Nyheter

Att mäta sociala effekter: En handbok för sociala investerare

msi_resultatmätningDetta innefattar olika typer av sociala investerare och finansiärer av samhällsnyttiga verksamheter samt stiftelser, filantroper, kommuner och regioner. 

Tidigare i år lanserades EVPA:s ”A practical guide to Measuring and Managing Impact”. Idag lanseras  den svenska översättningen i samarbete med Mötesplats Social Innovation, IKARE Ltd och Curitas AB. Den finns i tryckt format likväl som i digitalt format.

Handboken är användbar för såväl nybörjare som funderar på hur man kommer igång med effektmätning, som för mer avancerade investerare som försöker integrera effekttänkandet i sitt dagliga investeringsarbete. I boken presenteras bland annat fem fallstudier som utvecklats av den s.k. Expertgruppen som ingick i EVPA:s effektmätningsinitiativ ”IMI” (Impact Measurement Initiative).

– Investerare och sociala verksamheter som påstår sig åstadkomma sociala effekter måste också kunna mäta dessa. För att kunna verifiera att deras påståenden är ”sanna”, men framförallt för att använda effektmätnings-processen till att styra sitt arbete mot det övergripande målet: att maximera eller optimera de sociala effekterna, förklarar Lisa Hehenberger, EVPA:s Research Director.

– Resultat- och effektmätning är ett viktigt område för MSI. Vi möter det inte minst i kontakten med kommuner och regioner som inrättar sociala investeringsfonder där frågor som rör effektmätning är högaktuella. Även bland företag, investerare och samhällsentreprenörer är intresset stort, säger Hanna Sigsjö, verksamhetsledare för Mötesplats Social Innovation vid Malmö högskola.

Lanseringen livesänds idag kl.16.00 via MSI bambuser kanal. Se sändningen i efterhand här.

Vid dagens lansering medverkar bland annat Anne Holm Rannaleet, styrelseledamot EVPA och IKARE Ltd; Lisa Hehenberger, EVPA.s Research Director, som har drivit arbetet med originalversionen, Hanna Sigsjö, verksamhetsledare för Mötesplats Social Innovation och Öyvind Sandvold från norska Ferd Sosiale Entreprenörer, som investerat bl.a i Forskerfabrikken – en verksamhet som syftar till att stimulera ett intresse för och vidare studier i naturvetenskap och teknologi hos barn och unga i Norge.

Ladda ner handboken här
Beställ handboken via skrift.samhallsentreprenor@gmail.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *