Nyheter

Johan Wendt utsett till ny Ashoka Fellow

Efter en rigorös process, 8 månader för att vara exakt, har Ashoka Skandinavien utsett Sveriges första Ashoka Fellow sedan de etablerades i Sverige tidigare i år. Via Mattecentrum har Johan Wendt hjälpt tusentals ungdomar i Sverige och Danmark, både genom sina räknestugor samt online verktyget www.matteboken.se och en gratis app som kan laddas ner från itunes.

Att utse en Ashoka Fellow innebär mycket tid av sökande efter rätt person och att denne uppfyller kriterier som den internationella organisationen följer globalt. Bland annat ska personen ha en ny lösning på ett samhällsproblem, vara systemförändrande, kreativ och entreprenöriell. Dessutom ska personen vara trovärdig och ha en stark etisk karaktär.

Enligt Maja Frankel, Skandinavien direktör för Ashoka, fick de höra talas om Wendt från flera håll och började ta en närmare titt på honom och flera andra kandidater under våren.

– Vi brukar säga att för varje Fellow som utses har 5000 kandidater varit aktuella, säger Frankel. Läs mer om utnämningen i en längre intervju i Svenska Dagbladet idag.

Mattecentrum är en ideell organisation där frivilliga ingenjörer, studenter, doktorander och pensionärer arbetar med att öka kunskapen i matematik bland höstadie- och gymnasieelever. Redan 2008 drogs Mattecentrum igång och finansierades av bland andra Teknikföretagen, Danske Bank och Postodlotteriet. 2012 utsågs Johan Wendt till årets Samhällskapitalist av Veckans Affärer och Mötesplats Social Innovation hade förmånen att redan då spela in en video utmaning till alla unga från Wendt.

Se även Mattecentrum´s videoinspelningar med Dogge Doggelito och Gudrun Schyman.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *