eva Engqvist och Hanna Sigsjö från Mötesplatsen för social innovation och samhällsentreprenörskap deltog vid SOCAP11 och under tre inspirerande dagar i San Fransisco väntade ett späckat schema.

Kevin Jones, grundare av SOCAP och GoodCap inledde med att tala om att ”i skärningspunkten av pengar och mening, vad behöver vi skapa, vad måste sättas igång och vad bör en marknad för socialt kapital stå för? ” SOCAP är en organisation som ägnar sig åt att förena kapitalism med samhällsnytta. De arrangerar event som sammanför världsledande innovatörer – investerare, stiftelser, institutioner och sociala entreprenörer – för att bygga denna marknad i skärningspunkten av att tjäna pengar och tjäna samhället.

Med över 1500 deltagare, bland annat 276 entreprenörer, 140 investerare, 224 från non-profit sfären och 100 anställda från vinstdrivande sociala företag, blev konferensen en smältdegel av sociala innovatörer, samhällsentreprenörer och investerare. Det är allt tydligare att fler investerare intresserar sig för just sociala företag som har som mål att vara vinstdrivande och lösa globala samhällsproblem.

­- Det finns ett flöde av pengar som vill röra sig mot samhällsnytta just nu, säger Kevin Jones. Samtidigt är det inte så många entreprenörer som kan utveckla ett företag som skapar förändring och vinst parallellt.

Av denna anledning deltog investerare som exempelvis Union Square Ventures och Capricorn Investment Group vid SOCAP11. Där tillfälle gavs för att nätverka, samtala och inleda nya partnerskap.

Hanna Sigsjö, projektledare för Mötesplatsen för social innovation och samhällsentreprenörskap betonar vikten av att delta i konferensen för att kunna ta del av kunskaper och titta på vad som skulle kunna utvecklas i Sverige inom området.

–  Personliga favoriter ur programmet är helt klart när sociala entreprenörer pitchade sina idéer – det var mycket inspirerande, säger Hanna.  Samt det sista passet, där det talades om betydelsen av att skapa mötesplatser mellan olika sektorer för att främja social innovation.

Redan i inledningen, ”Keeping the meaning in the market”, intervjuar Kevin Jones och Rosa Lee Harden ett antal sociala entreprenörer och ställer sedan frågan – Hur kan man mäta resultatet av denna typ av företag – ett resultat bortom enbart ekonomisk vinst? Saba Gul, VD för Bags for Bliss – ett företag med bas i Pakistan – menar att i hennes fall blev det väldigt tydligt hur företaget mäter resultat. Bags for Bliss ville lösa problemet med att få flickor i Pakistan att fullfölja sin skolgång. De flesta arbetar istället 14-timmars pass på mattfabriker och får en oerhört låg lön dessutom. Bags för Bliss erbjuder tjejerna utbildning som leder till jobb hos Bags for Bliss, där de får mer än dubbel timlön i jämförelse med mattfabrikerna, samt en säkrare arbetsplats.

– Vårt kortsiktiga mål är att flickorna får en utbildning, att de går i skolan, berättar Saba. Det långsiktiga målet är att skapa försörjning. Att förse en flicka med en försörjning resten av livet är framgång, att inte göra det är att misslyckas. Detta är tydliga, mätbara mål som kan följas upp och redovisas. Om du vet vilka mål du vill uppnå blir det enklare för dig som social entreprenör att förädla ditt sociala företag.

Inspirerar gör även organisationen Sustainability Consortium, som har samlat ett stort antal företag, organisationer, myndigheter och universitet med visionen att främja en ny generation av innovativa produkter och skapa nätverk som tar hänsyn till miljömässiga, sociala och ekonomiska krav.

– Ett företags avfall kan vara en handelsvara för ett annat företag, säger Bonnie Nixon, verkställande direktör.

För att se Bonnie´s föreläsning finns den här i SOCAP11 arkivet på nätet och vill du se hela den inspirerande inledningen av SOCAP11 – där bland annat Kevin Jones frågar vad som motiverar en person att lämna en trygg och stor månadslön till förmån för att kämpa i motvind med att rädda världen – så finns detta att se här på nätet tillsammans med många andra inspirerande föreläsningar och inslag från tre dagar av SOCAP11.

 

Skrivet av Rebecca Allen Lamptey, redaktör och kommunikationsansvarig för Mötesplats för social innovation och samhällsentreprenörskap

 

Följ Mötesplatsen på Facebook

Följ Mötesplatsen på Twitter

Prenumerera på Mötesplatsens Nyhetsbrev

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *