Event

Om det stora Nätverksmötet

Det luktar kaffe och ljudnivån är hög. Trots att Subtopias lokaler i Botkyrka är rymliga är den stora välkomsthallen proppfull när de tvåhundra deltagarna har samlats.

– När jag stod där, mitt bland alla röster, då kunde jag andas ut. Det bara bubblade och sjöd. ”Nu möts människor, nu händer det nåt!” tänkte jag, säger Eva Moe, som är ansvarig för KK-stiftelsens samhällsentreprenörsprogram.

Sedan ett år tillbaka arbetar KK-stiftelsen för att etablera begreppet samhällsentreprenör i Sverige. En samhällsentreprenör vill göra världen bättre och samtidigt tjäna pengar på sin verksamhet. En samhällsentreprenör tar ett socialt ansvar, söker lösningar på problem, arbetar med företagsidéer som kan leda världen framåt. Vinstmaximering får gärna vara ett mål, men ett bättre samhälle är minst lika viktigt.

– Det här kan bli början på en växande rörelse. Genom att lyfta fram det här begreppet hoppas vi få till en mentalitetsförändring: det är inget konstigt att förbättra världen och samtidigt tjäna pengar! säger Eva Moe.

Det främsta syftet med nätverksmötet har varit att stärka deltagarnas gemensamma identitet, eller som Eva Moe säger, att ge dem ”den där viktiga råg i ryggen-känslan”.

– Bara att komma hit och se att vi är många som kämpar åt samma håll. Det kan vara väldigt inspirerande.

Pamela Hartigan, chef för Skoll Centre for Social Entrepreneurship i Storbritannien, höll ett hyllningstal till samhällsentreprenören och Jonathan Robinson, grundare av det sociala nätverket The Hub i London, höjde stämningen ytterligare genom sin retoriska plädering för att varje människa kan bli en social innovatör. Runt om i huset, i olika mötesrum, pågick diskussioner om samhällsentreprenörskapet som en hybrid mellan aktivism och företagande, om vilka faktorer som egentligen leder till framgång och om hur man lockar riskkapitalister till en social företagsidé.

– Vilken boost! Dagen har varit väldigt inspirerande. Nu måste vi få till ett mindshift, visa att det går att tjäna pengar på att göra samhällsnytta! Pamela Hartigan formulerade det väldigt bra och hon var också den största behållningen idag, säger Peter Gestrup, vd på nätcommunityn Lingofriends.com.

– Jag känner mig upplyft. Jag har hört så många teoretiker i livet, så för mig var den stora behållningen seminariet om de nedbrytbara engångstoaletterna. En liten lösning på ett enormt problem – sanitetsproblemen i världens slumområden. Jag blev så inspirerad att jag gärna skulle lägga resten av mitt yrkesliv på att sälja engångstoaletterna till världen! säger Anneli Rönnblom på Academedia.

Deltagarna kom från vitt skilda håll och just mötet mellan de olika världarna var ett av dagens huvudsyften. I entréhallen fanns stora tavlor uppspända, med rubrikerna ”Sökes” och ”Finnes”. Under dagen fylldes de på, med visitkort och handskrivna lappar. Metod för att coacha unga samhällsentreprenörer finns, liksom en idé för att minska arbetslösheten bland utländska kvinnor, samarbetspartners till ett nytt projekt om språkintegration sökes. Eva Moe på KK-stiftelsen är nöjd.

– Ingen kan räkna alla de kontakter som har tagits under dagen. Och eftersom vi har samlat några av de mest spännande samhällsentreprenörerna i Sverige idag så känner jag mig väldigt nyfiken inför framtiden. Bara utifrån de här mötena kan vad som helst hända!

Text: Elin Ekselius

Bild: Johan Bergling

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *