SOCAP

”Att förändra världen blir en livsstil”

SOCAP13 inleddes i tisdags med en överblick över de kommande dagarna. Frågor som ”Främjar vi verkligen den goda ekonomin”, ”Hur gör vi så att inverkan (impact) blir långsiktig?”, ”Vad händer när vi tittar närmare på att investera i vår hälsa, våra hav och våra lokala samhällen?” ställdes och svaren finns (?) i kommande paneler som djupdyker in i dessa under veckan.

Vi blickade även tillbaka 10 år och konstaterade att det då var mycket svårare att ens veta vart en samhällsentreprenör eller innovatör skulle vända sig för att söka investering eller kapital för uppstart.  Och en investerare hade svårt att hitta ”rätt” socialt företag att investera i. Idag är det landskapet mycket enklare att navigera, dock står det klart att kapital för uppstart fortfarande är svårt att hitta. Investerare är fortfarande mycket svårflörtade när det kommer till att ta risker inom detta område. Trots att exempelvis IT och tech branschen är lika riskfylld är det dock idag lättare för dem att få kapital för att dra igång ett bolag eller en innovation.

Jed Emerson från Impact Assets, den första att faktiskt mynta begreppet ”blended value” och författare till den första boken om impact investing fördjupade frågan kring impact investment 2.0 och lyfte vikten av att hitta individer som kan tala de olika sektorernas språk. Som helt enkelt förstår hur olika sektorer fungerar och kan samarbeta och kommunicera med dessa. ”Multi-lingual leadership” kallar Emerson detta och hävdar att de företag som tänker och arbetar på ett sådant integrerat sätt, bygger broar mellan olika sektorer, kommer bli de framgångsrika företagen i framtiden.

Flera länder har skickat delegationer för att delta i årets SOCAP, med förhoppningen att anordna event i sina länder, liknande SOCAP i Malmö förra året. I mars 2014 kommer Regeringen i Ontario (Canada), MaRS Centre for Impact Investing och RBC stå värd för ett stort internationellt event om impact investing i samarbete med SOCAP. Mer info om detta kommer.

Citat från SOCAP13: 

– Using our capital to change the world for good becomes a way of life, Rosa Lee Harden, SOCAP.

– You dont see innovation without risk taking, Jean Case, Case Foundation.

– Nobody in this room is under 20, this is worrysome! They will be here when we are NOT! – Unknown 

– Impact investment 2.0 – common practices that will define our path forward, Cathy Clark, CASE at Duke University’s Fuqua School of Business.

Se livesändningar från SOCAP13 i efterhand
Läs en special utgåva av MIT Journal publicerad för SOCAP13
Läs fler av våra texter om SOCAP13
Läs mer om SOCAP13

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *