Samhällsentreprenörskap

Active Step – ett socialt företag med stöd från CSES

PULZEN är ett nytt webbaserat motivationsprogram som hjälper och stimulerar till rörelse i vardagen. Nu har en pilotstudie av PULZEN genomförts i nio skolor runt om i landet, där eleverna har deltagit klassvis och registrerat alla sina fysiska aktiviteter. De tre klasser med flest poäng korades till segrare.

”Olika undersökningar visar att vart fjärde barn inte får den dagliga motion och rörelse de behöver. Med hjälp av PULZEN vill vi inspirera, stimulera och påverka barn att röra på sig mer. Vi tycker att skolan är en bra arena att börja på”, säger Susanna Norén, legitimerad sjukgymnast, som via sitt företag Active Step har utvecklat programmet.

Nio skolor har under fyra veckor deltagit i pilotstudien av PULZEN – från Kunskapsskolan i Skåne till Kullstaskolan i Jämtland.

”Resultatet från vår utvärdering visar bland annat att nio av tio elever kan tänka sig att vara med i PULZEN igen och över 80 procent kan rekommendera PULZEN till sina kompisar. Ett annat intressant resultat från vår utvärdering är att närmare 80 procent av eleverna tycker det är viktigt att skolan aktivt engagerar sig i elevers hälsa”, berättar Susanna Norén.

Lärare har märkt av en positiv utveckling:

”Ja, det har blivit världens sprutt på klassen och en del har även lyckats aktivera sina föräldrar Vi har till och med fått igång en inbiten datakille!”, säger Karin Gustafsson, idrottslärare på Pilängsskolan i Lomma.

Susanna Norén grundade Active Step under 2011:

”Hälsa och motion har engagerat mig så länge jag kan minnas och därför utbildade jag mig till sjukgymnast. Som förälder blev jag väldigt påverkad av att gruppen av inaktiva barn och ungdomar i vårt samhälle ökar och kände att jag helt enkelt var tvungen att göra någonting åt detta. Idén kom när jag och några kompisar diskuterade frågan om allt stillasittande framför skärmen. Men varför inte vända på steken och använda datorn som ett redskap för att skapa bättre motionsvanor?”

En lansering av PULZEN planeras i slutet av 2012:

”Vårt mål är att få alla barn och ungdomar att röra på sig minst 60 minuter om dagen och att PULZEN blir Sveriges största skolaktivitet. Dessutom kommer vi aktivt arbeta för att lyfta frågan om barn och ungdomars motion och hälsa bland beslutsfattare, stat, kommun och skolor”, avslutar Susanna Norén.

De tre bästa klasserna i pilotstudien av PULZEN
Klass 9L – Kunskapsskolan  i Trelleborg
Klass 7E – Pilängskolan i Lomma
Klass 8 – Holstagårdsskolan i Helsingborg

Om Active Step
Active Step, med sitt interaktiva program PULZEN för motion i vardagen, ger alla barn och ungdomar ett unikt verktyg och stimulans till att upptäcka behovet och lusten till att röra på sig. Med genomtänkta återkommande aktiviteter och exponering bidrar Active Step aktivt till att frågan om barns rätt till rörelse och motion i vardagen förs uppåt på den samhälleliga agendan.

CSES (Center för Socialt Entreprenörskap Stockholm) stimulerar och stödjer utvecklingen av sociala innovationer. Syftet är att bidra till framväxten av nya företag och organisationer som löser angelägna sociala problem. Centret drivs av SU Innovation och finansieras av svenska ESF-rådet.

Susanna Norén är medlem i nätverket hos Mötesplats Social Innovation.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *